Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy

Tatra banka získala prostriedky na financovanie tzv. zelených projektov.

Vďaka emisii zelených dlhopisov získala banka prostriedky vo výške 300 miliónov EUR na financovanie projektov, ktoré priaznivo pôsobia na životné prostredie.

Podľa agentúry Bloomberg je zelený dlhopis Tatra banky prvým verejne vydaným zeleným bankovým dlhopisom v regióne strednej a východnej Európy (CEE).

Emisia zeleného dlhopisu je dobrým príkladom prístupu banky v oblasti spoločenskej a environmentálnej zodpovednosti. Je to súčasťou jej celkovej stratégie na poli takzvaných ESG aktivít (environmental, social, governance).

Čo je dlhopis a kedy sa môže označiť ako „zelený“

Dlhopis je cenný papier a forma dlhového nástroja, prostredníctvom ktorého banky od investorov získavajú prostriedky určené na poskytovanie úverov. Konkrétne o zelenom dlhopise hovoríme vtedy, keď sú takto získané prostriedky použité na financovanie environmentálne zodpovedných projektov firiem alebo aj konkrétnych potrieb jednotlivcov ako je zelené bývanie či elektromobil.

„V Tatra banke sú to v súčasnej dobe najmä oblasti zelených budov a obnoviteľných zdrojov energie. Potenciál ale vidíme aj v iných oblastiach, napríklad v rekonštrukcii budov za účelom zníženia energetickej náročnosti, v rozvoji a implementácii výrobkov zameraných na zníženie spotreby energie alebo v čistej doprave,“ hovorí Pavol Truchan, vedúci oddelenia Treasury Tatra banky.

Zelený dlhopis ako prejav spoločenskej zodpovednosti

Projekty financované z takto získaných zdrojov majú blahodarne vplývať na životné prostredie. Aby banka mohla dostatočne vierohodne preukázať spoločenskú prospešnosť financovaných projektov, bude sledovať a reportovať kľúčové ukazovatele, ktoré vypovedajú o zmierňujúcich dopadoch na životné prostredie. Ide napríklad o ročnú úsporu energie alebo množstvo vyrobenej energie z obnoviteľných zdrojov, zvýšenie intenzity využívania verejnej dopravy či ročnú úsporu vody.

Kedy investori siahnu po zelenom dlhopise a čo je zárukou ich zelenosti

Investori nakupujú zelené dlhopisy s vedomím, že prostriedky budú použité na podporu projektov s udržateľným biznis modelom. Takéto dlhopisy sa tešia záujmu verejnosti, lebo majú pozitívny efekt priamo na konkrétnych ľudí - zdravé pracovné alebo životné prostredie.

„Naša banka vypracovala dokument s pravidlami a postupmi, tzv. Green Bond Framework , na základe ktorých budeme posudzovať úvery, aby mohli byť označené za zelené,“ dodáva Pavol Truchan.

Tento dokument bol posúdený nezávislou renomovanou spoločnosťou Sustainalytics, ktorá sa tejto problematike dlhodobo venuje a je vnímaná ako garancia, že získané prostriedky budú použité v súlade s medzinárodnými štandardmi pre zelené dlhopisy.

To, či Tatra banka naozaj použila získané prostriedky v súlade s uvedeným dokumentom, bude navyše na ročnej báze posudzovať aj nezávislá audítorská spoločnosť.

Financujú zelené budovy aj obnoviteľné zdroje energie | Tatra banka

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 131
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 8 999
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 774
  4. Každý piaty zomrie 8 771
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 790
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 728
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 967
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 8 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 8 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu