Nedeľa, 27. september, 2020 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Cesta histórie

„Historia magistra vitae.“

Historický atlas ECAV na SlovenskuHistorický atlas ECAV na Slovensku (Zdroj: pixabay.com)

Každý z nás sa už určite niekedy a niekde stratil. Niekam smeroval a neprišiel, alebo nenašiel to, čo hľadal. Pre lepšiu orientáciu dnes používame navigáciu, ktorá nám zaručí, že nájdeme to, čo hľadáme. Keď ešte neboli navigácie, ľudia sa orientovali pomocou klasických tlačených máp, atlasov. Orientovať sa vo vlastnej histórii je veľmi dôležité a zásadné z hľadiska poznania kultúry a svojich tradícii. Ako hovorí jeden známy citát rímskeho filozofa Cicera„Historia magistra vitae.“„História je učiteľkou života“. Kto nepozná vlastnú históriu, len ťažko môže pochopiť prítomnosť a s ňou spojené kultúrne súvislosti, ktoré identifikujú tradície národa alebo určitej skupiny ľudí.

Výsledkom projektu kolektívu autorov vzniklo pozoruhodné dielo, kniha, ktorá čitateľa prevádza celou históriou reformácie a vzniku Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku.Historický atlas Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku si môžete nájsť aj v ponuke nášho kresťanského internetového kníhkupectva, yzop.sk.

Historický atlas Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku Historický atlas Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku (zdroj: yzop.sk)

„Poznanie ako proces odrážania skutočnosti a zároveň ako tvorenie poznatkov o nej je jedným z najdôležitejších procesov súvisiacich s ľudským bytím. Ušľachtilosť tohto javu sa najvýraznejšie prejavuje pri poznávaní dejín a ich fixácii v ľudskom myslení, pretože priamo súvisia s utváraním identity jednotlivca či spoločnosti ako celku. Poznanie dejín Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku je tak rovnako dôležité ako poznanie dejín vo všeobecnom, svetovom ponímaní, či javov a procesov súvisiacich s vývojom slovenskej spoločnosti. Ako už dlhšie ukazuje, skúmanie dejín evanjelickej cirkvi si priam naliehavo vyžaduje odborný a zodpovedný prístup. A to nielen ako prejav úcty k jej tradičnému miestu v slovenskej spoločnosti, teda vzhľadom na budúcu podobu tejto spoločnosti a jej ďalších generácii.“

Citát z publikácie

Historický atlas je rozdelený do 6 kapitol, ktoré odzrkadľujú historické etapy dejín evanjelickej cirkvi. Každá kapitola obsahuje historický úvod, ktorý je doplnený o mapy zohľadňujúce rôzne pohľady na danú etapu od vývoja a postupu reformácie až po vznik a vývoj Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku. Atlas obsahuje 112 unikátnych máp, ktoré dotvárajú celistvý obraz histórie.

Ďalšie zaujímavé knihy o histórii nájdete v ponuke kresťanského internetového kníhkupectva,yzop.sk. Množstvo ďalších informácii nájdete aj na našej facebookovej stránke - @eshopyzop.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)

Ani so 620-litrovým kufrom sa netreba vzdať zážitku za volantom.

Mobilný zdvihák pre pacienta

Mobilný zdvihák pre pacienta je ideálne riešenie na premiestňovanie človeka na vozíku do postele, na sedačku alebo do vane.

Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy

Chaty sú miestom stretnutí milovníkov hôr, ktoré má vždy inú atmosféru.