Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie

Dopady klimatických zmien pocítime na vlastnej koži aj na Slovensku.

Za posledných 200 rokov stúpla priemerná teplota na zemi o takmer 1,5 stupňa. Aj táto zdanlivo malá zmena môže mať pre našu planétu veľké následky. Odborníci sa zhodujú, že pokiaľ sa nič nezmení, extrémne počasie sa podpíše na cene potravín, stave našej ekonomiky, no aj na našom každodennom živote. Europoslanec Martin Hojsík je presvedčený o tom, že klimatická zmena sa nevyhne ani Slovensku: „Európska environmentálna agentúra upozorňuje, že budeme mať extrémnejšie suchá, väčšie riziká lesných požiarov a omnoho intenzívnejšie zrážky.“

Ako sa oteplí planéta? Aké následky to bude mať na život na Slovensku? Pozrite si video a zistite, ako môžete aj vy pomôcť k záchrane zeme.

Načítavam video...

Kde sa vzala klimatická kríza? Podľa väčšiny vedcov je jej hlavnou príčinou globálne otepľovanie, ktoré sme si spôsobili sami – produkciou skleníkových plynov. Účinným riešením by teda, logicky, malo byť znižovanie emisií. Tie vznikajú najmä pri výrobe energie a tepla, spaľovaním uhlia, pri priemyselnej výrobe a nákladnej, ale najmä osobnej doprave. Asi pätinu všetkých emisií produkuje poľnohospodárstvo – prevažne výroba hovädzieho mäsa.

Riešením je zmena správania

Aby sme uspeli, potrebujeme zmeniť spôsob, ako ľudská spoločnosť funguje. Veľké zmeny vieme naštartovať aj vlastnými aktivitami. Všímajme si, z akých zdrojov pochádzajú potraviny, ktoré nakupujeme, zvážme, či potrebujeme pred každou sezónou obmeniť svoj šatník a riešme tiež to, akým spôsobom sa pohybujeme v mestách. Ekonóm a rektor univerzity CEVRO Institut Josef Šíma však hovorí, že aj na prvý pohľad zelenšie alternatívy nemusia byť vždy tie ekologickejšie. „Je ekologickejšie a zodpovednejšie nejazdiť do práce autom, ale na bicykli? Niekedy možno áno, ale pokiaľ máte ísť na bicykli a potom sa umyť mydlom a osprchovať sa teplou vodou, odpoveď už jednoduchá nie je.“

Veci vieme zmeniť aj voľbou ľudí, ktorí nás zastupujú. Stačí, ak dáme prednosť ľuďom, ktorí prinášajú do politiky zelené riešenia. Venujme pozornosť tiež tomu, do čoho investujú naše peniaze banky. Množstvo bánk ešte stále financuje ťažbu uhlia či výstavbu nových uholných elektrární. Sú také, ktoré vydávajú napríklad tzv. „zelené dlhopisy“.

Hoci ide v prípade klimatickej krízy o existenčnú hrozbu, svoju budúcnosť držíme vo vlastných rukách. Či už sa rozhodnete obmedziť spotrebu mäsa, nakupovať udržateľné produkty alebo investovať prostredníctvom svojej banky do ekologicky zodpovedných firiem, sme presvedčení, že množstvo malých rozhodnutí, avšak veľkého množstva ľudí, dokáže spraviť veľké zmeny.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova

Kvalitné sporenie je to najmenej, čo pre zhodnotenie svojich úspor môžete urobiť. Sporiaci účet si dokážete vybaviť cez internet.

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.