Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka

V stovke najkvalitnejších slovenských fariem sú až štyri zo SANAGRA, zhodnotili nezávislí odborníci.

(Zdroj: Sanagro)

Štyri družstvá spoločnosti SANAGRO sa umiestnili v stovke najlepších fariem Slovenska za minulý rok. V najrešpektovanejšej ankete Top Agro, ktorá hodnotí kvalitu slovenských fariem, o tom rozhodli nezávislí odborníci na agrosektor z Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva.

Tí skúmali finančno-ekonomické výsledky fariem a samostatne hospodáriacich roľníkov na našom trhu.

SANAGRO: Food Farm sa umiestňuje dlhodobejšie

Spoločnosť Food Farm sa v rebríčku najkvalitnejších fariem umiestnila už tretíkrát, zvyšné družstvá sú ocenené prvýkrát. „Som hrdý na manažment a všetkých zamestnancov našich fariem, pretože tieto ocenenia dokazujú ich každodenné nasadenie a tvrdú prácu pri akýchkoľvek podmienkach. Niektoré z týchto fariem sme preberali v čase ich nepriaznivej ekonomickej situácii a preto ma umiestnenie v TOP 100 najlepších fariem o to viac teší,“ uviedol Tomáš Kohút, generálny riaditeľ skupiny SANAGRO.

Z hlohoveckého regiónu malo SANAGRO medzi najlepšími farmami zastúpenie, okrem spoločnosti Food Farm, aj prostredníctvom Poľnohospodárskeho družstva Dolné Otrokovce. Vysoké umiestnenie zaznamenali aj ďalšie dve družstvá skupiny SANAGRO – Roľnícke družstvo Samuela Jurkoviča v Sobotišti a Roľnícke družstvo v Častkove.

Anketu organizujú nezávislí odborníci

Top Agro Slovensko je prestížna súťaž manažmentov slovenských agropodnikateľov. Pri hodnoteí sa zameriava na rentabilitu kapitálu, nákladovosť výnosov z hospodárskej činnosti a produktivitu práce z pridanej hodnoty na jedného zamestnanca. Jednotlivým kritériám na základe výsledkov firiem komisia priradí počet bodov a súčet bodov určuje umiestnenie v ankete.

Súťaž organizuje Klub poľnohospodárskych novinárov pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou. Odborným garantom je Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum, pracovisko Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva. Súťaž je organizovaná od roku 1995.

NA AKÝCH PRIEČKACH SA UMIESTNILI VÍŤAZNÉ FARMY SKUPINY SANAGRO
Družstvo

Umiestnenie

Food Farm48. miesto v TOP 100
Poľnohospodárske družstvo Dolné Otrokovce46. miesto v TOP 100
Roľnícke družstvo Sobotište55. miesto v TOP 100 a 16. miesto v skupine Poľnohospodárskych družstiev v produkčných oblastiach
Roľnícke družstvo Častkov79. - 80. miesto v TOP 100 a 9. miesto v samostatnej skupine Obchodné spoločnosti v znevýhodnených oblastiach

Viac informácií o prestížnej ankete medzi slovenskými farmármi nájdete TU.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Účinná prírodná tinktúra, ale aj jedinečný lokálny produkt, ktorý vyrába rodinný podnik spod Tatier už vyše 20 rokov.

1 h

Ekologické pestovanie sa stáva celosvetovým trendom.

1 h
Do ceny Atlas môžete prihlásiť ekologické projekty a iniciatívy naprieč verejnou, mimovládnou, vzdelávacou aj súkromnou sférou na Slovensku.

Nominujte zelené projekty na cenu Atlas.