Udržateľnosť je dnes už kľúčovou prioritou pre zabezpečenie a zachovanie života na celej Zemi. Do popredia sa dostáva najmä globálna obava spojená s množstvom vyprodukovaného plastového odpadu, ktorý nie je možné druhotne spracovať či využiť. Množstvo globálnych spoločností realizuje mnohé iniciatívy naprieč krajinami, v ktorých pôsobia a podnikajú kroky k ekologickým riešeniam v rôznych oblastiach. Príkladom ide spoločnosť McDonald's, ktorá sa ako líder v gastro segmente zameriava na inovácie v oblasti obalových materiálov a zároveň kladie dôraz na osvetu verejnosti. Problematiku najnovšie priblížila ľuďom aj prostredníctvom originálnych lavičiek, ktoré boli vyrobené z posledných plastových príborov na Slovensku.
Prečo je udržateľnosť taká nevyhnutná? Svetová populácia narastá každým dňom a predpovede Organizácie Spojených národov udávajú, že do roku 2050 by mala dokonca vzrásť na 9,7 miliárd ľudí. Ak by ľudia nezmenili svoje správanie, planéta Zem by v roku 2050 už vôbec nemusela vyzerať tak, ako ju poznáme dnes. Každá malá zmena sa preto počíta, a o to viac, keď zmeny realizujú veľké spoločnosti.
Krok za krokom k lepšej budúcnosti
McDonald's ako líder v segmente rýchleho občerstvenia sa už niekoľko rokov intenzívne zameriava nielen na prechod na udržateľnejšie materiály, ale aj na jednoduchšiu recykláciu a opätovné využitie obalov, ktoré používa. V novembri 2019 McDonald's predstavil celosvetový program pod označením „Better M“, v rámci ktorého si vytýčil cieľ do roku 2025 používať iba obaly z obnoviteľných, recyklovaných či certifikovaných zdrojov. A na tomto záväzku intenzívne pracuje.
Od téglikov až po slamky
V minulosti reštaurácie McDonald's na Slovensku zaviedli mnohé zmeny v obalových materiáloch, vďaka čomu ušetrili množstvo vyprodukovaného odpadu. Napríklad výmena plastových téglikov na džúsy a šejky za papierové ročne ušetrí až 30 ton plastov a téglik na zmrzlinu McFlurry bez plastového viečka a veľkej plastovej lyžičky zníži produkciu približne o 8 ton plastového odpadu ročne. Podobne je to aj s papierovými slamkami, ktoré ušetria až 10 ton, pričom McDonald's stále uvažuje o zavedení bezslamkovej alternatívy.
Plastové príbory nahradili certifikovanými drevenými príbormi
Poslednou novinkou je však to, že už v žiadnej McDonald's reštaurácii na Slovensku dnes nenájdete plastové príbory. Nahradili ich drevené príbory z variantu brezového dreva. Drevo pochádza zo zodpovedných zdrojov a je overované prostredníctvom systému FSC alebo PEFC. Vosk použitý na príbore je taktiež prírodný a certifikovaný. Používané drevo na výrobu obalov na báze vlákien je z overených a certifikovaných zdrojov, nakoľko sa spoločnosť zaviazala chrániť lesy aj v rámci novej obalovej stratégie. „Sme najväčším reťazcom reštaurácií na Slovensku a neustále sprísňujeme procesy výroby obalových materiálov, aby sme v čo najväčšej možnej miere znižovali našu ekologickú stopu. Naším cieľom je minimalizovať celkové používanie plastov tam, kde to dáva zmysel. Preto sme sa rozhodli zaviesť drevený variant príborov, “ vysvetľuje Lucia Poláčeková, PR supervízorka pre McDonald's Slovakia.
Posledné plastové vidličky a nožíky sa premenili na umenie
Spoločnosť McDonald's sa pri prechode na drevený variant príborov rozhodla posledné plastové príbory účelovo zrecyklovať a kreatívnym spôsobom tak priblížiť tému recyklácie plastového odpadu aj svojim zákazníkom. V spolupráci s košickou spoločnosťou TOPlast, a. s. a umelcom Matúšom Maťátkom vytvorili limitovanú edíciu pútavých piatich lavičiek, ktoré budú slúžiť zákazníkom pri vybraných reštauráciách. Nové lavičky sú vyrobené zo zmesi z recyklovaných plastových príborov a na ich výrobu bolo použitých 400 kilogramov posledných zásob plastových príborov. Návštevníka reštaurácií McDonald's zaujmú najmä svojím ikonickým vzhľadom, pretože každá jedna z nich je jedinečným originálom. Lavičky sú umiestnené pri reštauráciách v Einparku v bratislavskej Petržalke, na Budatínskej ulici, pri trnavskej prevádzke, pri diaľničnej prevádzke Beladice a pri novej reštaurácii Novum v Prešove.
Správne triedenie použitých obalov je základ
Rovnako ako minimalizácia plastu je dôležité aj správne triedenie vyprodukovaného odpadu. Málokto zo zákazníkov obľúbeného reťazca dnes vie, že McDonald's triedi obaly po zákazníkoch vo svojich slovenských reštauráciách už od roku 2003. Takmer 75 % odpadu z lokálnych reštaurácií putovalo v roku 2019 na druhotné spracovanie. Vzhľadom na aktuálnu situáciu si však momentálne zákazníci berú jedlo so sebou, využívajú McDrive či službu McDelivery. Ako naložiť s týmito obalmi v domácnostiach? McDonald's poskytuje návod, ako pri triedení správne postupovať aj doma, priamo na stránke www.mcdonalds.sk.
Vedeli ste, že:
V McDonald's sú štandardom LOV fritézy s až 40 % úsporou oleja. Všetok použitý olej následne putuje na ďalšie energetické spracovanie.
McDonald's triedi obaly po zákazníkoch vo svojich slovenských reštauráciách už od roku 2003.
Až 74 % odpadu z McDonald's reštaurácií sa v roku 2019 využilo na výrobu energie alebo na recykláciu materiálov.
Zavedenie drevených príborov v slovenských McDonald's reštauráciách ročne ušetrí 16 ton plastového odpadu.