Streda, 14. apríl, 2021 | Meniny má JustínaKrížovkyKrížovky

Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov

V roku 2020 stúpol záujem o poistenie právnej ochrany o polovicu.

Počas pandémie výrazne stúpol záujem o právnu ochranu. Vyplýva to z porovnaní čísiel poistenia právnej ochrany v rokoch 2019 a 2020. Počas pandemického roka 2020 stúpol medziročne záujem o ochranu pred nákladmi spojenými s právnymi službami o takmer polovicu.

„Pri poistení právnej ochrany sme v roku 2020 zaznamenali najvýraznejší percentuálny nárast za posledné tri roky. Medziročne záujem stúpol o 45 %. A prvé týždne roku 2021 zásadnú zmenu nenaznačujú,“ vysvetľuje JUDr. Zuzana Štefániková, vedúca Oddelenia likvidácie právnej ochrany poisťovne Wüstenrot.

Podľa poisťovne sa za nárastom záujmu o ochranu pred nákladmi spojenými s právnymi službami môže skrývať viacero faktorov. No najvýznamnejšiu úlohu mohla zohrávať práve koronakríza, ktorá v roku 2020 významným spôsobom ovplyvnila spotrebiteľské správanie aj v poistnom sektore.

O spojitosti medzi pandémiou v roku 2020 a nárastom záujmu o poistenie právnej ochrany hovorí štruktúra poistných udalostí, ktorými sa právnici poisťovne v mene klientov zaoberali. Po minulé roky dominovali reklamácie či neplnenie zmluvných záväzkov. V roku 2020 sa takmer v každom piatom prípade klienti obracali na poisťovňou s témami, ktoré sa týkali pracovnoprávnej oblasti.

„V tejto oblasti dominovali žiadosti o konzultácie týkajúce sa napríklad využívania takzvaných home officov, čo môže zamestnávateľ pracovníkovi nariadiť. Zastúpené boli tiež otázky ohľadom skončenia pracovného pomeru a ako má v pracovnoprávnom spore zamestnanec postupovať,“ uzatvára Zuzana Štefániková.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

My v ZAMIO sa neustále snažíme prichádzať s niečím novým.

3 h

Nadýchnite sa a vypočujte si odborníkov, ktorí poradia ako zvládať tieto dni.

9 h
Obchodovanie na burze je prístupné prakticky každému.

Zaujíma vás obchodovanie na burze, ale neviete, ako a kde začať? Obchodníkom sa môže stať prakticky každý, teda aj vy.

10 h