Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť

Údaje z karty a SMS kód vám dnes už na zaplatenie online nákupu stačiť nebudú.

Mnohí klienti slovenských bánk ostali v poslednej dobe zaskočení, keď si od nich platobná brána pri nákupe na internete pýtala aj potvrdenie platby cez mobilnú aplikáciu, internet banking alebo heslo či špeciálny PIN kód k platobnej karte. Samotný SMS kód bez ďalšieho overenia už nestačí. Len nedávno totiž vstúpila do platnosti európska smernica o platobných službách (PSD2), ktorá zaviedla silnejšie overenie platieb kartou v internetových obchodoch.

Riešení, ako zabezpečiť tzv. silné overenie, existuje niekoľko, no nie všetky sú dostatočne praktické a zrozumiteľné. Určite je dobré vedieť, ako prebieha potvrdenie platby práve vo vašej banke. Predídete tak na jednej strane zbytočnému nepotvrdeniu platby a teda nedokončeniu objednávky alebo, na strane druhej, chránite sa tak pred prípadným útokom rôznych podvodníkov.

Riešenie v podobe push notifikácie

Jedno z najpraktickejších a najjednoduchších riešení spočíva v potvrdení platby cez push notifikáciu priamo v mobilnej aplikácii ako to napríklad zaviedla Tatra banka. Jej klienti si tak nemusia sťahovať ďalšiu dodatočnú aplikáciu slúžiacu len na potvrdzovanie platieb. Čoraz viac ľudí už totiž dokáže cez bankovú aplikáciu nielen sledovať zostatky a pohyby, ale aj realizovať jednoduché či zložitejšie operácie. Navyše, mnohí cez telefón realizujú aj samotné nákupy a teda to vyriešia jednoduchým preklikom cez push notifikáciu.

Ako to funguje

Po naplnení svojho virtuálneho košíka a vyplnení identifikačných údajov si zvolíte možnosť platba kartou a pristúpite k platbe. Po vyplnení údajov o karte vás platobná brána vyzve k overeniu transakcie. V prípade, že máte nainštalovanú najnovšiu verziu mobilnej aplikácie Tatra banka, príde vám automatická push notifikácia, ktorú potvrdíte svojim PIN kódom po prihlásení do aplikácie. Následne sa platba dokončí a obchodník vie, že ste platbu zrealizovali.

Týmto spôsobom sú vaše údaje o karte chránené pred zneužitím, nakoľko bez vášho potvrdenia sa platba, ani samotný nákup, nezrealizuje.

Pokiaľ predsa len nepoužívate mobilnú aplikáciu alebo nakupujete cez počítač a je to pre vás pohodlnejšie, platbu viete jednoducho potvrdiť aj cez internet banking.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?

Januárové číslo biznisového mesačníka INDEX je už v predaji.

MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky

Stojí za ňou brandingová agentúra GALTON Brands

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon pre Slovensko a Českú republiku v segmente dioptrických skiel.