V roku 2020 sa počet pracovnoprávnych sporov zdvojnásobil

Kým 2019 dominovali spory ohľadom neplnenia zmlúv, 2020 sa Slováci na právnikov najčastejšie obracali s pracovnoprávnymi otázkami

Kým v roku 2019 dominovali spory ohľadom neplnenia zmluvných záväzkov, v roku 2020 sa Slováci na právnikov najčastejšie obracali v pracovnoprávnych záležitostiach. Vyplýva to zo štatistík poistenia právnej ochrany spoločnosti Wüstenrot.

„Veľmi výrazný nárast sme zaznamenali pri konzultáciách a sporoch súvisiacich s právami zamestnancov. Až 17 percent klientov sa na nás v roku 2020 obracalo práve pri problémoch v tejto oblasti. Len pre porovnanie, predchádzajúci rok to bolo približne 8 percent,“ podotýka JUDr. Zuzana Štefániková, vedúca Oddelenia likvidácie právnej ochrany poisťovne Wüstenrot.

Prišlo aj na žaloby

Ako ilustračný príklad uviedla aktuálne prebiehajúci prípad zamestnancov známej spoločnosti na Slovensku, kedy niekoľkí zamestnanci dostali výpoveď z pracovného pomeru. „Postup zamestnávateľa však nebol v súlade so Zákonníkom práce. Keďže zamestnávateľ svoje stanovisko v mimosúdnom konaní neprehodnotil, bolo podaných zatiaľ šesť žalôb, no zrejme ich bude ešte viac,“ pokračuje Štefániková.

Na druhom mieste v pomyselnom rebríčku sa v roku 2020 umiestnili spory týkajúce sa záväzkového práva, kedy sa klienti dožadovali vrátenia peňazí za objednané služby, poskytnutia náhradných termínov či využitia takzvaných voucherov.

Príklad z praxe predstavuje ukončený prípad, kedy klient zaplatil sumu nad tisíc eur za stavebné práce. Dodávateľ v určený termín nedorazil, následne neustále odkladal realizáciu, po čase nereagoval ani na návrh na odstúpenie od zmluvy a na žiadosť o vrátenie peňazí. Bola podaná žaloba a súd dal za pravdu objednávateľovi.

Susedské spory

„K miernemu nárastu v porovnaní s rokom 2019 došlo aj pri susedských sporoch. No tie tvoria jednu z najmenej zastúpených oblastí, s ktorými sa klienti na nás obracajú. Spravidla predstavujú menej ako dve percentá riešených poistných udalostí,“ uzatvára Zuzana Štefániková.

Poistenie právnej ochrany slúži klientom v prípade, kedy sa domnievajú, že boli porušené ich práva. Klienti majú nárok na bezplatné právne konzultácie 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Právnici spoločnosti Wüstenrot vykonávajú v ich mene právne úkony. V prípade súdneho sporu, poistenie právnej ochrany hradí odmenu advokáta a súdne poplatky.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 694
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 526
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 329
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 12 357
  5. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 666
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 981
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 613
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 366
SkryťVypnúť reklamu

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 10 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

18 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.

19 h
SkryťZatvoriť reklamu