Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou

Podľa prieskumov si sporí až 80 % Slovákov. Žiaľ, väčšina nie celkom výnosne.

Najväčším nepriateľom úspor je inflácia. Na Slovensku dosiahla minulý rok hodnotu 1,9 %. Ak ste zvolili nesprávny produkt, inflácia vám vie z vašich nasporených peňazí celkom výrazne ubrať. A nemusí ísť pri tom len o straty pri väčších, bokom odložených, sumách. K zbytočným stratám v dôsledku inflácie dochádza často aj pri pravidelných sporeniach v menších čiastkach. A práve pri tomto type sporenia je dôležité, aby peniaze rástli nielen vďaka pravidelným platbám, ale aj dobrému zhodnoteniu. Týka sa to ako dlhodobých, tak aj krátkodobých sporení na tri či štyri roky dopredu.

Pozreli sme sa preto, ako sa dá sporiť s výnosom a bez toho, aby ste kvôli tomu museli chodiť na konzultáciu do pobočky.

Investičné sporenie alebo sporenie do podielových fondov

Podielové fondy sú dnes jednou z optimálnych ciest ako prísť k očakávanému zhodnoteniu. Na finančných trhoch totiž dosahujú vyššie výnosy ako poskytujú bežné vkladové produkty a mnohé tým dokážu pohodlne porážať infláciu. Ceny dlhodobo rastú a o napríklad päť rokov si za ten istý obnos peňazí nekúpite to, čo dnes. Aj keď na Slovensku stále bojujeme s istou mierou obáv z investičných produktov, pri pravidelnom investičnom sporení a dobre zvolenej stratégii už človek nemusí mať obavy z toho, či je to pre neho vhodný spôsob sporenia. Banky totiž vykonávajú za klienta všetku odbornú starostlivosť čo sa manažmentu fondov a rozloženia rizika týka.

Mobilná aplikácia

Mnohí z nás dnes považujú mobilnú bankovú aplikáciu za bežnú vec, vďaka ktorej pohodlne manažujeme svoje rutinné výdavky. Niektoré banky však spravili dostupnú záležitosť aj z investičného sporenia. Napríklad v Tatra banke si v mobilnej aplikácii dokážete otvoriť Investičné sporenieTB v niekoľkých krokoch a za pár minút bez toho, aby ste mali pocit, že tomu nerozumiete alebo že investovanie je komplikovaná cesta pre pokročilých. Aplikácia vás sprevádza otvorením nového sporenia veľmi zrozumiteľným a z užívateľského hľadiska aj veľmi príjemným spôsobom. Napomáha tomu veľmi dobre vyriešená grafika založená na našom vizuálnom vnímaní a intuitívnom klikaní.

Motivácia k sporeniu od banky

Niektorých ľudí treba k sporeniu motivovať a učiť ich, ako to robiť čo najvýhodnejšie. Banky si to veľmi dobre uvedomujú. Tatra banka preto teraz ponúka novým klientom zaujímavý benefit. Každému, kto si otvorí nový bežný účet s balíkom služieb a zároveň si otvorí aj Investičné sporenieTB, pošle odmenu v rovnakej výške v akej klient uskutoční prvú platbu. A to až do výšky 50 eur. Navyše, nový účet s balíkom služieb bude mať bez poplatku za vedenie 12 mesiacov a banka mu bude prispievať sumou 7 eur každý mesiac na klasické sporenie k účtu. Stačí účet len aktívne využívať.

Akcia platí od 21.6. do 4.7.2021 pre nových klientov.

Viac o sporení a odmene na nový bežný účet.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 143
  2. Každý piaty zomrie 8 822
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 774
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 8 514
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 794
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 730
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 932
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 8 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 8 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu