Streda, 29. jún, 2022 | Meniny má Peter, Pavol, Petra

Akcia „Upracme si Košice“ spoločnosti KOSIT sa rozbieha

​​​​​​​Pri dobrovoľníckom upratovaní v Pereši sa minulý víkend vyzbieralo takmer 3,5 tony odpadu.

KOŠICE. Napriek náročnejšiemu obdobiu v úvode tohto roka sa spoločnosť KOSIT rozhodla osloviť zástupcov všetkých mestských častí s ponukou spolupráce na organizácii už štvrtého ročníka dobrovoľníckej upratovacej akcie. Záujem prejavilo až v 20 mestských častí. Pre každú z nich spoločnosť vyčlenila 500 eur na materiálno – technické zabezpečenie. „ „V hodnote daru poskytne naša spoločnosť každej mestskej časti prenájom veľkokapacitného kontajnera, rukavice i vrecia na vyzbieraný odpad a následnú prepravu a zneškodnenie odpadu.“ hovorí PR manažérka Kositu Slavomíra Brzová.

Pri dobrovoľníckom upratovaní v Pereši sa vyzbieralo 3,5 tony odpadu.

S cieľom vyčistiť tamojší lesík od rôznorodých druhov odpadu sa v sobotu 24. apríla stretlo pár desiatok dobrovoľníkov, obyvateľov Pereša a Lorinčíka, na konci Haburskej ulice v MČ Pereš.

Spoločnosť KOSIT, a.s., zabezpečila dohodnutý veľkokapacitný kontajner a pre každého dobrovoľníka gumené rukavice a vrecia na odpad. Občianske združenie Pomoc Perešu sprostredkovalo marketingovú a komunikačnú podporu organizácie, a tiež zapožičalo štvorkolku s vozíkom. Aj keď sa upratovalo v malých skupinkách zložených z členov jednej domácnosti, všetkým dobrovoľníkom sme rozdali respirátory. Pre istotu. Nechýbalo ani malé občerstvenie v podobe minerálok a keksíkov.“ hodnotí organizáciu starosta MČ Pereš Jozef Karabin.

Do upratovania sa zapojilo 34 dobrovoľníkov vrátane detí a miestnej mládeže. Dobrovoľníkmi plne nazbierané čierne plastové vrecia a nadrozmerný odpad nebolo potrebné nosiť desiatky či stovky metrov ku kontajneru, stačilo ich ponechať v lese pri lesných cestičkách. O naloženie vriec s odpadom na prívesný vozík ťahaný štvorkolkou a ich následné vyloženie do veľkokapacitného kontajnera sa postarali organizátori akcie. O tom, že dobrovoľníci zbierali odpad aj v naozaj ťažko dostupnom teréne svedčí skutočnosť, že pri druhom odvoze sa plne naložený vozík v strmom teréne prevrátil. Našťastie sa nikomu nič nestalo a akcia mohla pokračovať.

Medzi odpadom, ktorý sa voľne povaľoval v našom krásnom lesíku sa našli rôzne elektro spotrebiče, elektromotory, pneumatiky i s diskami, blatníky a dokonca kapota z motorového vozidla. Nechýbali nádoby od olejov a farieb, sklá, matrace, deky, plachty, stoličky, postele, hojdačky, vrecia naplnené trávou, betónová strecha, obklady, dlažby, tehly, obrubníky... Je skutočne na zamyslenie, ako nedôstojne sa niektorí k prírode správame.

Že toho skutočne nebolo málo dokazuje takmer 50 odjazdených kilometrov štvorkolky počas siedmych hodín trvania akcie. Celkovo dobrovoľníci oslobodili lesík o 3,5 tony nechceného odpadu.

Upratovať budú aj ďalší

„Využiť benefity akcie „Upracme si Košice. Spolu!“ je možné až do konca augusta tohto roku. Počas najbližších víkendov sa bude upratovať v Krásnej, Košickej Novej Vsi, v Poľove a na Sídlisku KVP. Informácie o presných termínoch a miestach pristavenia kontajnerov sa záujemcovia dozvedia na webe kosit.sk, a tiež na webových stránkach a prostredníctvom sociálnych sietí jednotlivých mestských častí.“ dopĺňa informácie S.Brzová.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Slovenská pobočka spoločnosti Atos je skvelé miesto na prácu. Potvrdil to prieskum medzinárodnej organizácie Great Place to Work.

INZERCIA 33m
5. ročník kurzu Technológia a konštrukcia v praxi - MTF STU a Schaeffler Skalica

Vysoká škola je pre študentov dobrým odrazovým mostíkom. A keď sa môžu zapojiť aj do programu, ich šance na uplatnenie sa vzrastú.

INZERCIA 12 h

Hocikde ich nekúpite.