Utorok, 18. máj, 2021 | Meniny má ViolaKrížovkyKrížovky

Hľadáte firmu na predaj? Poradíme vám, ako ju nájsť

Odkladali ste kvôli pandemickej situácii svoje plánované investície? Teraz máte opäť možnosť využiť rôzne investičné príležitosti.

Jednou z nich je napríklad odkúpenie etablovanej firmy. Akvizícia fungujúceho podniku je bezpochyby náročný proces. Investor preberá viac ako 50 % obchodného podielu alebo akcií v kupovanej firme, s čím však prichádza aj kontrola nad firemným biznis modelom a prebratie všetkých potencionálnych rizík. Naopak, fúzia znamená zlúčenie väčšinou dvoch rovnakých spoločností, ktorých splynutím vzniká nová nástupnická firma. Aj keď z burzových správ by ste mali pocit, že svet fúzií a akvizícií sa týka výlučne veľkých firiem, zo štatistík vyplýva, že najviac ide o segment malých a stredných rodinných firiem.

Kde a ako nájsť firmu vhodnú na investovanie?

Mnoho skúsených investorov bude po „covidovej pauze“ riešiť výzvu, ako nájsť také firmy na predaj, ktoré by mali napriek možným dočasným prepadom v hospodárskych výsledkoch dlhodobo zdravé business modely. Čo to znamená? Predovšetkým overené dodávateľsko-odberateľské vzťahy, dobre nastavené interné procesy, stabilných zamestnancov, jedinečné know-how a akceptovateľnú úroveň zavedenia inovácií. Priznajme si, nájsť takúto firmu nie je vôbec ľahké. Ako na to?

Pozrite sa do ČSOB Match´It-u

Jedným z riešení je tzv. „all-in-one“, ktorú ponúka ČSOB ako jediná banka na slovenskom trhu. Prostredníctvom tejto metódy vám profesionáli z danej oblasti nájdu subjekty vhodné na strategickú alebo finančnú investíciu, spracujú ohodnotenie firmy určenej na predaj a taktiež ponúknu financovanie predmetnej transakcie či akvizície. Naopak, firmám, ktoré hľadajú investora, ČSOB pomôže s databázou a oslovením investorov. Ako doplnkovú službu vám ČSOB môže poradiť aj s odbytom výrobkov na zahraničných trhoch.

Spájanie firiem s investormi prebieha online cez digitálnu platformu s názvom ČSOB Match´It. Ide o zabezpečené webové prostredie a je určené pre firmy ako aj privátnych investorov. Ako platforma ČSOB Match´It funguje, sa dozviete viac na www.csobmatchit.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Máte alebo nemáte v tele koronavírus?

Teraz

V bratislavskom Auparku sa spustil jedinečný projekt, ktorý zastrešuje elektromobilitu z každého uhla pohľadu.

1m

Hovorí sa, že rozdiel medzi malými chlapcami a dospelými mužmi je iba v nákladnosti ich kupovaných hračiek.

1m