Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Starostlivosť o seniorov – ide to aj na diaľku?

Osamelo žijúci seniori patria k najzraniteľnejšej skupine populácie. Ich krehkosť sa naplno ukazuje aj v súvislosti s COVID-19.

Z prognóz Európskej komisie vyplýva, že v roku 2060 stúpne podiel ľudí vo veku 65 rokov až na neuveriteľných 60 %.Z prognóz Európskej komisie vyplýva, že v roku 2060 stúpne podiel ľudí vo veku 65 rokov až na neuveriteľných 60 %.

Mnohí seniori zostávajú na niekoľko týždňov bez priameho kontaktu s rodinnými príslušníkmi, priateľmi a susedmi. Otázka, či je možné postarať sa o nich v určitej miere aj na diaľku, rezonuje v mnohých rodinách. A vzhľadom na demografický vývoj, sa stane čoraz aktuálnejšou.

Počet osamelo žijúcich seniorov bude narastať

V mnohých prípadoch seniori zostávajú bývať sami. Ľudia starší ako 65 rokov sú najväčšou skupinou, ktorá žije osamote, z dvoch zásadných dôvodov. Väčšina z nich už odchovala deti, ktoré aktuálne žijú vlastné životy na inom mieste, mimo rodičovského hniezda.

Druhým dôvodom je, že mnohí seniori už stratili svojich životných partnerov. Podľa prognostikov bude o desať rokov až 40 % domácností tvorených osamelo žijúcimi jednotlivcami.

Otázka, ako bdieť nad osamelo žijúcimi seniormi v ich domácom prostredí a byť s nimi na diaľku, zaujímala aj Petra Dostála, CEO spoločnosti Aliter Technologies. Sám sa ocitol v súkromnom živote pred podobnou výzvou. Preto sa rozhodol obohatiť trh o monitorovací systém MONSE, ktorý poskytuje nepretržitý dohľad nad seniorom 24 hodín denne.

Jednoduché riešenie s bezdrôtovou inštaláciou

Systém MONSE tvoria bezdrôtové senzory, ktoré sú nainštalované v každej miestnosti bez zbytočných káblov a vŕtania. Zbierajú informácie o správaní osoby a v prípade odklonu od normálneho (senior nevstane ráno z postele v obvyklý čas, nechá dlhšiu dobu otvorené vchodové dvere alebo sa bude po domácnosti pohybovať menej ako zvyčajne).

Veľkou výhodou systému je, že nie je závislý na osobe, ktorej má pomáhať a vyhýba sa nedostatkom, ktoré majú už existujúce riešenia na trhu. Funguje bez kamerových záznamov a zvukových odposluchov a zároveň dáva možnosť vyslať SOS signál. A to aj mimo domova!

Starostlivosť na diaľku

Všetci sa zhodneme na tom, že pre psychickú pohodu seniorov je vždy lepšie, ak žijú vo svojom prirodzenom prostredí, ktoré roky poznajú a v ktorom sa cítia dobre. MONSE v tomto prípade prináša na jednej strane pocit bezpečia zo strany seniora, že pomoc je poruke ; na druhej strane pocit pohody rodinám, že na rizikové situácie v domácnosti starého rodiča budú upozornené v reálnom čase a môžu na ne okamžite reagovať. Jediné, čo k nemu treba, je internetové pripojenie.

Viac informácií o systéme získate na stránke www.monse.sk, kde si ho môžete aj objednať.

Načítavam video...

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line