Štvrtok, 22. apríl, 2021 | Meniny má SlavomírKrížovkyKrížovky

Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región

Čerstvé mlieko i vajcia od sliepok z výbehu. Aj to majú “po ruke” obyvatelia Senicka z družstiev firmy Sanagro.

Družstvá v Senici, Sobotišti, Častkove a vo Vrbovciach podporujú zveľaďovanie regiónu Senica. V ponuke voľných pracovných miest uprednostňujú prioritne miestnych obyvateľov a do rozpočtov obcí ročne prispievajú nadštandardné sumy. Družstvá platia riadne a vždy načas nájomné za pôdu a mlieko od ich kráv majú „domáci vždy po ruke“ v miestnom mliečnom automate.

Poľnohospodárstvo sa na „Senicku“ traduje od nepamäti. Hoci sa v uplynulom desaťročí presťahovalo za prácou do väčších miest mnoho tamojších ľudí, „koronakríza“ a zmeny v ekonomike ich môžu postupne vrátiť späť. Kým aktuálna kríza priniesla škrtanie pracovných miest naprieč odvetviami, práca na poliach a so zvieratami ostala stabilná. Kľúčovým však v tomto prípade zostáva hlavne to, kto družstvo vlastní, ako sa oň stará, koľko investuje do výroby a, v neposlednom rade, aj do zamestnancov.

Farmy Sanagro Senica, Roľnícke družstvo Samuela Jurkoviča v Sobotišti, Roľnícke družstvo Častkov a ekofarma Euroagro Senica so sídlom vo Vrbovciach, majú spoločného majiteľa – slovenskú spoločnosť Sanagro. Sú príkladom profesionálneho riadenia, z čoho majú prospech nielen zamestnanci, ale aj samotné obce a domáci obyvatelia.

Ako sa to dá? Poďme sa spolu pozrieť na pár zaujímavých faktov.

Zodpovednosť v regióne je na prvom mieste

Farmy sa dajú v regióne považovať za stabilného zamestnávateľa, zaisťujú zamestnanie a obživu desiatkam rodín, prevažne miestnym. Za svojich ľudí štátu riadne a načas odvádzajú všetky platby, ktoré slúžia na zdravotnú starostlivosť či budúci dôchodok. Navyše, nielen zamestnanci, ale aj obyvatelia okolitých obcí, majú pravidelný prístup k čerstvému mlieku priamo z družstva, ktoré si môžu zakúpiť v mliečnych automatoch. Rovnako tak majú k dispozícii aj čerstvé vajcia od sliepok chovaných vo voľnom výbehu.

Z fariem majú prospech aj obce, v katastroch ktorých hospodária farmy zo Sanagra, a to v podobe financií do obecných rozpočtov. Každá farma je totiž povinná z nehnuteľností, ktoré využíva, platiť daň. Tú následne môže mesto alebo obec využiť na skvalitnenie života svojich občanov. Pre ilustráciu - od roku 2017 až po vlaňajšok štyri spomínané družstvá odviedli do pokladníc takmer 400-tisíc eur.

Šanca na rast zamestnanosti

To zďaleka nie je všetko. Družstvá v senickom regióne obhospodarujú úctyhodných 6-tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy, na ktorých sa pestuje pšenica, jačmeň, ovos, kukurica, repka, či slnečnica. Výroba bude v najbližších sezónach doplnená aj o cibuľu, pestovanie zemiakov, mrkvy, petržlenu, červenej repy a cukrovej repy, vďaka čomu sa počet pracovných miest priamo v regióne môže zvýšiť. Taktiež výroba na farme v Sobotišti sa rozšírila o chov nosníc vo voľnom výbehu.

Na to, aby mohli tieto družstvá aj naďalej fungovať a prosperovať, potrebujú pevnú ruku, zodpovedného, ale aj chápajúceho majiteľa. Toho našli práve v spoločnosti Sanagro, čoho dôkazom je nielen nárast produkcie a zrealizované investície, ale hlavne pozitívny vývoj zamestnanosti a permanentné zveľaďovanie družstiev.

O nájomnú pôdu je odborne postarané

Kľúčovou témou zostáva starostlivosť o pôdu. O jej kvalitu sa majiteľ družstiev v Senici, Sobotišti, Vrbovciach a Častkove príkladne stará. Pravidelne ju vyvápňuje a hnojí maštaľným hnojom, čím jej dodáva potrebnú organickú zložku – teda najkvalitnejšie živiny. Farma Euroagro so sídlom vo Vrbovciach dokonca hospodári v ekologickom režime, ktorý má priaznivejší dopad na tamojšie životné prostredie, a produkuje aj zdravú výživu pre obyvateľov. Väčšinu poľnohospodárskej pôdy majú družstvá v prenájme od miestnych obyvateľov. Tí si tak môžu byť istí, že o ich pôdu je veľmi dobre a odborne postarané.

Sanagro a jeho farmy chcú neustále meniť veci k lepšiemu a byť natrvalo špička medzi podnikmi v poľnovýrobe.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Zateplenie fasády sa oplatí zveriť do rúk skúseným stavbárom, majitelia domov by však mali vedieť, na čom sa s nimi dohodnúť.

1 h

Vyspelá Európa odpad zhodnocuje, my ho ukladáme na skládky a nechávame, aby škodil pôde, vode aj vzduchu.

9 h

Čím viac miniete, tým viac môžete získať späť

9 h