Streda, 22. september, 2021 | Meniny má MóricKrížovkyKrížovky

Zima je obdobím nehôd a úrazov. Ste na ňu dostatočne pripravený?

Počas zimnej sezóny sú ľudia veľmi náchylní na zranenia, nehody a úrazy.

Obyčajné pošmyknutie na zamrznutom chodníku, pád zamrznutého snehu zo strechy na auto či mráz na meračoch vody. To sú bežné nepríjemnosti, s ktorými sa v zime mnohí z nás stretávajú. Všetko sú to však nehody, ktoré môžu byť kryté jedným poistným produktom, poistením nehnuteľností a domácností Bezpečný domov od poisťovne Groupama.

Úrazové poistenie sa zíde vždy, no najmä v zime

Áno, aj úrazové poistenie je zahrnuté v poistení nehnuteľností a domácnosti od Groupamy. Ak teda máte uzatvorené toto poistenie, pomôže vám aj v nasledovnom prípade, ktorý sa prihodil klientovi poisťovne minulý rok v zime.„V januári bol na Kysuciach silný mráz viac dní po sebe, na čo doplatila moja mama. Spoločne bývame vo veľkom viacgeneračnom dome, mama sa pošmykla na chodníku a zlomila si ruku,“ uviedol klient Peter pri hlásení škodovej udalosti. Poistenie ju síce v pri takejto nehode neochráni, pomôže však rodine aspoň finančne, pri liečbe, rehabilitácii a samozrejme aj pri práceneschopnosti poškodeného. Aj keď samotný produkt nie je zameraný na životné poistenie ale na majetok, môžete ho teda využiť aj v takýchto prípadoch.

Ľad z našej strechy poškodil susedovi auto

Nie je to vôbec neobvyklá situácia a v poisťovni Groupama sa s ňou na oddelení likvidácie škodových udalostí v zime občas stretnú. „Jedna či dve takéto škody sa objavia každú zimu. Zamrznutý ľad alebo sneh odpadne zo strechy a poškodí niekomu auto. Majiteľ domu, z ktorého strechy sneh či ľad spadol na auto sa môže obrátiť na poisťovňu. Ide o poistenie zodpovednosti za škodu a aj keď nejde o samotného klienta, poškodený má od nás nárok na náhradu škody,“ vysvetľuje PR konzultant poisťovne Groupama, Ivan Bobošík.

Rovnako je to aj v prípade, ak budovu vlastní podnikateľ, tiež by mal mať poistenie zodpovednosti za škodu z držby nehnuteľnosti. Poisťovňa radí, aby si klienti vždy situáciu dôkladne zdokumentovali.„Poškodený však musí preukázať, že ľad spadol práve z tej konkrétnej strechy a všetky poškodenia na svojom aute musí mať dôkladne nafotené,“ hovorí vedúca odboru likvidácie poistných udalostí, Darina Fábián Csóková. Ak sa vám nepodarí preukázať, že sneh či ľad padol z konkrétnej budovy a poškodil vám auto, zostáva vám ešte jedna možnosť, havarijné poistenie. Ak ho máte uzatvorené a je platné, poisťovňa vám bez komplikácií uhradí škodu.

Zamrznutý merač vody a prasknuté potrubie

Dlhodobé mrazy síce na Slovensku nemáme, ale niekoľko dní v zime najmä na severe krajiny vedia prekvapiť aj silnejšie mrazy. A práve vtedy dostáva zabrať vodovodné potrubie či merače vody, ktoré zvyknú byť umiestnené na záhrade v šachte či v nie až tak vykurovanej pivnici. Okrem poistenia však klientom odporúčajú aj nasledovné opatrenia.„Pred zimou klientom radíme, aby skontrolovali tieto zariadenia, uzavreli prívod vody pred vodomerom a vodu z potrubia za ním vypustili. Ak je súčasťou rozvodu uzáver pred aj za vodomerom, je vhodné uzáver za meračom ponechať otvorený a celú túto časť obaliť izolačnou vrstvou, napríklad polystyrénom,“ dodáva I. Bobošík. Aj keď ide o pomerne ojedinelé prípady, poisťovňa Groupama pre svojich klientov v roku 2019 zaradila do portfólia krytých rizík aj takéto poškodenie. Riziko mrazu na meračoch vody je v poisťovni zahrnuté vo všetkých troch balíkoch základného poistenia a nie je potrebné si ho pripoistiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Čučoriedky patria medzi naše obľúbené a vyhľadávané ovocie už po celé veky.

4 h

Slovensko sa od polovice septembra zaradilo medzi krajiny, ktoré môžu poskytnúť ľuďom so zdravotným znevýhodnením plnohodnotnú...

4 h

Odpadové hospodárstvo a recyklácia sú historicky najväčšou biznisovou príležitosťou. Nespime na vavrínoch.

INZERCIA 4 h
Skryť Zatvoriť reklamu