SME
Štvrtok, 30. jún, 2022 | Meniny má Melánia

Obed ako od foodblogerky: Za pár minút na tanieri

Strácate inšpiráciu, čo každý deň variť? Vaše obľúbené foodblogerky vám poradia.

Vegan Mac&Cheese od Surovej dcérky
Bez lepku

SUROVINY:
150 g zemiakov typu C
150 g kešu orechov
300 g kukuričných penne K-free
250 ml sójového mlieka alebo vody
20 g šalotky
70 g lahôdkového droždia
40 g citrónovej šťavy
15 g virgin olivového oleja
10 ml jablčného alebo vínneho octu
½ ČL mletého sušeného cesnaku
½ ČL mletej sušenej cibule
1 ČL soli
1/4 ČL údenej papriky
¼ ČL čili vločiek
⅛ ČL kurkumy
200 g marinovaného tofu
250 g špargle alebo brokolice
slnečnicové klíčky, žerucha a zelenina podľa chuti

POSTUP:
1. V malom hrnci necháme zovrieť vodu. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Spolu s kešu orieškami uvaríme vo vode, kým nezmäknú.
2. Uvarené a scedené dáme do mixéra, pridáme rastlinné mlieko, šalotku, lahôdkové droždie, citrónovú šťavu, olej, ocot, sušenú cibuľu a cesnak, soľ, údenú papriku, čili a kurkumu. Všetko dohladka rozmixujeme. Omáčku môžeme ešte zriediť mliekom a dosoliť podľa chuti.
Tip: ak máme čas omáčku pripraviť deň vopred, chuť bude ešte lepšia!
3. Penne uvaríme podľa návodu na obale. Medzitým si na panvici opečieme na troche oleja marinované tofu a špargľu či brokolicu. Nakrájame ostatnú zeleninu. Keď sa uvaria cestoviny, scedíme ich a zmiešame s penne. Cestoviny servírujeme s opečeným tofu a zeleninou.

Zeleninová panvička od Lenivej kuchárky
Bez lepku a laktózy

SUROVINY:
2 šalotky
2 červené papriky
300 g cherry paradajok
70 g uvarenej červenej fazule
2 strúčiky cesnaku
1 jalapeňo paprička
4 vajcia
100 g bezlaktózového cottage cheese K-free
hrsť petržlenovej vňate
panenský olivový olej K-Bio
½ ČL mletej rasce
½ ČL mletej červenej papriky
½ ČL čili korenia
soľ a čierne korenie

POSTUP:
1. Na olivovom oleji opražíme nadrobno nasekané šalotky dosklovita, pridáme nakrájané papriky a cherry paradajky a opekáme 5 minút. Pridáme nakrájané strúčiky cesnaku, rascu, červenú papriku a čili korenie, osolíme, okoreníme a podusíme ďalších pár minút.
2. Jalapeňo papričku zbavíme semienok, nakrájame nadrobno (ak nemáte radi pikantné, papričku vynechajte) a pridáme s odkvapkanou uvarenou fazuľou do panvičky, premiešame. Lyžicou spravíme do zeleninovej zmesi 4 jamky. Do každej jamky vyklepneme vajíčko, panvicu prikryjeme pokrievkou a varíme asi 5 minút.
3. Hotovú zeleninovú panvičku posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Pridáme cottage cheese, osolíme a okoreníme. Podávame s bezlepkovým pečivom.

Špaldové lievance od The Story of a Cake
Bez laktózy

SUROVINY:
200 g hladkej špaldovej múky
200 g K-free jogurtu
200 ml K-free mlieka
2 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny
2 ČL mletej škorice
2 PL kokosového cukru
2 väčšie vajcia
150 g jogurtu K-free
2 PL mletého kokosu
cukor podľa chuti
na ozdobu čučoriedky, lieskovce, javorový sirup

POSTUP:
1. Zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu a škoricu.
2. Samostatne zmiešame jogurt, mlieko, cukor a vajíčka. Pridáme suché ingrediencie a všetko spolu premiešame. Na panvici na rozohriatom oleji opekáme lievance z oboch strán.
3. Jogurt zmiešame s mletým kokosom a cukrom. Lievance podávame s jogurtom, čučoriedkami, orieškami a prelejeme sirupom.
Náš tip: Všetko potrebné (nielen) na prípravu rýchlych receptov bez lepku a laktózy nájdete pod značkou K-free pod jednou strechou v Kauflande.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu