Sobota, 10. apríl, 2021 | Meniny má IgorKrížovkyKrížovky

Cirkevné gymnázium v Snine patrí medzi najlepšie v kraji

„Tajomstvo úspechu je v tímovej práci.“ To bola odpoveď riaditeľa cirkevného Gymnázia sv. Cyrila a Metoda v Snine, RNDr. Jozefa Lojana. Škola, ktorú vedie bola aj tento rok nezávislou agentúrou INEKO zaradená medzi 10 najlepších gymnázií Prešovského kraja. Cesta do TOP 10 nebola jednoduchá. Gymnázium má za sebou 18-ročnú históriu. Roky nadšeného budovania i stagnácie.

Príchodom nového vedenia zavial v škole nový vietor, ktorý ju posunul k novým výzvam. Táto zmena otvorila školu novým možnostiam spolupráce, zavládol v nej tímový duch a dobrá pracovná atmosféra. Škola nadviazala spoluprácu so zahraničnými partnermi. Už niekoľko rokov realizuje výmenné študentské pobyty so školami v belgickom Overpelte, nemeckom meste Kasel i s izraelskou školou v Haife.

Projektom Erazmus+ nadviazala na dobré medzinárodné vzťahy a doterajšiu spoluprácu. Mnohí študenti mohli spoznávať život a kultúru ďalších európskych krajín, ako sú Grécko, Španielsko, Nemecko ... Vďaka týmto aktivitám bol Gymnáziu sv. Cyrila a Metoda v Snine udelený európsky certifikát kvality.

Chuť spoznávať a napredovať sa u študentov stretla s pozitívnym ohlasom a u mnohých sa pretavila aj do štúdia. Svedčia o tom úspechy na regionálnych i celoslovenských súťažiach, ba v posledných rokoch aj na medzinárodnej úrovni. Školu úspešne reprezentovala dnes už absolventka Aneta Dunajová na medzinárodných konferenciách v Turecku, Španielsku, na celosvetovej súťaži najprestížnejších projektov Intel ISEF 2019 (International Science and Engineering Fair) v meste Phoenix, v americkom štáte Arizona.

Vďaka kvalitne vybaveným laboratóriám fyziky, chémie a biológie môžu žiaci zameraní na prírodné vedy realizovať svoje výskumné projekty. Aj v tomto školskom roku, plnom obmedzení z dôvodu hroziacej nákazy koronavírusu, našla škola možnosti ako umožniť žiakom výskum. Dve študentky Zuzana Gajdošová a Laura Burdová postúpili na celoslovenské finále ako víťazky krajského kola za Prešovský a Košický kraj v prestížnej súťaži mladých vedcov Festival vedy a techniky AMVET.

Laura Burdová obhajobou projektu Využitie kombinácie acidifikácie extracelulárneho pH nádorových buniek a účinkov rottlerinu ako jedného zo spôsobov protinádorovej terapie v odbore Biológia si vybojovala postup na súťaž Európskej únie pre mladých vedcov EUCYS. Získala ocenenie ministra školstva Branislava Grohlinga za najlepší žiacky projekt a postup na európsku prehliadku vedeckých projektov v Salamance v Španielsku.

Toto je len zlomok aktivít, ktoré škola realizuje, a ktoré sa stali aj kritériom hodnotenia agentúry INEKO. Za týmito úspechmi stojí sila a kvalita učiteľského kolektívu, o ktorý sa môže vedenie školy vo svojich plánoch oprieť. Za každým posunom vpred je kus každodennej práce, drobných tvorivých aktivít na vyučovacích hodinách, ochota učiteľov viesť študentov k mimoškolským aktivitám, venovať im čas, prejaviť záujem. Inovatívne podnety našli ohlas v radoch študentov a za podpory vedenia školy sa ich podarilo pretaviť do konkrétnych aktivít zameraných hlavne na rozvoj žiaka.

Školský vzdelávací program tohto gymnázia ma názov Kľúč k životu. Podľa slov riaditeľa gymnázia RNDr. Jozef Lojana škola má žiakovi poskytnúť hlavne to, čo bude v živote potrebovať. Škola ponúka kľúč, ale dvere si musia odomknúť sami. Vedomosti sú dôležité, ale netreba zabúdať ani na duševný a duchovný rozvoj. Komplexný rozvoj osobnosti - to je ten správny kľúč k plnohodnotnému životu v európskej spoločnosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Workshop pripravený v spolupráci medzi EUBA a NBS zameraný na tréning v oblasti Blockchain technológií.

100 % rakytníková šťava Bobule

Nie náhodou sa hovorí, že ráno robí deň. Využite čas pred odchodom do práce či školy na maximum a urobte niečo pre vaše zdravie.

100 % ovocné smoothie Bobule

Uvažovali ste niekedy o tom, koľko by ste mali zjesť denne ovocia a zeleniny? Je to celých päť porcií denne.