Piatok, 7. máj, 2021 | Meniny má MonikaKrížovkyKrížovky

Ako zabezpečiť vhodné podmienky na dôstojnú prácu?

Dôstojná práca je ľudským právom. Každý človek má právo na prácu.

Dôstojná práca je ľudským právom. Každý človek má právo na prácu. Zaručujú mu to jeho sociálne a ekonomické práva, ktoré sú zakotvené v Deklarácii OSN. „Práca“ ako taká podľa OSN automaticky znamená „dôstojná práca“. Aby bola práca dôstojná, dopĺňajú ju ďalšie práva, a to férové a bezpečné pracovné prostredie a prijateľné podmienky na prácu, ochrana pred nezamestnanosťou, rovnocenné zárobky, sociálna ochrana či právo formovať odbory.

Dôstojná práca znamená príležitosť na prácu, ktorá je produktívna a poskytuje primeraný príjem. Nezaobíde sa bez dodržiavania predpisov BOZP na pracovisku či sociálnej ochrany zamestnancov. Vedie k lepšej perspektíve pre personálny rast, sociálnej integrácii, slobode vyjadriť svoje obavy, organizovať sa a zúčastňovať sa na rozhodnutiach, či rovnosti príležitostí a zaobchádzania pre ženy a mužov.

Projekt „Sociálny dialóg – Dôstojná práca“ sústredí pozornosť na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci ako hlavný prvok dôstojnej práce. Dáva si za cieľ zlepšenie štandardov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, pretože to je jedným z hlavných predpokladov efektívneho vykonávania agendy dôstojnej práce a dosiahnutia udržateľného rozvoja. Zlepšenie bezpečnosti a ochrany zdravia na pracoviskách je prospešné pre pracovníkov, zamestnávateľov a spoločnosť ako celok prostredníctvom prevencie pred vylúčením, zníženia nákladov pracovníkov a zamestnávateľov a zlepšenia úrovne vzájomnej dôvery.

Projekt je podporovaný prostredníctvom nórskych grantov 2014 – 2021,

v rámci programu „Sociálny dialóg – Dôstojná práca“.

Supported by Norway through the Norway Grants 2014-2021,

in the frame of the Programme “Social Dialogue – Decent Work”.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

V nedeľu si pripomenieme Deň matiek, ktorý oslavuje azda tú najkrajšiu rolu, akú ženy môžu mať.

8 h

Zákaz cestovať do zahraničia za rekreáciou končí 28.5.2021.

11 h

Dlhšie dni, viac slnečných lúčov a vôňa rozkvitajúcich stromov sú len zlomkom podnetov, ktoré sú charakteristické pre jar.

11 h