Skutočná vanilka a čokoláda namiesto príchutí. Čo robí potraviny kvalitnými?

Poctivé zloženie a časom overená receptúra.

(Zdroj: Unsplash)

Kvalita, cena či pôvod produktu? Kým pred pár rokmi bola u zákazníkov najdôležitejšia cena, teraz zákazníci dbajú viac na kvalitu a pôvod produktov. Preto je dôležité vedieť, z akých surovín sú produkty vyrobené a podľa akej receptúry. Tie najlepšie sú však overené časom.

Tradícia od roku 1970

Príkladom tradičného výrobku dobre známeho z čias Československa, ktorý sa presadil svojou kvalitou a chuťou, je tvaroh. Jeho výrobná receptúra vznikla ešte v roku 1970.

„Máme dlhodobú tradíciu, používame len slovenské mlieko a tvaroh vyrábame tradičnou receptúrou, ktorej súčasťou je aj ručná výroba,“ hovorí manažér spoločnosti AGRO TAMI Róbert Klvan. Takýto tvaroh potom putuje aj do mliečnych dezertov, ktoré významne obohacuje.

„Ak ide o Termixy a detské tvarohové dezerty, dodržiavame v nich pôvodnú receptúru, vďaka čomu chutia už desiatky rokov rovnako. Sú bez náhrad, aróm a chémie,“ vysvetľuje Klvan.

Namiesto umelej ochucujúcej zložky používajú pravú čokoládu, holandské kakao a prírodnú vanilku. Súčasťou je aj kyslá smotana a tvaroh. Práve podľa nich zistíte, či môžete vo výrobku očakávať aj plnú chuť alebo len umelé dochucovadlá. Platí, že ak výrobca používa kvalitné slovenské suroviny, rád sa nimi pochváli aj na obale.

Pravá chuť slovenských surovín

„Všímali sme si, že ľudia čoraz viac hľadajú kvalitné a slovenské potraviny. Preto sme sa rozhodli ponúknuť skutočne poctivé výrobky z kvalitných a hlavne slovenských surovín. Chceli sme priniesť to najlepšie od slovenských výrobcov a umožniť ľuďom ochutnať potraviny plné chuti a s dobrými výživovými hodnotami,“ hovorí o zrode značky Z lásky k tradícii Silvia Hrušovská, vedúca oddelenia Privátne značky v spoločnosti Kaufland.

„Súčasťou privátnej značky Z lásky k tradícii sú mliečne produkty od farmárov z podtatranských horských a podhorských oblastí, ktoré unikátnou formou vplývajú na vynikajúcu kvalitu a skvelú chuť mliečneho sortimentu. A patria sem aj údenárske výrobky, ktoré sa zasa vyznačujú vysokým podielom mäsa,“ dodáva Hrušovská.

Priniesť na trh skutočne poctivé potraviny zabralo od počiatočnej myšlienky približne jeden rok. Proces sa začal výberom dodávateľov, ktorí dokážu ponúknuť výrobok z čisto slovenských surovín v špičkovej kvalite.

„Niekedy objavíme kvalitnú receptúru, ktorá už na trhu existuje a dodávateľovi dáme priestor na predaj v Kauflande. Často však prinášame vlastné receptúry, ktoré hľadáme v klasických, zabudnutých receptoch, napríklad ešte z čias socializmu. Hľadáme, či stačí osem alebo desať percent tuku, aj aký má byť podiel ovocnej zložky v jogurte, aby chutil ako kedysi a bol zdravý,“ hovorí Hrušovská.

Popri mliečnych výrobkoch sa na pulty predajní Kaufland takto dostali aj šunky vyrobené klasickým postupom. Sú výhradne zo slovenského mäsa, s nízkym obsahom tuku a s výraznou chuťou. Pod značkou Z lásky k tradícii nájdete aj párky s vysokým podielom mäsa, ktorých tradičnosť podčiarkuje plnenie do prírodného baranieho črievka. Ak si prečítate zloženie na obale, nenájdete v ňom žiadne farbivá ani zvýrazňovače chutí. Ide len o kombináciu tých najkvalitnejších surovín a korenín.

Chuť syra sa s dobou nemení

Produkty z tohto radu boli výborne hodnotené aj z pohľadu zákazníkov. V roku 2019 získali produkty Slovenská šunka a Smotanový jogurt prvenstvo v programe Voľba spotrebiteľov, o rok neskôr zas boli hodnotené ako najlepšie Detský tvarohovo-smotanový dezert a mäkký zrejúci Syr s bielou plesňou.

„V Syre s bielou plesňou sme skĺbili poznatky pri výrobe syra camembertského typu s novými technológiami. Snažíme sa nastaviť receptúry, zloženie kvasných mliekarenských kultúr, dávku mikrobiálneho syridla či ušľachtilých plesní tak, aby sme vytvorili opakovateľnú receptúru a garantovali požadovanú jednotu v kvalite a chuti každého syra,“ hovorí Jakub Trnovský, technológ Syrárne Havran.

„Tieto syry vyrábame z pasterizovaného mlieka, ktoré predĺži ich životnosť a zabráni možnému vzniku neželanej mikroflóry. Zrejú v špeciálnych komorách pri požadovanej vlhkosti a teplote niekoľko dní. Po dosiahnutí snehobielej plesňovej pokrývky sa balia a distribuujú. Vzhľadom na použitý typ syridla možno výrobok označiť ako ‘vegetarian friendly’,“ dodáva.

Výsledkom je kvalitný syr s ušľachtilou plesňou, ktorá mu dodáva jemnú arómu s nádychom hríbov. Najlepšie si ho vychutnáte, ak ho po rozbalení necháte oddýchnuť pri izbovej teplote. Naplno tak rozvinie svoju arómu a krémovosť. Takýto syr dosahuje ku koncu záruky svoju úplnú technologickú zrelosť, čo sa prejavuje zmäknutím jeho jadra a intenzívnejšou arómou. Je to syr, ktorý sa vyrába moderne, ale chutí rovnako ako v minulosti.

Produktový rad sa rozrastá

Produkty Z lásky k tradícii ukazujú, ako dokážu časom overené postupy priniesť do moderného sveta pôžitky z chutí, ktoré boli známe v minulosti. A k tomu sú vyrobené zo slovenských surovín.

„Aktuálne ponúkame 22 výrobkov. Každý z nich je poctivo testovaný našimi prísnymi internými pravidlami, aby spĺňal nároky najvyššej kvality a autentickej chuti,“ hovorí o značke Z lásky k tradícii Silvia Hrušovská.

Tento produktový rad sa dá ľahko rozpoznať od ostatných vďaka unikátnemu obalu. Vďaka nemu vie spotrebiteľ rozoznať na pulte tie kvalitné slovenské výrobky bez toho, aby musel podrobne skúmať zloženie tovaru. Spoľahnúť sa pri tom môže na domáce suroviny aj poctivú výrobu.

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá spolupráce medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť v tomto odkaze.

          Komerčné články

          1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
          2. Ale že brutálny hráčsky notebook
          3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
          4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
          5. Priesady ako zo škatuľky
          6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
          7. Každý piaty zomrie
          8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
          1. Na zdraví záleží
          2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
          3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
          4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
          5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
          6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
          7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
          8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
          1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
          2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 598
          3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
          4. Každý piaty zomrie 8 587
          5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 776
          6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
          7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
          8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 086

          Neprehliadnite tiež

          Éčka u nich nemajú miesto.


          SME Creative

          Mliečne baktérie sú najdôležitejší spolupracovníci.


          SME Creative

          Záujem o ne je po celý rok.


          SME Creative a 1 ďalší

          Ničenie vitamínov mrazom je mýtus.


          SME Creative a 1 ďalší