O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh

Helske vyrába na Spiši stopercentný slovenský produkt.

Spoločnosť Helske pred niekoľkými dňami spustila v Levoči, ako jediná na Slovensku, výrobu unikátnych nanotechnologických sadrokartónových dosiek. Podnik v Levoči má technológiu patentovanú naprieč mnohými krajinami sveta. Ukazuje sa, že cesta výnimočných sadrokartónových dosiek bude rovnako úspešná ako ich sesterského produktu tenkovrstvových nano omietok. Ten získal už niekoľko prestížnych ocenení na stavebných veľtrhoch a výstavách BAU v Mníchove, FAF v Kolíne nad Rýnom, IBF v Brne, MOSBUILD v Moskve. Viac nám prezradil Štefan Karabáč, COO Helske Energy Save.

Prečo ste sa rozhodli zamerať sa na nanotechnológie v sadrokartónových doskách?

- Našim cieľom bolo, aby sme dobre známy produkt sadrokartónovej dosky posunuli jeho novými vlastnosťami, oproti iným, na vyššiu úroveň a dodali trhu presne ten typ materiálu, po ktorom volajú viaceré krajiny sveta. Celosvetový dopyt po stavebných materiáloch sa posúva nielen po estetickej stránke, ale aj smerom k vyššiemu tepelnému komfortu a teda aj k úsporám. Nanotechnologické prísady sú najlepšou odpoveďou na tento dopyt.

Akoby sme vlastne nanatechnologické sadrokartónové dosky opísali?

- Technológia výroby dosiek je na báze prírodného a syntetického hemihydrátu síranu vápenatého v zmesi s ďalšími aditívami, ktoré zabezpečujú jeho tepelnoizolačný účinok a aj protipožiarne vlastnosti.

Zmenilo použitie nanotechnológií parametre dosky oproti klasickým doskám?

- Áno, pretože aditíva sú integrované priamo do jadra dosky, pričom sa zvyšuje tepelný odpor dosky pri zachovaní štandardizovanej hrúbka (12,5 mm), hmotnosť (9,8 kg/m2) a hustota (780 kg/m3) dosiek. Sadrokartónová doska, môže byť pritom rovnako ako aj iné, uchytená na vodorovné alebo zvislé povrchy a to na drevené alebo kovové interiérové konštrukcie. Na základe uvedených parametrov, je produkt ideálnym materiálom napríklad pri realizácii nízkoenergetických budov. Európska únia dnes kvôli snahe o znižovanie energetickej náročnosti a zvyšovaniu úspor podporuje inovatívne ekologické technológie. Suché stavby, pri ktorých sú sadrokartónové stavebnicové systémy využívané, sú preto materiálmi budúcnosti.

Aké praktické vlastnosti dosky ste vývojom dosiahli?

- Dosiahli sme až trojnásobne lepšie tepelnoizolačné účinky, čo je vyjadrené súčiniteľom tepelnej vodivosti s hodnotou 0.0775 W/m.K. Konštrukcie tohto produktu sú schopné odolávať požiaru a znižovať pravdepodobnosť prenosu cez dosku na iné materiály v jej blízkosti. Stanovený čas v priebehu ktorého maximálna hodnota radiácie nepresiahne 15 kW/m2 sa tak zvyšuje.

Čo presne tieto hodnoty znamenajú?

- Efekt pocítite vtedy, keď začnete sledovať tepelné straty pri prestupe tepla z interiéru do exteriéru. Dosky sú zároveň z hľadiska klasifikácie reakcie na oheň stavebných materiálov v kategórii A2. Na základe materiálového zloženia dosky je však predpoklad na zvýšenie kategórie na A1, teda na typ produktu, ktorý je vhodný na realizáciu konštrukcií v únikových cestách budov. My sa snažíme posunúť hranice týchto systémov tak, aby boli čoraz viac odolnejšie a smart. Nejde iba o mechanické, ale aj chemicko – technologické vlastnosti. Použitá nanotechnológia v doskách umožní kontrolovať napríklad ich teplotu a vlhkosť, čo bude mať zásadný vplyv na komfort bývania, vrátane únikov tepla a podobne.

Je pravda, že vaša firma má v Levoči vlastný vývoj?

- Áno, veľkou výhodou našej firmy, je vlastné výskumné a vývojové oddelenie, ktoré je súčasťou výrobného komplexu. Na výsledky zo štandardného procesu testovania nemusíme čakať niekoľko mesiacov. Na základe získaných hodnôt, je tak možné prispôsobovať pomer jednotlivých zložiek v materiáloch prakticky okamžite. Zaujímavosťou je, že nanotechnologický sadrokartón bude 100-percentným slovenským produktom.

S výrobou ste začali pred niekoľkými dňami, ako to vyzerá so záujmom zákazníkov?

- Záujem je už dnes takmer z celej Európy enormný, takže do konca roka výroba nabehne na plnú trojzmennú prevádzku s čím súvisia aj ďalšie aktivity, ktorými sa snažíme dosiahnuť vysoký ekologický štandard výroby. Pri celom procese kladieme dôraz nielen na využívanie obnoviteľných zdrojov energií, ale taktiež aj na dodržiavanie princípov cirkulárnej ekonomiky. Jedným z mnohých prvkov pri riadení prevádzky je napríklad aj zadržiavanie dažďovej vody, ktorá je následne využívaná pri zavlažovaní priemyselného parku či inteligentné LED osvetlenie pre čo najefektívnejšie svietenie. Okrem toho celú prevádzku a logistickú časť vykurujeme zostatkovým teplom z pece, kde sa dosky vytvrdzujú pri maximálnej teplote 200 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 598
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 587
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 776
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 086
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 4 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 4 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu