Streda, 14. apríl, 2021 | Meniny má JustínaKrížovkyKrížovky

FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou

Fakulta výrobných technológií predstavuje vysoko kvalitnú a stabilnú fakultu najväčšej univerzity východoslovenského regiónu TUKE.

Fakulta výrobných technológií je zárukou kvality, kde je možné študovať atraktívne študijné programy vo všetkých stupňoch štúdia (bakalárske, inžinierske, doktorandské). Je to jedna z deviatich fakúlt Technickej univerzity v Košiciach. Jej sídlo je v treťom najväčšom meste na Slovensku v Prešove, nazývanom aj "mesto hudby".

História Fakulty výrobných technológií je veľmi zaujímavá a úzko prepojená s pracoviskom Strojníckej fakulty vtedajšej Vysokej školy technickej.

Založenie fakulty a prvé roky fungovania fakulty boli mimoriadne hektické. Z pozície Ministerstva školstva sa začal presadzovať nemecký model neuniverzitného vysokoškolského štúdiaFachhochschule. Štúdium spočívalo v modeli 4-ročného štúdia s jedným semestrom v praxi. Technická univerzita v Košiciach a Slovenská technická univerzita v Bratislave zriadili experimentálne fakulty na preverenie tohto modelu štúdia. Tak v roku 1992 vznikla Fakulta odborných štúdií v Prešove. Vzhľadom na vyskúšanie fungovania takéhoto štúdia bol v prvom školskom roku prijatý len obmedzený počet študentov. Bohužiaľ legislatíva, ktorá mala ošetriť tento druh štúdia nebola dotiahnutá a prijatie zákona bolo odsunuté a tak fakulta musela čeliť návrhu na jej zrušenie. Bolo to obdobie mimoriadne psychicky náročné, pretože išlo o osud študentov aj zamestnancov. Fakulta zaznamenala silnú podporu okresných orgánov Prešova, ako aj poslancov Národnej rady SR. Nakoniec na návrh ministerky školstva PhDr. Evy Slavkovskej, CSc. bola fakulta v roku 1997 pretransformovaná na plne hodnotnú fakultu s inžinierskym štúdiom a novým názvom: Fakulta výrobných technológií Technickej Univerzity v Košiciach so sídlom v Prešove. Prvých 27 absolventov slávnostne promovali po úspešnej akreditácii fakulty v roku 1997.

Fakulta bola dobudovaná personálne a materiálne na modernú inštitúciu a vypracovala sa na popredné miesta vo vede, výskume aj vzdelávaní. Študenti študujú v moderných priestoroch a výučba sa presunula od tabule do laboratórií so špičkovým vybavením. V rámci programu Erasmus je možné absolvovať časť štúdia v zahraničí na partnerských univerzitách.

Fakulta postupne akreditovala nové študijné programy vo všetkých stupňoch vysokoškolského vzdelávania. Tým sa následne rozšírilo aj portfólio absolventov v podobe vysoko kvalitných inžinierov ovládajúcich široké spektrum vedomostí technického zamerania, manažmentu a procesnej techniky. Momentálne na fakulte študuje 800 študentov v bakalárskom a inžinierskom stupni štúdia a 27 študentov v doktorandskom štúdiu. Na fakulte pôsobí 53 pedagogických a 17 výskumných pracovníkov. V súčasnosti Fakulta výrobných technológií poskytuje pre zahraničných študentov štúdium v anglickom jazyku vo všetkých troch stupňoch štúdia (bakalárskom, inžinierskom aj doktorandskom stupni).

Inovatívne zmeny vyvolali pokrok a zvýšenie kvality absolventov. Svedčí o tom aj 99,09% úspešnosť ich uplatnenia v praxi. Na základe toho fakulta bola zaradená na 2. miesto spomedzi 143 fakúlt na Slovensku z hľadiska perspektívnosti a relevantnosti študijných programov pre potreby praxe v rámci národného projektu „Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti“.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nadýchnite sa a vypočujte si odborníkov, ktorí poradia ako zvládať tieto dni.

22m
Obchodovanie na burze je prístupné prakticky každému.

Zaujíma vás obchodovanie na burze, ale neviete, ako a kde začať? Obchodníkom sa môže stať prakticky každý, teda aj vy.

2 h

Význam zliav a vernostných programov zdôraznila aj koronakríza.

11 h