Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Potrebujete oživiť výrobu? Lacnejší úver môže byť riešením

Ekonomika sa rozbieha, s lacnejším úverom získate výhodu pred konkurenciou.

(Zdroj: Shutterstock)

Mnohým firmám sa počas pandémie darí. Mnohé už zbankrotovali a veľkej časti sa nedarí ani dobre, ani zle. S očakávaným ekonomickým oživením by sa však mohli znova naštartovať. Napríklad senická firma PPO Dema, ktoré vyrába prepravné obaly. Keďže ich veľkými odberateľmi sú firmy automobilového priemyslu, ktorému pandémia koronavírusu vôbec nepomohla, pocítili aj oni pokles.

„Rok 2020 sa niesol chaosom, ktorý na trhu spôsobila dovtedy nepoznaná pandemická situácia. Avšak napriek tomu sme neprepustili žiadneho zo zamestnancov, ktorí si udržali svoju prácu, za ktorú im pravidelne ,pípne´ výplata na účet. A toto je dôležité,“ vysvetľuje situáciu Peter Bulík, výkonný riaditeľ spoločnosti PPO Dema.

Lacnejšie investičné úvery

Keďže firma sa snaží o neustále technologické napredovanie, mala pripravenú kúpu nového stroja, ktorý by im pomohol zvýšiť efektivitu a technologicky inovoval výrobu. Už chýbalo len vhodné financovanie, ktoré PPO Dema našla vďaka spolupráci Slovenskej sporiteľne a Európskej investičnej banky (EIB). EIB poskytla najväčšej slovenskej banke záruku a sporiteľňa tak môže okrem iných výhod ponúkať firmám lacnejšie investičné a prevádzkové úvery, konkrétne o 0,25 percentuálneho bodu ročne.

„O kúpe novej technológie sme premýšľali už skôr. Presvedčili nás výhodné podmienky, rýchlosť a osobný prístup bankára a najmä záujem banky riešiť aj v tejto dobe financovanie investícií do rozvoja spoločnosti. Stroj funguje od prvej sekundy, odkedy bol nainštalovaný, takže od začiatku pomohol zvýšiť našu efektivitu. Ak sa osvedčí v prototypovej, respektíve malosériovej výrobe, budeme uvažovať o rozšírení podobných technológií aj do sériovej výroby,“ dodáva Peter Bulík.

Práve investície firiem budú dôležitým motorom rastu slovenskej ekonomiky. Podľa odhadov analytikov Slovenskej sporiteľne by mali v tomto roku investície narásť o 6,9 percent medziročne. „Pre tento rok očakávame ekonomický rast na úrovni 4 percent. Pri dobrom zvládnutí záveru pandémie bude ekonomický rast pokračovať aj v budúcom roku, kedy podľa našich odhadov dosiahne slovenská ekonomika rast na úrovni 4,8 %, čomu by mala pomáhať najmä spotreba domácností a investície,“ vraví Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne.

Štvrť miliardy eur pre firmy

Zvýhodnený úver z programu EIB je určený najmä pre malé a stredné podniky s obratom viac ako jede milión eur, využiť ho však môžu aj veľké firmy do 3 tisíc zamestnancov. Nie je podmienkou, aby boli klientom Slovenskej sporiteľne. „Podniky ním môžu financovať investičné projekty či podporiť svoj prevádzkový kapitál. Na takéto zvýhodnené úvery máme pripravených 242 miliónov eur. To je celková suma, ktorú máme poskytnúť do decembra 2022,“ objasňuje Lenka Puchá, vedúca oddelenia firemného financovania Slovenskej sporiteľne. Splatnosť investičného úveru je od dvoch do šiestich rokov a maximálne si môže spoločnosť požičať 12,5 milióna eur.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Anna Boleynová bola asi najznámejšia zo šiestich žien anglického kráľa Henricha VIII.

18. jún

Odpovedá lekárka Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

18. jún

Nemusíme dlho bádať, aby sme prišli na to, že strava postavená na čerstvých plodoch je tá najzdravšia.