„Ako ambasádor českého pivovarníctva dbáme na zachovanie tradícií, rozvíjame pivnú kultúru, ukazujeme správny prístup ku kvalite piva, k jeho podávaniu, podporujeme zaujímavé minipivovary,“ hovorí obchodný sládok pivovaru Aleš Dvořák.
Tajomstvom sú suroviny
Budweiser Budvar sa varí z lokálnych surovín a iba v Budějovickom Budvare. Aleš Dvořák: „Naša voda zo studne pod pivovarom nepotrebuje chemické úpravy.“ Ďalšími unikátnymi zložkami sú jačmenný slad z Hanej na Morave a červený žatecký chmeľ odrody Saaz. „Nepoužívame granule, hoci by to bolo lacnejšie, ale celé hlavičky chmeľu,“ pokračuje obchodný sládok. Za kvalitou stojí aj množstvo ležiackych tankov v Budějovickom Budvare, poskytujúcim ležiakom čas na odležanie aj 200 dní.
Cena vs. kvalita
Kvalita ingrediencií a spracovania sa zákonite prejaví aj na cene. Na trhu sú však aj pivá „za pár centov“. Podľa Dvořáka je za tým moderná veľkovýroba, v ktorej sa väčšinou používajú technické zariadenia a výrobné postupy s úlohou čo najviac znížiť náklady. „Výsledkom je častokrát pivo bez zásadných vád, ale aj bez osobitého charakteru,“ hovorí. K tomu treba podľa Dvořáka brať do úvahy aj tlaky obchodných reťazcov na zľavy. Dôvodom nízkej ceny býva aj zlá finančná situácia pivovaru, ktorý predáva časť svojej produkcie pod inou značkou za takmer výrobné náklady.
V trende je horkosť
„Na vzrastajúci trend horkých pív sme odpovedali novinkou Budvar 33. Chuť piva ovplyvní aj správna teplota a pohár, ktorý maximalizuje vizuálny aj chuťový zážitok, ako je napríklad náš originálny pohár. Je tiež dôležité, aby bolo pivo podávané správne a aby sme ho pili v dobrej atmosfére. Len tak si ho dokážeme vychutnať naplno,“ dodáva Aleš Dvořák.