Atos stavia v Bulharsku nový špičkový superpočítač EuroHPC

Po avizovanom uvedení do prevádzky v júni 2021 sa tento petascale stroj stane najvýkonnejším superpočítačom vo východnej Európe.

Paríž, Praha, Sofia, 11. mája 2021 – Odborníci spoločnosti Atos v týchto dňoch dodali a zostavili superpočítač EuroHPC pre technologický ústav Sofia Tech Park v Bulharsku. Stroj je postavený na hybridnej architektúre BullSequana XH2000 a pôjde o najvýkonnejší superpočítač vo východnej Európe. Projektové tímy Atos z Česka už začali s testmi konfigurácie a superpočítač by mal začať operatívne fungovať v júni 2021.

Nový superpočítačový systém využíva procesory AMD EPYC chladené horúcou vodou a má rýchle diskové úložisko s kapacitou 2 PB. Veľkosť operačnej pamäti RAM dosahuje cez 300 TB a počet jadier je 144 384. Celý systém je zálohovaný proti výpadku napájania neprerušiteľným zdrojom energie s výkonom 1 MW. Veľkosť systému je 12 výpočtových rackov, ktoré sú doplnené dvoma rackmi s pomocnou infraštruktúrou. Celý komplex váži viac ako 30 ton. Jeho výpočtový výkon je v Bulharsku i v celej juhovýchodnej Európe ojedinelý.

„Superpočítač umožní bulharským vedcom dosiahnuť špičkový výkon 6 petaFLOPS, čo znamená, že budú môcť spracovávať extrémne veľké objemy dát v reálnom čase a rýchlo získavať výsledky. Stroj bude jedným z piatich superpočítačov s výkonom rádovo v petaFLOPS, určených na zvýšenie európskych výpočtových kapacít. Bude prínosom pre Európu ako celok a privedie nás o krok bližšie k našej ambícii spraviť z Európy svetového lídra vo vysoko výkonných počítačoch,“ komentoval Jaroslav Vojtěch, vedúci oddelenia HPC & Big Data v spoločnosti Atos.

Cieľom iniciatívy EuroHPC je budovať celoeurópsku infraštruktúru špičkových superpočítačov, aby EÚ bola schopná konkurovať USA alebo Číne. Nový superpočítač bude slúžiť na vývoj aplikácií pre vedu, verejný sektor i priemysel v mnohých oblastiach vrátane bioinformatiky, farmácie, molekulárnej dynamiky a mechaniky, kvantovej chémie a biochémie, umelej inteligencie, personalizovanej medicíny, bioinžinierstva, meteorológie a boja proti klimatickým zmenám.

„Oceňujeme profesionalitu tímu Atos. Dodávka a inštalácia nového počítača bola rýchlejšia než predpokladal pôvodný plán. Za najväčšiu výzvu celého konzorcia Petascale Supercomputer Bulgaria považujem vytvorenie všestranne prínosného prepojenia medzi akademickou sférou, priemyslom, technologickým parkom v Sofii a možnosťami nového petascale stroja. Sme v úzkom kontakte s existujúcimi centrami EuroHPC a iniciovali sme stretnutia so zástupcami akademického sektora i priemyslu. Máme prvé dopyty na riešenie konkrétnych úloh na projektoch v odbore chémie, medicíny a biológie. Samozrejme sa pozeráme aj do budúcnosti – so spoločnosťou Atos preto už diskutujeme o jej skúsenostiach s kvantovými počítačmi,“ uviedol Peter Statev, predseda dozornej rady spoločnosti Sofia Tech Park.

„Ako popredný európsky výrobca superpočítačov sme hrdí na to, že môžeme podporovať výskumných pracovníkov v priemysle a na univerzitách v celej Európe na ich ceste za novými vedeckými objavmi. Máme radosť, že i vďaka nám majú vhodné nástroje, aby sa mohli postaviť k aktuálnym výzvam zdravotníctva, energetiky, poľnohospodárstva a ďalších odborov. Využitie umelej inteligencie vo výskume zvýšilo dopyt po vysokej flexibilite a všestrannosti superpočítačov. Presne tieto požiadavky spĺňa naša architektúra BullSequana XH2000,“ uviedla Agnès Boudot, senior viceprezidentka a vedúca HPC & Quantum v spoločnosti Atos.

Spoločnosť Atos si na vybudovanie bulharského petascale superpočítača vybral Spoločný európsky podnik na superpočítačové systémy (EuroHPC JU), hostiteľský subjekt, a konzorcium „Petascale Supercomputer Bulgaria“ (PetaSC Bulharsko), ktorého vedúcim partnerom je práve sofijský technologický park. Superpočítač je spolufinancovaný Bulharskou republikou a spoločným podnikom EuroHPC investíciou vo výške 11,5 milióna eur.

Superpočítač prináša najmodernejšiu infraštruktúru širokému spektru používateľov z vedeckej komunity, priemyslu i verejného sektora. Európsky vedecký výskum a inovácie sa tak vďaka nemu dostávajú na vyššiu úroveň.

Spoločnosť Atos BullSequana uspela aj vo výberových konaniach na štyri ďalšie superpočítačové centrá EuroHPC; CINECA v Taliansku, IZUM v Slovinsku, LuxProvide v Luxembursku a Minho Advanced Computing Centre v Portugalsku, čo posilňuje pozíciu spoločnosti Atos ako európskeho lídra vo vysoko výkonných počítačoch.

Atos má 31 superpočítačov v celosvetovom rebríčku TOP 500. Ich maximálny kombinovaný výkon 251 petaFLOPS narástol v porovnaní s predchádzajúcim rebríčkom z júna 2020 o 79 %.

O Atos

Atos je globálnym lídrom v digitálnej transformácii so 105 000 zamestnancami a ročným obratom vo výške viac ako 11 miliárd eur. Skupina, ktorá je európskou jednotkou v oblasti kybernetickej bezpečnosti, poskytovania cloudových služieb a výpočtovej techniky s vysokým výkonom, poskytuje end-to-end riešenia na mieru pre všetky odvetvia v 71 krajinách sveta.

Spoločnosť Atos, priekopník v oblasti dekarbonizačných služieb a produktov, sa zaviazala poskytovať svojim zákazníkom bezpečné a dekarbonizované digitálne riešenia.

Atos pôsobí pod značkami Atos a Atos|Syntel. Atos je SE (Societas Europaea), kótovaná na CAC40 akciovom indexe v Paríži.

Spoločnosť Atos pôsobí v Slovenskej republike od 1. októbra 2011 po akvizícii spoločnosti Siemens IT Solutions and Services, s.r.o.

Cieľom spoločnosti Atos je napomáhať pri vytváraní budúcnosti informačných technológií. Svojimi odbornými znalosťami a službami podporuje rozvoj vedomostí, vzdelávania a výskumu multikultúrnym prístupom a prispieva k rozvoju vedecko-technickej excelentnosti. Atos na celom svete umožňuje svojim zákazníkom a zamestnancom, ako aj členom spoločností, aby žili, pracovali a rozvíjali sa udržateľne v bezpečnom informačnom priestore.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 109
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 9 697
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 677
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 782
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 724
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 022
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 7 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 7 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu