Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo

Nové Porsche Taycan Cross Turismo je strhujúci elektrický shooting brake, ktorý poslúži na ceste aj mimo nej.

Nebolo by to Porsche, keby svojej čerstvej novinke v podobe crossoveru Taycan Cross Turismo nenadelilo aj čosi viac, než iba plastový bodykit a zvýšený podvozok. Nový elektromobil značky je zameraný na zákazníkov, ktorí si radi užívajú aktívny život v prírode a nechcú sa nechať limitovať obmedzeniami klasickej cestnej infraštruktúry a zároveň vyžadujú to najlepšie, čo súčasné technológie ponúkajú. V prípade Porsche je to ekologický, tichý, no v prípade potreby zdrvujúci výkon a bezkonkurenčné jazdné vlastnosti.

Premyslené detaily
Porsche Taycan Cross Turismo je technologicky rovnako vyspelý ako jeho súrodenec s karosériou športového sedanu. Ponúka 800 V palubnú sieť, ultrarýchle nabíjanie s možnosťou získať dojazd až 100 kilometrov za 5 minút nabíjania, vysokoúčinnú reguperáciu brzdnej energie, ktorá z nej dokáže na elektrickú energiu premeniť až 90 % a má maximálny brzdný výkon až 290 kW. Vrcholná verzia Turbo S dosahuje aj ohromujúci výkon a zrýchlenie. Konkrétne 560 kW (761 k) a 2,9 sekundy z 0 na 100 km/h. V ponuke sú karbón-keramické brzdy PCCB, riadená zadná náprava a všetka výbava, ktorú by ste si mohli priať.

Taycan Cross Turismo však ponúka aj niečo navyše. Zadný batožinový priestor je vďaka odlišnému tvaru karosérie väčší o 39 litrov na 446 litrov (405 pre Turbo a Turbo S) a po sklopení sedadiel poskytuje objem až 1 212 litrov v modeloch 4 a 4S, resp. 1 171 litrov v prípade modelov Turbo a Turbo S. Aj zadní pasažieri majú o 47 mm viac priestoru nad hlavou vďaka zmenenému profilu strechy.

Zvonku model Taycan Cross Turismo odlišuje popri inom type karosérie aj plastový bodykit chrániaci prahy, nárazníky a lemy kolies. Zákazníci si môžu priplatiť aj za balík Offroad Design, ktorý pozostáva z o 30 mm zvýšeného podvozka, kompasu na palubnej doske a bodykitu so špeciálnymi plastovými krídelkami na nárazníkoch a prahoch. Tie majú hneď niekoľko funkcií. Popri estetickej a aerodynamickej aj efektívne chránia karosériu od kamienkov a drobných odrenín v teréne alebo v meste.

Všetky modely Taycan Cross Turismo sú sériovo dodávané s najväčšou batériou, ktorá má kapacitu 93,4 kWh pre maximálny možný dojazd.

Pripravený na šotolinu
Každý Taycan Cross Turismo sa sériovo dodáva s trojkomorovým vzduchovým podvozkom s adaptívnymi tlmičmi, ktorý sa v jazdnom režime Gravel (šotolina) zvýši o 30 mm a celá hnacia a podvozková sústava sa nastaví na maximálnu ovládateľnosť na nespevnenom povrchu.

Nezabudlo sa ani na to, že za niektorými prekážkami nemusíte ísť do terénu, stačí mesto. Taycan Cross Turismo vám preto vďaka funkcii Smartlift umožní uložiť si v mape miesta, kde sa nachádzajú väčšie prekážky ako napríklad spomaľovače a Taycan v ich okolí automaticky zvýši svoj podovozok.

Porsche Taycan Cross Turismo je auto, ktoré momentálne nemá konkurenciu nielen po stránke technológií a jazdných vlastností, ale aj v oblasti dizajnu a využiteľnosti. Rodí sa nám s modelovým radom Taycan podobná legenda, akou sa časom stala 911? Je to viac než pravdepodobné.

Advertisement

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 124
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 9 264
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 720
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 784
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 726
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 986
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 8 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 8 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu