Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec

Koľkí z nás majú svoje financie pod dokonalou kontrolou?

Upratať si v účtoch a výdavkoch vám môže ušetriť stovky až tisíce eur. Nech už ste práve čerstvo nastúpili do svojho prvého zamestnania, žijete sám, práve ste si založili rodinu, máte malé alebo dospievajúce deti, máte 20 alebo 50 - môžete si vo vašej banke nastaviť svoj Osobný finančný plán.
Banky majú dlhoročné skúsenosti so spravovaním vašich peňazí, financií vašich rodičov aj prarodičov. Státisícom Slovákov pomáhajú k vytúženému bývaniu, financovaniu štúdia, podpore plánov do budúcnosti, alebo pokojnejšiemu a dôstojnejšiemu dôchodku.

O tom ako sú na tom Slováci, čo sa týka plánovania svojich osobných financií, ako sú pripravení na očakávané, aj neočakávané životné situácie prezradí viac Martin Techman, Riaditeľ retailového bankovníctva a člen predstavenstva VÚB banky.

Ako Slováci pristupujú k dlhodobému plánovaniu svojich financií a ako im v tom pomáhajú práve banky?

Do veľkej miery to záleží na tom, aký majú vzťah so svojim bankárom na pobočke, na ktorú chodia. Všeobecne však platí, že takéto služby využíva stále malý počet ľudí na Slovensku. Predovšetkým ak sa porovnávame s vyspelejšími krajinami. Samozrejme, je to spojené aj s tým, že väčšina vníma pobočku banky ako miesto, kam si chodia vkladať alebo vyberať peniaze, poprípade si idú vybaviť úver. Našou snahou je neustále pracovať na tom, aby ste si všetky tieto jednoduché služby mohli vybaviť sami - cez mobilnú aplikáciu alebo internet banking. Z našich pobočiek by sa tak stali skôr miesta, kam môžete prísť a poradiť sa o nastavení starostlivosti o vaše peniaze, ako dosiahnuť to, po čom túžite alebo čo potrebujete. Napríklad ak ste mladý človek, ako si začať sporiť na vaše budúce bývanie, ako naštartovať vaše podnikanie a ak už máte rodinu, ako sa postarať aj o vaše deti. Keďže je dobré myslieť dopredu, tak aj odporučiť vám napríklad najlepší spôsob ako si vytvárať potrebné úspory na dôchodok. Ponúknuť nastavenie produktov a služieb, ktoré pomôžu pripraviť sa na veľké a radostné veci ako je rozrastajúca sa rodina, školné pre deti alebo potreba investícií pre úspešné podnikanie. Prirodzene aj ako sa najlepšie chrániť, ak prídete dočasne o zamestnanie, bývanie, prípadne sa zhorší váš zdravotný stav.

Aké výhody má klient, ak sa obráti s plánovaním osobných financií na svoju banku?

Je to najjednoduchšia cesta. Keďže sa staráme o našich klientov dlhodobo, mnohokrát aj o ich rodičov, tak máme všetky potrebné údaje a najmä poznáme ich históriu. Rovnako naši klienti poznajú nás. Banky dosahujú zisk predovšetkým z dlhodobého využívania svojich služieb a produktov a nie z jednorazových provízií. Napriek tomu, že banka ponúka "len" svoje produkty, vďaka širokej ponuke dokáže vytvoriť riešenie ušité presne pre potreby toho ktorého klienta - dokonale "na mieru". Nastavenie finančného plánu s pomocou banky nie je len sprostredkovanie životného poistenia alebo hypotéky. Môžete prísť kedykoľvek a meniť a prispôsobovať si svoje služby tak, ako to momentálne potrebujete, alebo podľa toho ako sa zmenila vaša životná situácia.

Čo by sme mali urobiť ako prvé, keď si chceme upratať vo financiách?

Najskôr si musíme ujasniť, čo vlastne očakávame od svojho života a čo, respektíve kedy, to chceme dosiahnuť. Účelom nastavenia vášho osobného finančného plánu je určiť optimálnu cestu, ako sa k tomu postupne dopracovať. Koľko si odkladať, koľko môžete minúť, aké sú práve pre vás ideálne spôsoby sporenia.

Ako vplýva na plánovanie osobných financií aktuálna kríza?

Každá situácia, ktorá vyvoláva neistotu a strach z toho čo príde, v nás výrazne posilňuje potrebu „byť pripravený“. Pandémia a jej následky každému z nás pripomenula, že niektoré istoty, na ktoré sme boli zvyknutí nemusia platiť večne. Jednoducho, že je potrebné rátať aj s neočakávanými udalosťami a myslieť na horšie časy.

Vnímate už u klientov nejaké zmeny správania sa ovplyvnené krízou?

Určite sa v mnohom zmenilo správanie väčšiny ľudí. Z obavy o vlastnú bezpečnosť, ale aj z rešpektu k bezpečnosti ľudí v našom okolí, začali klienti výraznejšie využívať tzv. elektronické kanály - mobilnú bankovú aplikáciu, internet banking a rastie aj online nakupovanie cez e-shopy. A to platí nielen pre mladších, ale pre všetky vekové kategórie. Potreba pripraviť sa na všetky možné očakávané aj neočakávané situácie zas spôsobila, že oveľa viac Slovákov sa snaží lepšie plánovať a kontrolovať svoje výdavky. Samotná ekonomická kríza síce zatiaľ možno nezasiahla každého, no skôr alebo neskôr jej vplyv pocítime všetci.
A teraz z trochu iného „nebankového“ pohľadu. Myslíte si, že problémy v osobných financiách majú vplyv aj na naše vzťahy s partnermi/rodičmi/deťmi?

Nie som psychológ, ale prípadný nedostatok financií, strata kontroly nad našimi výdavkami a s tým súvisiacich životných istôt asi môže byť z pohľadu vzťahov zásadný problém. Určite to neznamená, že dobré finančné plánovanie a viac peňazí na účte vám zaistí výborné rodinné vzťahy, ale môže pomôcť zabrániť vzniku týchto problémov.

Ako máte upratané osobné financie vy a čo by ste poradili klientom vy osobne z vlastnej skúsenosti?

Mám o nich všeobecne pomerne dobrý prehľad, aj keď trochu vyššia miera úspor oproti spotrebe by určite neškodila :). Mám jednu zásadnú radu alebo odporučenie. Dôležité je, že dobré finančné plánovanie nemá byť niečo, čo vás stresuje alebo obmedzuje. Ak je dobre nastavené, tak je to skvelý nástroj, ktorý vám umožní mať svoj život trochu viac pod kontrolou a rozhodovať sa slobodnejšie. Verím, že našim klientom vieme takýto nástroj ponúknuť a prispieť tak k ich životnej pohode.

Spolu nastavíme váš vlastný Osobný finančný plán - zadarmo!

Rovnako ako pri akejkoľvek inej činnosti, je dobré mať plán. Ideálne taký, s ktorým vám pomôže odborník, ktorému dôverujete. Vo VÚB banke máme teraz pre vás jedinečný finančný nástroj Osobný finančný plán, ktorý dokáže dostať vaše financie pod kontrolu a vám prinesie viac pohody a istoty. Skvelou správou je, že ho získate zadarmo.

Ako na dobrý Osobný finančný plán od VÚB banky?

1. Dohodnite si stretnutie v ktorejkoľvek pobočke alebo na našej zákazníckej linke
2. Spíšte si všetky finančné produkty, ktoré aktuálne využívate
3. Prineste so sebou na stretnutie vaše poistné zmluvy, aby sme vám pomohli skontrolovať, či máte poistenie správne nastavené
4. Po necelej hodinke odídete z VÚB s plánom šitým na mieru a jasnejšou predstavou o vašich financiách

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 163
  2. Každý piaty zomrie 8 940
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 777
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 603
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 801
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 835
SkryťVypnúť reklamu

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.

25m

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 10 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 10 h
SkryťZatvoriť reklamu