Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Nanotechnológie z východného Slovenska dobýjajú trhy

Firma Helske reaguje na pandémiu omietkou, ktorá bráni množeniu mikroorganizmov.

Spoločnosť Helske Energy Save je, oproti konkurenčným firmám, na trhu pomerne krátko. Za niekoľko mesiacov sa jej však podarilo vyvinúť radu nanotechnologických stavebných produktov, ktoré dnes dobýjajú svetové trhy. Unikátne vnútorné omietky s vylepšenými termoizolačnými vlastnosťami a nanosadrokartónové dosky sú podľa odborníkov budúcnosťou bývania. Na otázky k technológiám Helske nám odpovedal Clayton Stone, rodený Juhoafričan, v súčasnosti riaditeľ pre inovácie Helske Energy Save.

Ste jedným z kľúčových členov tímu pre vývoj produktov Helske, ktorý trval viac ako dva roky. Ste dnes spokojný s odozvou zákazníkov?

Rozhodne áno. Cesta k finálnej receptúre našich produktov nebola jednoduchá. Nanotechnológie v oblasti stavebníctva sú dnes ešte stále na začiatku dlhej cesty. Neexistuje dnes 100% odskúšaná cesta, takže hľadanie optimálnych pomerov trvá mesiace, takisto testovanie a opätovné testovanie trvá niekoľko týždňov až mesiacov.

Vyzerá, že sa Vám to napokon podarilo.

O tom, že sa nám podarilo vytvoriť niečo výnimočné, sme vedeli už v čase opakovaných testov, ale bolo dôležité, ako produkty ohodnotí odborná verejnosť. Veľkou satisfakciou za naše niekoľkoročné úsilie bolo ocenenie NAN awards, ktoré je vyhlasované španielskym portálom pre profesionálov NAN Architectura y Construccion. No s veľkým záujmom a uznaním sme sa stretli aj na stavebných veľtrhoch a výstavách BAU v Mníchove, FAF v Kolíne nad Rýnom, IBF v Brne, Batimate vo Francúzsku, Constructec v Madride a MOSBUILD v Moskve.

Prečo je také náročné pracovať s nanotechnologickými materiálmi?

Ich najdôležitejšou charakteristikou, vďaka ktorej majú vynikajúce izolačné vlastnosti, je samotná štruktúra materiálov, ktorých špecifikom sú nanopóry. Práve tie zabraňujú väzbám s vodou. Keďže ide pri výrobe o mokrý proces, prekonať túto vlastnosť je skutočné majstrovstvo. Za ním sa skrývajú týždne laboratórnych testov. Dnes môžem s hrdosťou povedať, že dva roky vývoja neboli stratou času, ale významne prispeli k vývoju unikátnych produktov.

V čom presne prináša váš produkt benefit zákazníkom?

Podstatou použitých nanotechnológií v našich omietkach sú ich tepelnoizolačné vlastnosti, eliminácia tepelných strát v miestnostiach pri prestupe tepla z interiéru do exteriéru, redukciou tepelného mosta, zvyšovaním povrchovej teploty nad rosný bod vo všetkých častiach miestnosti. Okrem toho sa produkt vyznačuje jednoduchou bezodpadovou aplikáciou (nanášaním alebo striekaním), ktorú po zaškolení a certifikácii zvládne každý remeselník v stavebníctve.

Na čom teraz pracujete?

Aj trh so stavebnými materiálmi bol ovplyvnený vývojom pandemických udalostí a novými požiadavkami trhu. Na základe požiadavky trhu sme sa počas tohto obdobia sústredili na vývoj omietkovej zmesi, ktorá by zvýšila hygienický štandard budov a domácností NANO COAT HOME ANTIBAKTÉRIAL. Ide o antimikróbnu paropriepustnú termoizolačnú vrchnú omietku, ktorej unikátny povrch zabraňuje rozmnožovaniu mikroorganizmov (baktérií a plesní), čím je vhodný aj na použitie v ambulanciách alebo v domácnostiach alergikov.

Linku na nanotechnologické sadrokartónové dosky spustila spoločnosť Helske v Levoči približne pred mesiacom. Ako dlho trvali prípravy?

Na výrobe vylepšeného produktu sadrokartónovej dosky sme intenzívne pracovali niekoľko rokov. Myšlienku a výsledky produktu v laboratórnych podmienkach však treba pretaviť do reálnej podoby masovej výroby. Okrem dodávateľov výrobnej technológie a jednotlivých prísad sú to hodiny nastavovania správneho pomeru jednotlivých zložiek. Nasleduje fáza samotnej testovacej výroby, hodiny merania a následné zmeny v pomeroch. A takto pokračujete dookola. Treba však otvorene povedať, že to za to stálo, pretože sa nám podarilo vyvinúť doslova svetový unikát. V súčasnosti sme na svete jediná spoločnosť, ktorá nanotechnologické sadrokartónové dosky vyrába.

Výskum a vývoj je teda sústredený na jednom mieste v Levoči? Aké výhody z takto integrovaného pracoviska plynú?

Áno. Neuveriteľne šetríme čas spätnej väzby. Testovaním priamo pri výrobe dokážeme skrátiť celý proces vývoja materiálov až o niekoľko mesiacov. Namiesto posielania vzoriek do viacerých laboratórií máme všetko pod jednou strechou. Dnes sa tak môžeme pochváliť hneď dvomi takýmito centrami, samostatne pre vývoj našich omietok a sadrokartónových dosiek.

Máte už odozvu z jednotlivých trhov?

Áno a veľmi nás teší, že je náš produkt na všetkých trhoch s priamym obchodným zastúpením, aj napriek už existujúcim a ustáleným produktom, prijatý veľmi pozitívne a nad naše očakávania. Aj vďaka tomu sa môžeme pochváliť, že naša snaha o vytvorenie kvalitného produktu, rýchlu reakciu na požiadavky trhu a riešenie komplexných problémov, motivoval aj skúsených obchodníkov a manažérov v zahraničí k tomu, aby sa pridali do nášho tímu.

Aké sú parametre nanodosiek?

Sadrokartónové dosky sme vyvinuli na báze prírodného a syntetického hemihydrátu síranu vápenatého s pridaním ďalších dôležitých aditív, ktoré zabezpečujú ich tepelnoizolačný účinok. Tieto nano aditíva sme integrovali priamo do jadra samotnej dosky, pričom sme zachovali štandardnú hrúbku 12,5 mm.

Sú termoizolačné vlastnosti sadrokartónových dosiek dnes najvyšším kritériom trhu?

Ak spĺňajú všetky doterajšie náročné kritériá týkajúce sa napríklad pevnosti a zdravotnej nezávadnosti, tak určite áno. Vývoj v stavebníctve sa ešte väčšmi uberá smerom k suchej stavbe, ktorá predstavuje nižšiu energetickú náročnosť a takisto úsporu času a financií. To je celosvetový trend, ktorý by mal viesť k čoraz väčšiemu množstvu energeticky pasívnych stavieb. Tie sú odpoveďou na to, ako sa vie ľudstvo postaviť klimatickým zmenám. Preto znižovaniu energetickej náročnosti prispôsobujeme aj výrobu v Levoči.

Ako?

Celý chod prevádzky je internými štandardmi nastavený na šetrenie a efektívne využívanie energií. Dnes pecou na vytvrdzovanie dosiek vykurujeme celú výrobnú a logistickú prevádzku a takzvaným zero waste procesom minimalizujeme množstvo vznikajúceho odpadu. Jedným z mnohých prvkov pri riadení prevádzky je napríklad aj zadržiavanie dažďovej vody, ktorá je následne využívaná pri zavlažovaní priemyselného parku, či inteligentné a energeticky nenáročné LED osvetlenie.

Podstata úspechu produktu spočíva najmä v jeho cenovej prístupnosti a zároveň aj úsporách, ktoré ním vieme dosiahnuť.

Bez diskusie je to tak. V každom prípade ekvivalentom šetrenia peňazí je schopnosť materiálov udržať vyprodukované teplo. Efekt pocítite vtedy, keď začnete sledovať tepelné straty pri prestupe tepla z interiéru do exteriéru napríklad v rodinnom dome. Použitie vhodných materiálov s tepelnoizolačnými vlastnosťami môže na ročnej báze znamenať úsporu tisícov eur.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Ako vybrať AKU reťazovú pílu

Tento sprievodca Vám pomôže zvážiť kľúčové prvky a faktory pri výbere akumulátorovej reťazovej píly podľa Vašich potrieb.

Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť

Hybridné GLE a GLC sú pripravené ovládnuť segment luxusných SUV.

Budúcnosť M&A v Európe

Čo si myslia investori?