Streda, 12. máj, 2021 | Meniny má PankrácKrížovkyKrížovky

Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera

Ako spoločnosť Geis zvláda komplikácie spôsobené koronavírusom?

(Zdroj: Geis SK s.r.o.)

Udalosti minulého roka priniesli dramatické zmeny v mnohých oblastiach. Niektoré odvetvia sa v dôsledku protipandemických opatrení ocitli na pokraji zániku a prežívajú len vďaka vládnej pomoci, pre iné sa naopak otvorili výnimočné príležitosti. Logistické služby pri tom prechádzajú veľkými výkyvmi a to poklesmi aj vzostupmi, ktoré odrážajú potreby rôznych klientov reagujúcich na vývoj vo svojej oblasti podnikania. Pri tom platí: šťastie praje pripraveným.

Spoločnosť Geis SK v minulom roku niekoľkokrát zaregistrovala ako premenlivý môže byť trh, ako sa jeho jednotlivé segmenty dokážu zmeniť na základe vývoja pandemickej situácie a vládnych opatrení. Podstatné pri tom je, aby prevádzkovateľ logistických služieb na dané zmeny pružne reagoval a klientovi pomáhal v jeho aktivitách aj v tejto neľahkej dobe. Dôležité pri tom sú dlhodobo budované vzťahy, vzájomná dôvera a stabilita.

Pre prevádzkovateľa logistických služieb je nevyhnutné aby bol pripravený na neočakávané situácie a aby bol schopný pružne reagovať na dynamický vývoj. Spoločnosť Geis napríklad preukazuje veľkú dávku flexibility pri nasadzovaní potrebného personálu na zvládnutie až extrémne premenlivého denného objemu zákaziek. Bežnou praxou u niektorých projektov je, že sa v určitý deň napr. okolo 16. hodiny v sklade dozvedia objem tovaru k manipulácii, a toto množstvo je potrebné spracovať do druhej hodiny rannej, teda v priebehu iba 10 hodín čistého času. Výkyvy v počte nasadených pracovníkov sa preto bežne pohybujú rádovo v desiatkach percent.

Klientovi z drogistického segmentu, ktorému Geis riadi centrálny sklad pre vybavovanie všetkých objednávok v rámci e-commerce sa počet prichádzajúcich objednávok z Českej republiky a Slovenska počas covidového obdobia znásobil a priemerná veľkosť zásielok vybavovaných v rámci týchto objednávok sa viac ako strojnásobila. To všetko dokopy sa absolútne vymykalo procesom a systému, ktorý bol pre tohto klienta v sklade dlhodobo nastavený. Preto bola potrebná rýchla reakcia.

Bol prispôsobený priestor v sklade, zvýšil sa počet baliacich pracovísk a bola zavedená trojzmenná prevádzka. Postupne sa zabezpečilo rozšírenie policového systému, zmenila sa dispozícia skladu a bol upravený tok tovaru vnútri skladu. Behom pár týždňov spoločnosť Geis v rámci optimalizácie existujúceho procesu po roku prevádzky zaobstarala ďalšiu časť automatickej valčekovej dráhy. Vďaka týmto zmenám dnes sklad v štandardnom čase zabezpečuje násobný objem práce pri prakticky stopercentnej kvalite.

K významným klientom patrí aj spoločnosť obchodujúca s textilom, obuvou a módnymi doplnkami. Tej sa počas jarnej prvej vlny pandémie coronavírusu úplne zastavil predaj, pretože sa jej kamenné predajne museli zatvoriť. Pritom už samozrejme bol na ceste v kontajneroch tovar s novými kolekciami pre ďalšiu sezónu. Objem skladových zásob sa navýšil na takmer dvojnásobné množstvo. Lenže uloženie takého objemu tovaru v sklade bolo už nad jej kapacitné možnosti a prekračovalo zmluvné povinnosti spoločnosti Geis. Jej pracovníci sa mohli zachovať presne podľa zmluvy a uskladniť iba množstvo, ktoré zodpovedalo zmluvnej povinnosti a zákazník by tak musel platiť poplatky za odstavené kontajnery. Namiesto toho sa ale rozhodli vyjsť klientovi v ústrety, urobiť interné zmeny v skladovaní a operatívne použiť pre vhodný tovar aj iné externé sklady v blízkom okolí.

Viac informácií na: www.geis.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Čerstvá dvojnásobná mamička porovnáva pôrod v Nemecku s osobnými skúsenosťami v Nemocnici AGEL Košice-Šaca

11m

Košičania môžu do budúcnosti hľadieť naozaj optimisticky.

10 h
Island sa otvoril pre zaočkovaných, ostatní musia počkať.

Na platforme clubhouse diskutujú odborníci na tému výhod pre zaočkovaných.

10 h