Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Ale práve v bezpečí domova si môžeme znížiť obranyschopnosť organizmu, ak nebudeme primerane kúriť a optimálne vetrať.

Už dávno pred korona pandémiou lekári vedeli, že pobyt v prekúrených a nesprávne vetraných miestnostiach zvyšuje riziko vzniku infekčných ochorení, pretože teplo, ktoré môže byť na pocit príjemné, neprospieva imunitnému systému a zároveň môže znižovať vlhkosť v interiéri pod hranicu 40 %, kedy vysychajú sliznice, následne sa v nich tvoria mikroskopické trhlinky a tým vznikajú otvorené brány pre vstup infekcie do organizmu.

Vedecké štúdie naznačujú, že vírus SARS-CoV-2 prežíva v interiéroch v závislosti od vnútornej teploty a najmä vlhkosti . Ako veľmi pravdepodobné sa podľa vedcov javí to, že vyššia vlhkosť (40 až 60 %) má negatívny vplyv na vírusy, pretože spôsobuje zmeny na ich obale a tým deaktivuje vírus. Samozrejme, dosiahnutie optimálnej vlhkosti vnútorného prostredia nie je riešením pandémie korona vírusu, ale je jedným zo spôsobov, ako znížiť riziko nákazy u vás doma alebo v kancelárii.

Ideálna teplota

Lekári odporúčajú interiér neprekurovať a zároveň správne vetrať. Kombinácia týchto krokov zabezpečí optimálne prostredie pre zdravie.V miestnostiach, kde trávime čas počas dňa, by nemalo byť viac ako 21 – 22 °C. V kúpeľni môže byť o stupeň viac, v spálni a počas noci aj o dva až tri stupne menej.

Priebežné vetranie tým, že otvoríme okná do ventilačnej polohy, je v tomto ročnom období nevhodné.Na jeseň treba vetrať ráno a večer prievanom, ktorý urobíme na 10 minút. V zime stačí na výmenu vzduchu 5 minút, keďže vonku je nižšia teplota a vyššia vlhkosť vzduchu. Ak ste počas dňa doma a chcete sa ochrániť pred chorobami, treba vetrať častejšie.

Správne kúrenie

Nastaviť optimálnu teplotu v domácnosti pomáha termostat. Pri kúrení tuhými palivami je veľmi rozumné nahradiť drevo alebo uhlie drevenými briketami a peletami. Dôvodov je viacero. V súčasnej epidemickej situácii je dôležité, že ide o palivo, z ktorého sa počas manipulácie s ním nepráši a počas horenia nevzniká nebezpečný štipľavý dym ani nebezpečné mikroskopické prachové častice , ktoré sú výsledkom spaľovania zle vysušeného dreva alebo spaľovania uhlia a ktoré prenikajú hlboko do pľúc, kde sa usádzajú a môžu spôsobovať zhoršený priebeh respiračných infekcií.

„Odborníci dlhodobo pripomínajú, že existuje úzka súvislosť medzi kvalitou ovzdušia a výskytom a priebehom infekčných ochorení dýchacích ciest. Dbať o to, aby bol vzduch, ktorý dýchame, čo najčistejší, je teraz ešte dôležitejšie,“ myslí si Peter Zelina z trenčianskej spoločnosti LES – zelená energia, ktorá sa už dvadsať rokov zaoberá výrobou eko palív.„Aj domácnosti, v ktorých sa kúri tuhým palivom, majú možnosť kúriť bez toho, aby zbytočne riskovali zhoršenie zdravia svojej rodiny alebo okolia. Brikety a pelety sú uznávanými ekologickými palivami. Výhrevnosťou dosahujú hodnoty hnedého uhlia a ich spaľovanie je uhlíkovo neutrálne, čo znamená, že nezhoršuje stav životného prostredia.“

Čo z toho vyplýva? Že v súčasnej neutešenej situácii treba okrem rúšok a umývania rúk myslieť aj na vzduch, ktorý dýchame, či už v interiéri alebo exteriéri.Každý z nás môže svojou trochou pomôcť k tomu, aby sa nám dýchalo lepšie. O prednostiach brikiet v porovnaní s drevom sa dočítate tu a praktický návod, ako briketami kúriť, nájdete tu .

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €

Mať výborný zrak je snom asi každého človeka s okuliarmi.

Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?

VÚB ako prvá banka na Slovensku zavádza takzvaný “smart work”.

Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS

Vďaka bezplatnej SMS notifikácii budete vedieť, že ZSD už pracuje na obnovení dodávky elektriny.