Súčasná situácia okolo poľnej zeleniny je podľa odborníkov alarmujúca. Slovenskí pestovatelia by sa mali zamerať na také druhy zeleniny, pre ktoré máme vhodné pestovateľské podmienky a je po nich dopyt. „To, čo sa produkovalo v tisícoch hektároch, sa teraz pestuje na zanedbateľných plochách a v minimálnych množstvách,“ upozorňuje riaditeľ Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska, Jozef Šumichrast.
Podporujeme domácich
Dobrou správou je, že produkcia cesnaku sa postupne zvyšuje. Kým v roku 2016 ho pestovali na ploche 65 hektárov, v roku 2019 ho zozbierali z plochy 98 hektárov. Rastúci záujem Slovákov o slovenskú produkciu zeleniny pestovateľov citeľne motivuje. Nemálo k tomu prispieva aj dlhodobá podpora obchodného reťazca Kaufland.
„V spolupráci so slovenskými dodávateľmi ponúkame našim zákazníkom cesnak, ktorý sa vypestoval na Slovensku,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland. „Snažíme sa motivovať aj ďalších poľnohospodárov pre rozšírenie produkcie tejto plodiny do takej miery, aby sme dokázali zabezpečiť dostatok slovenského cesnaku po celý rok.“
Vedeli ste, že..?
Zaradením cesnaku do svojho jedálneho lístka získate cenné minerály ako meď, zinok, železo, vápnik, mangán či selén. Obsahuje tiež látky, vďaka ktorým jeho účinky mnohí odborníci považujú za prírodné antibiotikum. Významné sú jeho antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, jeho silu využíva množstvo prípravkov na posilnenie imunity či potencie.
V slovenskej kuchyni je cesnak nezastupiteľným pomocníkom. Okrem výraznej chuti dodáva telu cenné vitamíny a minerály. Aj preto je dobré konzumovať ho najmä počas zimných mesiacov. Perfektne sa hodí do rôznych omáčok a polievok , svoje chuťové vlastnosti najlepšie rozvinie počas pečenia v rúre alebo dusenia. Pokiaľ z neho chcete vyťažiť maximum pre svoje zdravie, mali by sme ho jesť surový.
Vyberte si podľa chuti
Slovenský cesnak spoznáte podľa farby šupy, ktorá nie je snehobiela, ale má mierny zemitý odtieň. „Náš domáci cesnak je aromatickejší. Ďalší faktor, ktorý ovplyvňuje vôňu a štipľavosť tejto plodiny, sú odrody. Vo všeobecnosti platí, že fialový cesnak je štipľavejší než biely,“ vysvetľuje Jozef Zruban, obchodný riaditeľ spoločnosti Zeleninárska s.r.o.
Aby si táto tradičná slovenská plodina zachovala svoju vysokú kvalitu, je nevyhnutné ju správne skladovať a vysušiť. Ideálne podmienky má cesnak na tmavom mieste s izbovou teplotou a nízkou vlhkosťou, napríklad do skrinky či špajze. Nemusíte ho však kupovať vo veľkých množstvách, vďaka podpore lokálnych pestovateľov a špeciálnym skladom ho v obchode nájdete po celý rok.