Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Pred plošným zákazom hazardu varujú aj odborníci

Nová legislatíva, ktorá vstúpila do platnosti 1. novembra minulého roku, vylúčila petíciu zo zákazu hazardu.

Ilustračné foto. Ilustračné foto. (Zdroj: Ján Krošlák)

Snahy o plošný zákaz týchto hier na území mesta preto neobišli ani Košice. Primátor Jaroslav Polaček už začiatkom októbra ohlásil zámer do roku 2027 úplne vylúčiť hazardné prevádzky na pôde mesta a takýto bod zároveň hneď zaradil do programu mestského zastupiteľstva.

Prvý pokus nevyšiel

Primátorov návrh sa však nestretol s pochopením košických starostov a napokon bol z programu vyradený. Jeho stiahnutie z rokovania navrhla starostka mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová. „Aj keď ho na území mesta zakážeme, na veci to nič nemení. Nie som proti regulácii, ale takéto radikálne riešenie – mysliac, si že nejaký problém vymizne ako lusknutím alebo čarovným prsteňom, tak to určite nie,“ uviedla vtedy pre TASR.

Na rozdiel od iných miest, v Košiciach príjmy z herných prevádzok nesmerujú priamo do pokladnice samosprávy, ale do rozpočtov jednotlivých mestských častí. Na to, aby bol prípadný plošný zákaz všade, musel by primátor získať súhlas všetkých košických starostov.

Hľadanie alternatívy

Niektoré slovenské mestá od myšlienky na plošný zákaz hazardu upustili a rozhodli sa radšej využiť možnosť obmedzenia výskytu herných prevádzok až do vzdialenosti 200 metrov od škôl a školských zariadení, zariadení sociálnych služieb, zariadenia pre liečbu nelátkových závislostí a ubytovní mládeže. Táto hranica sa však novou legislatívou posunula na 500 metrov vzdušnou čiarou, čo v praxi slovenských miest s ohľadom na územné plány znamená opäť len likvidáciu všetkých herní. Otázkou teda zostáva, aké sú ďalšie, vhodnejšie možnosti regulácie hazardu.

„Tento biznis sa dá regulovať pomocou určenia typu budov, kde sa hazard môže prevádzkovať. Je tu aj možnosť regulácie vonkajšej reklamy na základe dohody s prevádzkarmi herní,“ povedal v rozhovore pre TREND člen Asociácie kasín Slovenska Pavel Michalcio. S primeranou, aj keď prísnou reguláciou súhlasí aj Asociácia zábavy a hier, ktorá združuje výrobcov, distribútorov a prevádzkovateľov hazardných hier na Slovensku. „Sme otvorení každej komunikácii a veríme, že spoločne nájdeme riešenie, ktoré by mestám mohlo prospieť viac než celoplošný zákaz hazardu,“ uviedla hovorkyňa asociácie Dominika Lukáčová.

Čo na to odborníci?

Pred plošným zákazom v decembrovej online diskusii pre MY Žilina varovala aj Jana Žemličková, riaditeľka Sanatória AT, ktoré sa venuje nielen psychoterapii, ale aj liečbe závislostí. „Zákaz vo výchovnom procese je trest. Ak spájam zákaz s podnikaním, to sú dve úplne odlišné veci. Lebo právo na podnikanie má každý. Skôr než o zákaze, by sme mali hovoriť o výchove obyvateľov,“ uviedla Žemličková a zároveň dodala, že jediným riešením pre patologických hráčov je terapia, nie zatvorenie prevádzok. „Dôležité je meniť postoj k človeku, ktorý smeruje k aktivite a nie aktivity, ktoré smerujú k človeku. Kto chce hrať, hrať bude,“ uzavrela Žemličková

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Anna Boleynová bola asi najznámejšia zo šiestich žien anglického kráľa Henricha VIII.

18. jún

Odpovedá lekárka Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

18. jún

Nemusíme dlho bádať, aby sme prišli na to, že strava postavená na čerstvých plodoch je tá najzdravšia.