Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Nadácia Orange podporí projekty na rozvoj digitálnych zručností

Grant Digitálny svet pre každého podporí projekty u tých najzraniteľnejších.

Podľa najnovších výskumov a odborných štúdií sa digitálna priepasť na Slovensku neustále zväčšuje. Nezanedbateľný podiel na tom má aj prebiehajúca pandémia, ktorá výrazne prehĺbila priepastné rozdiely medzi tými, pre ktorých sú digitálne technológie samozrejmosťou a tými, ktorí k základným zručnostiam a skúsenostiam majú len obmedzený prístup. Podľa viacerých výskumov nedostatočná úroveň digitálnej gramotnosti najviac ohrozuje ľudí v seniorskom veku, ľudí s nižším dosiahnutým vzdelaním, deti, mladých a ľudí zo sociálne ekonomicky znevýhodneného prostredia. Takmer pätina žiakov a žiačok zo základných a stredných škôl sa v období zatvorených škôl nevzdelávala prostredníctvom internetu a 7,5 % sa neučilo vôbec. Navyše za posledných 7 rokov nedošlo ani k významnému posunu u dôchodcov, nezamestnaných a v domácnostiach s najnižším príjmom, kde digitálna gramotnosť stúpla v priemere len o 2 percentuálne body.

Nadácia Orange preto otvára pilotný ročník grantového programu Digitálny svet pre každého, ktorý má najohrozenejším skupinám ľudí zjednodušiť prístup k technológiám nevyhnutným pre život v 21. storočí. V rámci grantového programu môžu mimovládne neziskové organizácie získať až 5000 eur na rozvoj niektorého zo svojich projektov. Grantová výzva je otvorená pre projekty v oblasti rozvoja digitálnej gramotnosti u tých najzraniteľnejších, ktorí nemajú žiaden alebo len obmedzený prístup k technológiám a projekty zamerané na budovanie personálnych kapacít a prehlbovanie spoluprác s odborníkmi v organizáciách, ktoré s takýmito zraniteľnými skupinami pracujú. Nadácia Orange na podporu takýchto projektov vyčlenila celkovú sumu 100 000 eur, pričom kvalitu a dlhodobé prínosy projektov bude posudzovať nezávislá odborná komisia, ako aj zástupcovia Nadácie Orange a Centra pre filantropiu. Mimovládne neziskové organizácie môžu do 15. júna prihlásiť projekty prostredníctvom online systému egrant.

Advertisement

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Anna Boleynová bola asi najznámejšia zo šiestich žien anglického kráľa Henricha VIII.

18. jún

Odpovedá lekárka Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

18. jún

Nemusíme dlho bádať, aby sme prišli na to, že strava postavená na čerstvých plodoch je tá najzdravšia.