Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí

V Očnom centre Sokolík poskytujeme očnú starostlivosť v plnom rozsahu, v operačných sálach, i v špecializovaných ambulanciách.

V Očnom centre Sokolík poskytujeme očnú starostlivosť v plnom rozsahu ako v operačných sálach, tak i v našich špecializovaných ambulanciách. To všetko, samozrejme, za splnenia najprísnejších protiepidemických opatrení.

„Sme radi, že naši pacienti zostávajú zodpovední, aby sa ich stav nezhoršil,“ hovorí MUDr. Ján Sokolík, primár Očného centra Sokolík a dodáva: „Je dôležité, aby sa zdravotníctvo nezastavilo a nevenovalo sa len epidémii. I v oblasti očnej starostlivosti existuje mnoho ochorení, ktorých včasnú diagnostiku a začatie liečby nie je možné odkladať. Ak by niektorí pacienti zo strachu z koronavírusu vyšetrenie zraku odkladali a prišli neskoro, mohlo by u nich dôjsť k vážnemu poškodeniu zraku alebo dokonca k jeho strate.“

Základom je nepodceňovať prevenciu ani v čase epidémie

V oblasti očného lekárstva sú najohrozenejšou skupinou seniori. Preto sú u osôb nad 60 rokov dôležité pravidelné preventívne prehliadky zraku, a to i vtedy, keď žiadny problém pacient nepociťuje. V tomto veku sa môžu objavovať rôzne vážne očné ochorenia, ktoré v konečnom dôsledku môžu starých ľudí ohroziť viac ako koronavírus.

„Príkladom môže byť napríklad vekom podmienená makulárna degenerácia (VPDM), ktorá postihuje 15% seniorov,“ hovorí primár Sokolík, a dodáva: „Vlhká forma VPDM dokáže nevratne zničiť zrak počas niekoľkých týždňov alebo mesiacov. Preto je dôležitá skorá diagnostika. Riziko slepoty je pri tomto ochorení naozaj vysoké a práve čas je pre nás rozhodujúci, aby sme mohli pacientovi účinne aplikovať biologickú liečbu pomocou tzv. anti-VEGF látok.“

Ďalším dôvodom pre kontrolu zraku je i zelený zákal alebo glaukóm. Oko totiž môže trápiť zvýšený vnútroočný tlak, o ktorom ľudia vôbec nevedia. Ak nie je vysoký vnútroočný tlak kontrolovaný a liečený, môže byť príčinou vzniku glaukómu, ktorý býva nazývaný i „tichý zlodej zraku“. Pacient pri ňom totiž necíti žiadnu bolesť či iné ťažkosti a bez povšimnutia tak dochádza k vážnemu poškodeniu zrakového nervu, ktoré môže viesť až k úplnej strate zraku.

Preventívne vyšetrenie u starších osôb môže odhaliť i sivý zákal, ktorý ľuďom zhoršuje videnie. Operácia sivého zákalu by sa nemala zbytočne odkladať. Dôvodom je nielen kvalita života, ale i to, že čím viac je sivý zákal tzv. zrelý, tým je operácia náročnejšia.

Odkladať preventívne vyšetrenie by nemali ani diabetici. Tí by mali podstúpiť preventívne vyšetrenie z dôvodu tzv. diabetickej retinopatie. „Zákernosť tohto ochorenia spočíva predovšetkým vo svojej nenápadnosti. Spočiatku sa neprejavuje prakticky žiadnymi príznakmi a až v pokročilom štádiu sa prejaví zhoršeným videním, ktoré v tú chvíľu už nie je možné napraviť, iba spomaliť,“ vysvetľuje primár Sokolík.

Nezabudnite teda na prevenciu ani vy a objednajte sa na preventívne vyšetrenie hoci i hneď teraz!

Neskôr môže znamenať neskoro!

Koronavírusová situácia ovplyvnila každého z nás. Nachádzame sa v období plnom obmedzení. Ako sa ale správať v oblasti zdravotnej starostlivosti v tejto dobe, keď sa situácia opäť komplikuje? Riaditeľ Očného centra Sokolík, Mgr. Adam Janek, MHA MBA radí našim pacientom:

„Môj návod pre pacientov je jednoduchý – používať zdravý sedliacky rozum ako v dobe akýchkoľvek respiračných ochorení, a nikdy nezanedbávať prevenciu a neodsúvať plánované výkony..., pretože neskôr môže znamenať neskoro! Oveľa väčšie škody na ľudských životoch ako koronavírus spôsobí strach, ktorý je na každého z nás každodenne vytváraný či už médiami, alebo inými prostriedkami. Správajme sa tak, ako v čase akýchkoľvek epidémií, t.j. chráňme ohrozené skupiny, ale zachovajme si normálny slobodný život. Inak cesta k dobe „predcovidovej“ bude nereálna. V Očnom centre Sokolík sme pripravení pomôcť všetkým pacientom, ktorí nás i v čase koronavírusu potrebujú. Uskutočnili sme všetky najprísnejšie epidemiologické opatrenia tak, aby sme zabezpečili maximálne bezpečie a zachovanie zdravia našich pacientov i nás samotných.

Vážne očné ochorenia ohrozujúce seniorov

Vekom podmienená makulárna degenerácia

Patrí k najzávažnejším ochoreniam sietnice a je najčastejšou príčinou ťažkej straty zraku až slepoty u starších ľudí. Pri makulárnej degenerácii dochádza k postihnutiu tzv. žltej škvrny (centrálna časť očnej sietnice).

Zelený zákal (odborne glaukóm)

Patrí k častým očným ochoreniam, ktoré je však veľmi závažné a býva nazývané i „tichý zlodej zraku“. Dôvodom je, že pri zelenom zákale dochádza k postupnej degenerácii a odumieraniu zrakového nervu, avšak pacient žiadne príznaky nepociťuje.

Diabetická retinopatia

Je závažné ochorenie ciev očnej sietnice dôsledkom zle liečenej cukrovky. Vysoká hladina cukru v krvi spôsobuje upchatie či poškodenie drobných ciev, ktorými je sietnica pretkaná. Dochádza tak k nedostatočnému prekrveniu či opuchu sietnice, ktoré spôsobuje zhoršené videnie až po stratu zraku.

Sivý zákal (odborne katarakta)

Vzniká najčastejšie dôsledkom starnutia ľudskej očnej šošovky a väčšinou postihuje osoby vo veku 60 až 75 rokov. Pri sivom zákale dochádza k zakaleniu ľudskej očnej šošovky, čo bráni prieniku svetelných lúčov na sietnicu, a človek to vníma, ako keby videl cez hmlu.

VOLAJTE: 0904 146 537

Očn é centrum Sokolí k, s.r.o.

Jilemnick é ho 532/2

budova ALFA (bývalý Slovakotex)

Trenčín

recepcia@ocnesokolik.sk

www.ocnesokolik.sk

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 189
  2. Každý piaty zomrie 9 100
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 779
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 6 669
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 810
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 732
SkryťVypnúť reklamu

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.

2 h

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 12 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 12 h
SkryťZatvoriť reklamu