Nedeľa, 26. marec, 2023 | Meniny má Emanuel

Zimné zážitky v Košickom kraji pre milovníkov tepla aj zimy

Aj pre vás má Košický kraj plno inšpirácií, ktoré vás zohrejú ešte predtým, ako napadne poriadny sneh na lyžovačku.

Ste milovníkom leta počas zimy? Aj pre vás má Košický kraj plno inšpirácií, ktoré vás zohrejú ešte predtým, ako napadne poriadny sneh na lyžovačku, bežkovanie a zažijete adrenalín pri ľadových vodopádoch.

Upečte si medovníčky

Na čas adventu je už pripravené Granárium v krásnej prírode Jablonova nad Turňou. Vychutnáte si tu pravú vianočnú atmosféru a očarí vás záhrada, ktorú volajú Pieckový háj. Na tradičných pieckach si spoločne urobíte chrumkavý chlebík, ale najmä typické vianočné medovníčky. Z voňavého cesta si vykrojíte srdiečka, zvončeky, anjelikov a ozdobíte ich bielou polevou alebo orechmi. Zážitok vám spríjemní i spoločnosť zvierat. Chovajú tu totiž kozy, ovce i prasiatka, ktoré sa tešia najmä z detskej pozornosti. Areál je vytvorený tak, aby každý návštevník odchádzal nielen s dobrou chuťou na jazyku, vôňou medovníčkov, ale prežil tiež chvíle oddychu v srdci Slovenského krasu.

Návrat k tradíciám

Ak ste zatúžili po návrate k tradíciám, tak sa priblížte dedičstvu našich predkov prostredníctvom šikovných ľudí – remeselníkov. Viete, ktoré remeslo sa prirovnáva ku kúzelníctvu? Kováčstvo. Silu tohto umenia môžete objaviť v dielni Cyrila Horák a neďaleko Košíc. Vyrába originálne misy, krbové náradia, rôzne plastiky, ale i väčšie veci na objednávku. Venuje sa výrobe dekoratívnych kováčskych predmetov do interiérov pre predajne ÚĽUV – Ústredia ľudovej umeleckej, ktoré organizujú kurzy a tvorivé dielne pre deti aj dospelých vo svojom regionálnom centre v Košiciach. Môžete sa tam zdokonaliť v mnohých tradičných remeslách: hrnčiarstvo, rezbárstvo, košikárstvo, drotárstvo, paličkovanie alebo tkanie na krosnách.

Romantika v kadi s lyžovačkou

Potrebujete nabrať v zime energiu? Romantika blízko lesa s večerou pri sviečkach, kúpeľom v horúcej kadi pod nebom posiatym hviezdami a wellnessom iba pre vás. Za výnimočným zážitkom vo vírivke v objatí majestátnych stromov Slovenského raja sa vyberte do Penziónu pod Guglom . Čerstvý vzduch, ticho, pokoj, očarujúca príroda, jaskyne a priehrada v blízkosti. Po aktívne strávenom čase v klenotoch národného parku je možné využiť netradičné záhradné privátne wellness. Vychutnáte si romantiku vo dvojici alebo v kruhu najbližšej rodiny priamo pod nočnou oblohou posiatou hviezdami. Horúca voda je istotou relaxu počas zimných dní i večerov. Relaxovať budete v kúpacej kadi s bylinkami a vonnými olejmi. Lákadlom pre oči i dušu je tiež oddych v originálnej fínskej sudovej saune.

Na svoje si prídu aj milovníci pravej zimy. Iba 50 metrov od penziónu je stredisko Ski Gugel Mlynky. Je najväčším a najvýznamnejším lyžiarskym strediskom v Slovenskom raji. Šesť umelo zasnežovaných zjazdoviek a tri vleky poskytujú lyžiarom komfort bez dlhého čakania v radoch. Už nemusíte čakať v preplnených lyžiarskych strediskách, vychutnáte si 4730 metrov zjazdoviek a naozaj pokojné lyžovanie. Pre najmenších je pripravený detský vlek a na svoje si prídu aj náročnejší lyžiari.

Zimnou krajinou na koni

Keď Perinbaba spustí svoju perinu a celú krajinu zahalí dobiela, vychutnajte si krajinu Košického kraja na čerstvom vzduchu s rozprávkovým obrazom mohutných vrchov, dolín a lesov. Jazda na koni, kočiari a saniach je v zimnom období medzi turistami vyhľadávanou atrakciou. Nie je to žiadna novinka, do saní sa už v minulosti priahali kone. Sadnúť si do sedla sa neodváži každý. Bielou rozprávkou sa ľudia radšej nechajú povoziť na saniach. Nastúpiť na koč ťahaný koňmi a vychutnať si netradičnú prechádzku po prírode môžete na Ranči pod Ostrou skalou neďaleko Dobšinskej ľadovej jaskyne. Jazdy na koni, koči, saniach alebo míle v sedle v neopakovateľnej atmosféry dupotu kopýt v panenskej prírode Slovenského raja. Nemusíte ostať len pri saniach, skúste kurzy jazdenia pod dohľadom skúsených inštruktorov. Pre najmenších jazdcov je pripravené vodenie na koníkoch v aréne.

Ľadopády s adrenalínom

Keď si počkáme a voda v roklinách poriadne zamrzne, vytvorí ľadopády, ktoré sú vyhľadávané milovníkmi ľadolezenia. A práve tam na vás čakajú nezabudnuteľné dobrodružstvá. Nádherný zážitok nielen pre začiatočníkov, ale aj pre pokročilých vyhľadávačov extrémnych športov. Slovenský raj má výnimočné podmienky pre spomínaný šport, pretože vyliezť po ľade v roklinách zvládnu nielen trénovaní športovci, ale s pomocou vyškoleného inštruktora i úplní začiatočníci. Nevšedný zážitok si môžete dopriať najmä vďaka stojatým a tečúcim vodám vytvárajúcim významné a turisticky zaujímavé krajinné prvky – vodopády, z ktorých časť slúži počas zimnej sezóny na ľadolezenie. Turistické trasy v bielom období ponúkajú úplne iný obraz regiónu, pričom vyznávačov zimných športov prilákajú zamrznuté vodopády kvôli adrenalínu v krvi.

Lákavou aktivitou, ktorú ponúka Asociácia horských sprievodcov Slovenský raj je základný kurz ľadolezenia priamo v kaňonoch Slovenského raja. Lezenie je možné len vo vyhradených lokalitách. V cene horolezeckých aktivít je zahrnuté zapožičanie výstroja a poistenie, stačí prísť len s odvahou a dobrou náladou. V sprievode odborníkov predstavuje takýto zimný šport unikátnu ponuku v destinácii Slovenského raja. Z 33 rozličných ľadopádov, zamrznutých kaskád a roklín je vyhradených 5 oficiálnych lokalít na ľadolezenie (Sokolia dolina, Kláštorská roklina, Suchá Belá, Letanovský mlyn, Zejmarská roklina).

Väčšina miest s možnosťami využitia horolezeckých mačiek je situovaných v Suchej Belej, resp. v katastri obce Hrabušice. Môžete si to namieriť rovno do spomínanej obce, ktorá sa stane vaším východiskovým bodom k zážitkovému adrenalínu. Uvidíte, že ľadové lezenie je v zasneženej krajine po zamrznutých vodopádoch neopísateľné a sľubuje fantastické zážitky, ale aj prekonanie vlastného strachu. Vystúpiť na vrchol, kochať sa nádherným pohľadom z výšky, pocit voľnosti a slobody. Aj to ponúka náš Košický kraj.

www.krajsveta.sk

Aktivita je zrealizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

SkryťVypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

1. Nové bývanie a hypotéka za 1,49 %? Pomôže developer
  2. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve
  3. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá
  4. Prvá banka spustila pravidelné investovanie do ETF fondov
  5. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  6. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  7. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  8. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  1. Domáca verzia známych keksov vám zachutí na prvé zahryznutie
  2. Sodastream sa mení
  3. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve
  4. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá
  5. Marec, poberaj sa, starec - do dôchodku na úrovni
  6. Už 110 rokov súčasťou každej domácnosti. ALPA oslavuje jubileum
  7. Lekárka z Ameriky: Kvalita medicíny v Šaci na mňa zapôsobila
  8. Výšku finančných darov zvolili zákazníci Tesca vo Zvolene
  1. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 8 498
  2. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 5 485
  3. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 4 868
  4. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 4 471
  5. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 3 232
  6. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 691
  7. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami 2 562
  8. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 2 361
SkryťVypnúť reklamu

Čierne keksíkové kolieska s bielou mliečnou náplňou sú kultovka, ktorú miluje asi každý. Tu je recept na ich domácu verziu.

14 h

U spotrebiteľov rastie záuejm o dizajn, inovácie, mixológiu aj užívateľský komfort.

25. mar

Prinášame Vám tip ako mať krásnu záhradu a bohatú úrodu

24. mar
SkryťZatvoriť reklamu