Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Budúcnosť M&A v Európe

Čo si myslia investori?

Je správny čas reštartovať odložené transakcie? Otázka, v ktorej je v dnešných dňoch viac nádeje alebo obáv? Viac ako 230 vedúcich manažérov pôsobiacich v Európe sa v súvislosti s prípravou štúdie CMS “European M&A Outlook 2020” zúčastnilo prieskumu o tom ako pandémia Covid-19 ovplyvnila M&A trh. Zaujímavé závery štúdie boli publikované v spolupráci s Mergermarket:

Záujem o M&A sa znížil. M&A aktivity v Európe klesli v prvom polroku 2020 takmer o jednu tretinu v porovnaní s prvým polrokom 2019, čo do množstva transakcií ako aj ich hodnoty. 64% respondentov očakáva, že M&A trh sa nedostane na úroveň pred pandémiou skôr ako v roku 2023.

Náročnejšie financovanie. Akýkoľvek zdroj financovania bude zrejme drahší a za náročnejších podmienok. Banky a inštitucionálni veritelia venujú počas pandémie COVID-19 pozornosť skôr podpore existujúcich portfólií ako financovaniu nových transakcií. Z tohto dôvodu považujú respondenti za kľúčové zdroje kapitálu private equity fondy, nebankových veriteľov a credit fondy. Takmer 60% opýtaných si myslí, že private equity bude patriť medzi dva najvýznamnejšie zdroje financovania transakcií, pričom 46% z toho má na mysli súkromné dlhové fondy.

Nárast krízových M&A (Distressed M&A), reorganizácií a platobnej neschopnosti. Očakáva sa, že problémy s dlhom alebo likviditou budú hlavné spúšťače reorganizácií. Respondenti predpovedajú, že väčšina transakčnej aktivity bude prameniť z transakcií súvisiacich s krízovými M&A, reorganizáciami, odčleneniami obchodných aktivít a platobnou neschopnosťou. Takmer tri štvrtiny private equity spoločností s dostatkom finančných prostriedkov prejavili záujem o krízové M&A.

Zmena v dynamike transakcií: Predávajúci a kupujúci sa vo svojich cenových očakávaniach od seba čoraz viac vzďaľujú. Na trhoch s klesajúcou tendenciou predávajúci nie sú ešte ochotní predávať aktíva za nižšie ceny. U kupujúcich sú zreteľné obavy zaplatiť plné ceny v čase, keď je situácia pre nich nepredvídateľná. Realizovali sa len tie transakcie, ktoré mali jasné strategické ciele alebo keď zámerom predávajúceho bolo navýšenie kapitálu.

Záujem o divestície: Divestície sa stávajú kľúčovou post-covidovou témou. Spomedzi tých, ktorí uvažujú nad divestíciami, 83% tvrdí, že ich cieľom je zvrátiť následky spôsobené COVID-19 pandémiou, 55% sa snaží navýšiť kapitál a zabezpečiť si tak väčšiu finančnú flexibilitu a 28% uvádza ako príčinu regulačný tlak.

Digitalizácia: Spoločnosti, ktoré zaostali v digitalizácii, sa prostredníctvom M&A budú snažiť doplniť si chýbajúce kompetencie a akvizíciou spoločností investovať do konektivity, telekomunikácií a nevyhnutnej digitálnej infraštruktúry. 83% respondentov uviedlo získanie nových technológií ako jeden z dvoch hlavných dôvodov na uskutočnenie transakcie.

Ak máte záujem o podrobnejšiu analýzu transakcií v Európe, stiahnite si prosím našu kompletnú štúdiu tu.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce

Aktuálna situácia môže viesť k demotivácii aj prokrastinácii v práci. Čo robiť, aby sa to nestalo vám alebo vašim zamestnancom?

Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020

Celkový trh s uvedenými vozidlami tak poklesol o takmer 25% oproti roku 2019.

Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách

Digitalizácia má byť o moderných riešeniach, ktoré slúžia ľuďom. Ich zavádzanie do každodenného života je prioritou aj pre DATALAN