Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Sila franšízingu známej značky sa ukazuje aj v neistých časoch

Sen o vlastnej McDonald´s reštaurácii si minulý rok splnili štyria úspešní podnikatelia.

Cesta za vlastným podnikateľským snom môže byť pre mnohých náročná, a to najmä v neistých časoch. Zvažovanie investícií a rizík spojených s naštartovaním vlastnej firmy býva pre mnohých podnikateľov kľúčovou prekážkou. Ak prevažujú obavy o istote podnikateľského zámeru, môže byť franšízing ideálnym spôsobom získania samostatného, overeného podnikania, ktorý je poistený stratégiou známej značky, a to väčšinou po celom svete. Platí to však aj v čase krízy a najmä v gastro segmente, ktorý v čase pandémie utrpel na Slovensku doposiaľ najviac? Platiť to môže, pričom príkladom je úspešný franšízový koncept „zlatých oblúkov“, vďaka ktorému sa minulý rok podarilo štyrom najlepším záujemcom prevziať vlastné reštaurácie McDonald´s na Slovensku. Nielenže si splnili svoje sny, ale dokázali, že sila značky a stratégie môže fungovať aj v čase krízy.

Spoločnosť McDonald’s až do minulého roka vlastnila viac ako polovicu svojich reštaurácií na Slovensku. Zvyšok prevádzkovali traja dlhoroční licenční partneri. Na Slovensku sa však zmenila stratégia prevádzkovania reštaurácií práve v roku 2020, kedy sa spoločnosť rozhodla ponúkať reštaurácie novým licenčným partnerom. „Minulý rok sme postúpili štyri reštaurácie licenčným partnerom, tento rok plánujeme ponúkať ďalšie, a tak hľadáme nových franšízantov, ktorí by prevzali ďalšie reštaurácie aj v nasledujúcich rokoch,“ hovorí Matúš Hrabko, franchising manažér v McDonald's pre Slovensko. Pre porovnanie, v Českej republike prevádzkujú franšízanti všetky McDonald's reštaurácie.

Výberové konanie trvá približne tri mesiace

Proces výberu nového franšízanta prebieha v troch logických fázach. „Záujemca má najskôr pohovor s franšízovým manažérom, potom si ide na dva dni vyskúšať prácu v reštaurácii. Musí samozrejme doložiť všetky potrebné dokumenty ako výpis z registra trestov, výsledky zdravotnej prehliadky, preukázať zdroje financovania. Potom ho čaká pohovor s predstaviteľmi manažmentu spoločnosti. Ak záujemca splní všetky podmienky, tak ho posúvame ďalej do tréningu,“ vysvetľuje M. Hrabko. Zmluva sa podpisuje na 20 rokov. Je preto veľmi dôležité, aby mali obe strany dostatočný priestor všetko si dôkladne premyslieť.

Každý budúci franšízant začína tréningom priamo v reštaurácii

Keď záujemca o získanie licencie McDonald's prejde výberovým konaním, postupuje do tréningového procesu, ktorý trvá 9 až 14 mesiacov a je rozdelený do troch fáz. „Prvé tri mesiace som sa zaúčala v kuchyni ako bežný crew pracovník. Priznám sa, že som musela vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, pretože to pre mňa bolo fyzicky veľmi náročné. Vďaka tomu sa viem vžiť do situácie ľudí v kuchyni, čo by bez tréningu nebolo možné,“ spomína na svoje začiatky majiteľka reštaurácie McDonald’s v nákupnom centre Bory Mall. „Druhá fáza bol prechod k strednému manažmentu, kde som sa učila riadiť zmenu a celú produkciu. Tretia fáza bolo už o vedení tímu z pozície vedúceho reštaurácie.“

Lucia Matulová každú fázu absolvovala v inej reštaurácii. Po celý čas tréningu pritom bola zamestnancom reštaurácie a dostávala taký plat, akú pozíciu práve zastávala. „Dala som výpoveď v predošlej práci a naplno som sa do toho pustila. Začínala som na lobby, kde som zbierala tácky, vyvážala vozíky. Potom som sa dostala do kuchyne a postupne až po vedúcu reštaurácie. Zo začiatku sa mi to zdalo byť dlhé obdobie, ale teraz s odstupom času môžem povedať, že bez toho roka by som nebola schopná riadiť celý chod reštaurácie.“

Záujemca o vlastnú reštauráciu nemá ani absolvovaním tréningu zaručené, že ju dostane. To však nebol prípad Lucie Matulovej, ktorá sa po dlhých rokoch stala úspešnou „ženskou“ franšízantkou. Napriek tomu, že Lucia kedysi uvažovala o vlastnej cukrárni, dnes cíti hrdosť a zadosťučinenie, kedykoľvek do svojej reštaurácie príde. Je si dobre vedomá toho, že je stále ešte len na štartovacej čiare.

Presne si pamätám ako som sa ako dieťa tešila, že v rámci rodinného výletu pôjdeme aj do Mekáča na zmrzlinu. Tieto návštevy vo mne zanechali pozitívne emócie, na ktoré spomínam až doteraz. Dnes je mojím najobľúbenejším jedlom McWrap s grilovaným alebo vyprážaným mäsom a potom je to klasika - BigMac.

Lucia Matulová

Reštaurácia úspešnej franšízy vás zaradí medzi veľkých hráčov

Má len 33 rokov, no vyskúšal si už prácu v Anglicku, riadenie vlastného podniku vo Švajčiarsku a od konca minulého roka hrá za Real Madrid. Teda, nie doslova, ale presne toto prirovnanie majiteľ McDonald’s reštaurácie v Liptovskom Mikuláši, Andrej Tégel, rád používa. „Je to značka, ktorá vás zaradí medzi veľkých hráčov,“ myslí si A. Tégel.

Výhodu franšízy si uvedomil, keď do švajčiarskeho mestečka, v ktorom pred časom prevádzkoval svoj vlastný Irish pub, prišiel konkurenčný pub – pod silnou franšízovou značkou. „Prebral mi väčšinu zákazníkov. Neskôr som sa rozhodol vrátiť sa na Slovensko. V tom období som akurát na internete narazil na informáciu, že McDonald’s hľadá franšízantov, tak som sa prihlásil,“ spomína.

Značku McDonald’s má veľmi rád už od detstva. „Živo si spomínam na to, keď v Nitre – odkiaľ pochádzam – otvorili prvý Mekáč. Veľmi dobre poznám aj nitrianskeho franšízanta, ktorý sa neskôr aj stal mojím mentorom,“ hovorí A. Tégel. Približne v rovnakom čase ako on tréning absolvovali aj ďalší traja záujemcovia o licencované partnerstvo – dnes už všetko majitelia vlastných Mekáčov – s ktorými má priateľské vzťahy.

Už na strednej škole – v mojom prípade to bola obchodná akadémia – som „poškuloval“ po možnosti mať franšízovú prevádzku akejkoľvek úspešnej franšízy. Je to totiž zabehnutý biznis. Som veľmi rád, že sa mi to splnilo a teraz, keď niekde na Slovensku prídem do McDonald´s, skoro vždy tam niekoho poznám a cítim sa ako člen jednej veľkej rodiny.

Andrej Tégel

Biznis fungujúci aj v čase krízy

Hoci Luiz Franca preberal reštauráciu uprostred pandémie, nemal obavy. „Gastronómia celosvetovo trpí, no my trpíme výrazne menej,“ hovorí tretí zo štvorice čerstvých majiteľov reštaurácií McDonald’s na Slovensku. „Je to biznis, ktorý je postavený na donáškach, jedle so sebou alebo Drive-Thru. Čiže už dopredu bol pripravený na to, aby bol úspešný aj v takýchto náročných časoch.“

Pôvodom Brazílčan, ktorý vlastní reštauráciu McDonald's v Martine priznáva, že finančná situácia nie je taká, aká by bola mimo pandémie. Vďaka dobre nastavenému systému však reštaurácia nie je vo výraznej strate, čo potvrdzujú aj ďalší majitelia. Zdôrazňuje tiež, že ide o biznis postavený na ľuďoch a dobrý tím ustojí aj náročné časy.

Na Slovensko prišiel v roku 2007, a o tom, že raz bude mať svoj vlastný McDonald’s však sníval už počas štúdia v USA a v Kanade: „S kamarátmi sme si vtedy hovorili, že keď raz budeme mať peniaze, ideme rozhodne do biznisu s McDonald’s, lebo je to viac-menej istota. Bol to taký môj ‚americký sen‘, a tu na Slovensku sa mi vyskytla šanca si ho splniť.“ Zároveň však tvrdí, že s plnením snov ešte len začal: „Povedal som si, že do svojej 50-tky, prevezmem všetky ďalšie prevádzky, ktoré budem môcť. Franšízová zmluva s McDonald’s sa uzatvára vždy na 20 rokov a predpokladám, že minimálne do 70-tky budem schopný aktívne podnikať.“

Moje prvé hamburgery boli celé dopletené. Keď máte pred sebou desať druhov omáčok, dva druhy šalátu, dva druhy rajčín, dva druhy syra a množstvo ďalších surovín, tak je to zo začiatku naozaj náročné poskladať ich presne podľa receptúry. Priznám sa, že väčšinou som doplietol omáčku. Potom som si začal hovoriť nahlas postup, to mi pomáhalo. Po čase si kolegovia začali robiť srandu že hneď vedia, keď je v kuchyni Luiz.

Luiz Franca

Keď potrebujem radu, mám sa na koho obrátiť

Andrej Barčák pochádza z Česka a napriek úspešnej kariére v automobilovom priemysle sa rozhodol pre radikálnu, dvojnásobnú zmenu. Presunul sa na Slovensko a od novembra minulého roka vlastní svoju McDonald’s reštauráciu v bratislavskom Auparku. „Už v predošlej práci som mal na starosti Česko aj Slovensko, čiže som tu mal pracovné skúsenosti. Hoci som o tom najskôr neuvažoval, nakoniec som sa rozhodol, že do toho idem. Sú tu totiž väčšie príležitosti, keďže v Česku sú už prevádzky McDonald’s už prebraté franšízantami,“ vysvetľuje veľkú životnú zmenu.

Okrem predošlých pracovných skúseností a zručností z tréningu sa pri štarte podnikania mohol oprieť aj o ďalších franšízantov, ktorí začínali s vlastnými reštauráciami približne v rovnakom čase ako on. „Tréning nás veľmi spojil. V úzkom kontakte som však aj so skúsenejšími franšízantami a môžem im kedykoľvek zavolať, ak potrebujem radu. Kontakty mi sprostredkoval McDonald’s. Ešte pred začiatkom tréningu mi zorganizovali stretnutia s dvoma z nich, aby som sa s nimi mohol priamo porozprávať, mal informácie aj z ich strany a vedel sa tak definitívne rozhodnúť, či vlastnú reštauráciu chcem, alebo nie.“

Odovzdaním reštaurácie do vlastných rúk sa však nekončí ani podpora zo strany McDonald’s. Franšízanti sú so spoločnosťou v pravidelnom kontakte a keď potrebujú radu alebo pomoc, sú im k dispozícii hneď niekoľkí konzultanti.

Svoje prvé jedlo v McDonald’s si pamätám úplne presne, bol to pre mňa totiž veľký zážitok. Písal sa rok 1986 a ako dieťa som šiel s rodičmi do New Yorku. Bol to úplne iný svet a jedna z prvých reštaurácií, ktorú sme navštívili, bol práve McDonald’s. Vtedy som ho ešte ani nepoznal, no pamätám si, že som si dal Big Mac a McSundae s čokoládovou polevou. Dodnes je to moja najobľúbenejšia kombinácia.

Andrej Barčák

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Leto je skvelá príležitosť pre rodičov, ako naučiť deti finančnej zodpovednosti.

13 h

Ovocné šťavy sa stali obľúbenou súčasťou ranných rituálov mnohých z nás.

15 h

Pracovať v Silicon Valley je snom každého "ajťáka". Určite vás zaujme možnosť pracovať na svetových projektoch aj na Slovensku.

23 h