Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Uplatnenie študentov na trhu práce je pre SOŠ Šaca prioritou

Škola láka na prax aj pracovnú zmluvu ešte pred maturitou.

KOŠICE. Stredná odborná škola v košickej Šaci sa pre svojich študentov neustále vylepšuje. Od tohto školského roka dokonca zmenila názov na SOŠ priemyselných technológií. Ponúka päť študijných odborov ukončených maturitnou skúškou a výučným listom a dva učebné odbory, ktorých absolventi odchádzajú s výučným listom.

Pre protipandemické opatrenia sa tento rok uchádzači o štúdium nemôžu prísť do školy pozrieť osobne, no môžu využiť virtuálny deň otvorených dverí. Ten je naplánovaný na 17. februára, škola ukáže odborné učebne, ale aj technické zázemie dielní, CNC stroje či pracovisko pre zváranie.

Odmena pre každého študenta

Škola môže od nového školského roka prijať vyše 150 študentov. Na každého jedného čaká počas prvého roka motivačná finančná odmena. Tú žiaci dostávajú aj vo vyšších ročníkoch, odvíja sa od prospechu. Tí najlepší si mesačne prilepšia až o 70 eur, bonusom pre budúcich prvákov bude aj ISIC karta zadarmo.

Bezplatné je aj ubytovanie na internáte, využitie telocvične, bazéna či posilňovne. Každý absolvent maturitného odboru dostane na konci štúdia okrem maturitného vysvedčenia aj výučný list, v strojárskych odboroch aj zváračský preukaz, v elektro odboroch osvedčenie o elektrotechnickej spôsobilosti.

Platená prax

SOŠ priemyselných technológií je absolútnym priekopníkom v duálnom vzdelávaní. Osvedčilo sa im už pred rokmi a úspešne v ňom pokračujú. Prvé dva roky si študenti teoretické vedomosti overujú v školských dielňach, v treťom a štvrtom ročníku už spolupracujú so zamestnávateľmi.

Škola úzko spolupracuje s firmou U. S. Steel Košice, ale aj firmou Magna, Technickou univerzitou Košice a ďalšími spoločnosťami na Slovensku a v zahraničí. Prax študentov u zamestnávateľa je riadne zaplatená a tvorí rovnocennú časť štúdia. V praxi vyzerá školský rok tak, že študenti majú v týždenných cykloch teoretické vzdelávanie a následne odborný výcvik.

Istota pracovného miesta

Študentom, ktorí si svedomito plnili svoje povinnosti, ponúka firma v maturitnom ročníku zmluvu o budúcej zmluve. Tá študentovi po maturite garantuje pracovné miesto v U. S. Steel Košice. Podpisujú ju ešte pred skúškou dospelosti, no k ničomu ich nezaväzuje. Ak sa študent po maturite rozhodne ponuku práce nevyužiť a chce si vyskúšať štúdium na vysokej škole, môže. Škola má medzi zamestnávateľmi dobré meno, remeslo v rukách je na trhu práce žiadané.

Gagarinka, ako sa škole v minulosti hovorilo, má takmer šesťdesiatročnú históriu. Každoročne prechádzajú jej časti obnovou, tou najzásadnejšou prešli v ostatných mesiacoch dielne, pribudli CNC stroje, ktorých je študentom k dispozícii už sedem. Modernizované sú aj plne vybavené zváracie pracoviská. O kvalite školy každoročne svedčia aj popredné umiestnenia študentov v odborných súťažiach na celoslovenskej úrovni.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Leto je skvelá príležitosť pre rodičov, ako naučiť deti finančnej zodpovednosti.

12 h

Ovocné šťavy sa stali obľúbenou súčasťou ranných rituálov mnohých z nás.

14 h

Pracovať v Silicon Valley je snom každého "ajťáka". Určite vás zaujme možnosť pracovať na svetových projektoch aj na Slovensku.

22 h