Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka

V stovke najkvalitnejších slovenských fariem sú až štyri zo SANAGRA, zhodnotili nezávislí odborníci.

(Zdroj: Sanagro)

Štyri družstvá spoločnosti SANAGRO sa umiestnili v stovke najlepších fariem Slovenska za minulý rok. V najrešpektovanejšej ankete Top Agro, ktorá hodnotí kvalitu slovenských fariem, o tom rozhodli nezávislí odborníci na agrosektor z Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva.

Tí skúmali finančno-ekonomické výsledky fariem a samostatne hospodáriacich roľníkov na našom trhu.

SANAGRO: Food Farm sa umiestňuje dlhodobejšie

Spoločnosť Food Farm sa v rebríčku najkvalitnejších fariem umiestnila už tretíkrát, zvyšné družstvá sú ocenené prvýkrát. „Som hrdý na manažment a všetkých zamestnancov našich fariem, pretože tieto ocenenia dokazujú ich každodenné nasadenie a tvrdú prácu pri akýchkoľvek podmienkach. Niektoré z týchto fariem sme preberali v čase ich nepriaznivej ekonomickej situácii a preto ma umiestnenie v TOP 100 najlepších fariem o to viac teší,“ uviedol Tomáš Kohút, generálny riaditeľ skupiny SANAGRO.

Z hlohoveckého regiónu malo SANAGRO medzi najlepšími farmami zastúpenie, okrem spoločnosti Food Farm, aj prostredníctvom Poľnohospodárskeho družstva Dolné Otrokovce. Vysoké umiestnenie zaznamenali aj ďalšie dve družstvá skupiny SANAGRO – Roľnícke družstvo Samuela Jurkoviča v Sobotišti a Roľnícke družstvo v Častkove.

Anketu organizujú nezávislí odborníci

Top Agro Slovensko je prestížna súťaž manažmentov slovenských agropodnikateľov. Pri hodnoteí sa zameriava na rentabilitu kapitálu, nákladovosť výnosov z hospodárskej činnosti a produktivitu práce z pridanej hodnoty na jedného zamestnanca. Jednotlivým kritériám na základe výsledkov firiem komisia priradí počet bodov a súčet bodov určuje umiestnenie v ankete.

Súťaž organizuje Klub poľnohospodárskych novinárov pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou. Odborným garantom je Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum, pracovisko Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva. Súťaž je organizovaná od roku 1995.

NA AKÝCH PRIEČKACH SA UMIESTNILI VÍŤAZNÉ FARMY SKUPINY SANAGRO
Družstvo

Umiestnenie

Food Farm48. miesto v TOP 100
Poľnohospodárske družstvo Dolné Otrokovce46. miesto v TOP 100
Roľnícke družstvo Sobotište55. miesto v TOP 100 a 16. miesto v skupine Poľnohospodárskych družstiev v produkčných oblastiach
Roľnícke družstvo Častkov79. - 80. miesto v TOP 100 a 9. miesto v samostatnej skupine Obchodné spoločnosti v znevýhodnených oblastiach

Viac informácií o prestížnej ankete medzi slovenskými farmármi nájdete TU.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020

Celkový trh s uvedenými vozidlami tak poklesol o takmer 25% oproti roku 2019.

Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách

Digitalizácia má byť o moderných riešeniach, ktoré slúžia ľuďom. Ich zavádzanie do každodenného života je prioritou aj pre DATALAN

Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru

Trend podčiarkujú čísla návštevnosti webstránky poisťovne a stavebnej sporiteľne Wüstenrot