Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Ale práve v bezpečí domova si môžeme znížiť obranyschopnosť organizmu, ak nebudeme primerane kúriť a optimálne vetrať.

Už dávno pred korona pandémiou lekári vedeli, že pobyt v prekúrených a nesprávne vetraných miestnostiach zvyšuje riziko vzniku infekčných ochorení, pretože teplo, ktoré môže byť na pocit príjemné, neprospieva imunitnému systému a zároveň môže znižovať vlhkosť v interiéri pod hranicu 40 %, kedy vysychajú sliznice, následne sa v nich tvoria mikroskopické trhlinky a tým vznikajú otvorené brány pre vstup infekcie do organizmu.

Vedecké štúdie naznačujú, že vírus SARS-CoV-2 prežíva v interiéroch v závislosti od vnútornej teploty a najmä vlhkosti . Ako veľmi pravdepodobné sa podľa vedcov javí to, že vyššia vlhkosť (40 až 60 %) má negatívny vplyv na vírusy, pretože spôsobuje zmeny na ich obale a tým deaktivuje vírus. Samozrejme, dosiahnutie optimálnej vlhkosti vnútorného prostredia nie je riešením pandémie korona vírusu, ale je jedným zo spôsobov, ako znížiť riziko nákazy u vás doma alebo v kancelárii.

Ideálna teplota

Lekári odporúčajú interiér neprekurovať a zároveň správne vetrať. Kombinácia týchto krokov zabezpečí optimálne prostredie pre zdravie.V miestnostiach, kde trávime čas počas dňa, by nemalo byť viac ako 21 – 22 °C. V kúpeľni môže byť o stupeň viac, v spálni a počas noci aj o dva až tri stupne menej.

Priebežné vetranie tým, že otvoríme okná do ventilačnej polohy, je v tomto ročnom období nevhodné.Na jeseň treba vetrať ráno a večer prievanom, ktorý urobíme na 10 minút. V zime stačí na výmenu vzduchu 5 minút, keďže vonku je nižšia teplota a vyššia vlhkosť vzduchu. Ak ste počas dňa doma a chcete sa ochrániť pred chorobami, treba vetrať častejšie.

Správne kúrenie

Nastaviť optimálnu teplotu v domácnosti pomáha termostat. Pri kúrení tuhými palivami je veľmi rozumné nahradiť drevo alebo uhlie drevenými briketami a peletami. Dôvodov je viacero. V súčasnej epidemickej situácii je dôležité, že ide o palivo, z ktorého sa počas manipulácie s ním nepráši a počas horenia nevzniká nebezpečný štipľavý dym ani nebezpečné mikroskopické prachové častice , ktoré sú výsledkom spaľovania zle vysušeného dreva alebo spaľovania uhlia a ktoré prenikajú hlboko do pľúc, kde sa usádzajú a môžu spôsobovať zhoršený priebeh respiračných infekcií.

„Odborníci dlhodobo pripomínajú, že existuje úzka súvislosť medzi kvalitou ovzdušia a výskytom a priebehom infekčných ochorení dýchacích ciest. Dbať o to, aby bol vzduch, ktorý dýchame, čo najčistejší, je teraz ešte dôležitejšie,“ myslí si Peter Zelina z trenčianskej spoločnosti LES – zelená energia, ktorá sa už dvadsať rokov zaoberá výrobou eko palív.„Aj domácnosti, v ktorých sa kúri tuhým palivom, majú možnosť kúriť bez toho, aby zbytočne riskovali zhoršenie zdravia svojej rodiny alebo okolia. Brikety a pelety sú uznávanými ekologickými palivami. Výhrevnosťou dosahujú hodnoty hnedého uhlia a ich spaľovanie je uhlíkovo neutrálne, čo znamená, že nezhoršuje stav životného prostredia.“

Čo z toho vyplýva? Že v súčasnej neutešenej situácii treba okrem rúšok a umývania rúk myslieť aj na vzduch, ktorý dýchame, či už v interiéri alebo exteriéri.Každý z nás môže svojou trochou pomôcť k tomu, aby sa nám dýchalo lepšie. O prednostiach brikiet v porovnaní s drevom sa dočítate tu a praktický návod, ako briketami kúriť, nájdete tu .

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Venujte na Vianoce darček plný informácií

Vaša rodina a priatelia si môžu nájsť pod stromčekom Ročné predplatné SME.sk.

Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu

Náročné jarné a momentálne aj jesenné obdobie znamená, že doma trávime oveľa viac času, ako sme zvyknutí.

Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne

Zlé trávenie trápi mnoho Slovákov, často si však za nepríjemný pocit po jedle môžu sami.