SME
Streda, 4. august, 2021 | Meniny má Dominik, DominikaKrížovkyKrížovky
INZERCIA

Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne

Vďaka našim jednoduchým radám, ako správne pracovať so želé či želatínou, pripravíte krásne zákusky ako z cukrárne. Poďme na to!

Želé a želatína, aký je rozdiel?

Predtým, ako si povieme viac o želé a želatíne, je potrebné ujasniť si základné rozdiely medzi na prvý pohľad veľmi podobnými prísadami, ktorých zloženie, vlastnosti a použitie sa výrazne líšia. Želatína je živočíšneho pôvodu a pri príprave krému či aspiku sa nesmie variť, iba zohrievať. Naopak, želé je rastlinného pôvodu a pri jeho príprave musí prejsť varom minimálne po dobu 1 minúty.

Želatína je prírodná rozpustná bielkovina, ktorá je živočíšneho pôvodu. Má vynikajúce vlastnosti a perfektne drží tvar. Rozpúšťa sa vo vode pri miernom prihrievaní a chladením tuhne. Využíva sa predovšetkým pri príprave rôznych krémov a náplní, dezertov, slaných aspikov či tlačeniek.
Na trhu môžete nájsť viac druhov želatíny, z ktorých si môžete vybrať podľa vašich preferencií:

  • Želatína v plátkoch Dr. Oetker je v kuchyni všestranným pomocníkom, ktorá je vhodná na sladké aj slané variácie jedál. Balenie obsahuje 6 plátkov, ktoré vystačia na 0,5 l tekutiny. Príprava je jednoduchá, plátky nechajte „napučať“ vo vode, potom vyžmýkajte. Za stáleho miešania zohrievajte (pozor nevarte), až do úplného rozpustenia želatíny. K takto rozpustenej plátkovej želatíne okamžite pridajte 2 polievkové lyžice krému alebo šťavy. Následne zapracujte do zvyšného krému.
  • Želatína na stuženie krémov Dr. Oetker je číra, jemne mletá želatína, ktorá sa používa na prípravu smotanových, tvarohových, jogurtových krémov a náplní alebo na prípravu dezertov z ovocných štiav. Perfektne drží tvar. Pripravíte si ju zmiešaním obsahu vrecka so 4 polievkovými lyžicami vody a necháte asi 10 minút „napučať“. Za stáleho miešania mierne zohrievajte, kým sa želatína nerozpustí. Pozor, nesmie sa variť! Aby želatína správne fungovala, nesmie prejsť varom. Pridáte pár lyžíc náplne a následne zapracujte do zvyšného krému.
  • Želatína na vaječnú tlačenku a aspiky Dr. Oetker je špeciálne vyvinutá na prípravu rôznych slaných aspikov, tlačeniek a rôsolov. Vyznačuje sa mimoriadnou tuhosťou, vďaka čomu výborne drží tvar. Príprava je jednoduchá, stačí rozpustiť v horúcej vode, náleve či vývare a použijete podľa vášho obľúbeného receptu.
  • Želatínový stužovač Dr. Oetker je ideálny na prípravu šľahačkových, jogurtových, tvarohových a smotanových tort a dezertov. Želatínový stužovač môžete používať namiesto klasickej želatíny. Príprava je rýchla a jednoduchá. Žiadne zahrievanie! Želatínový stužovač pripravíte za studena. Stačí zmiešať so 100 ml vody a pridať do krému alebo náplne.


Cenné rady ako si pripraviť správne želatínu

  • Pozor, želatína sa nesmie variť! Aby vám správne fungovala, nesmie prejsť varom.
  • Ak vám želatína nestuhla ani po niekoľkých hodinách v chladničke, je možné, že ste ju zohriali na vyššiu teplotu – viac ako 90 stupňov.
  • Ak pripravujete dezert či tortu s viacerými vrstvami želatíny je dôležité nechať predchádzajúcu vrstvu poriadne vychladnúť a stuhnúť.
  • Pri ananáse, kiwi čí figách sú špecifické enzýmy, ktoré potláčajú želírovanie, čo znamená, že želatína nemusí správne stuhnúť. Pre lepší výsledok odporúčame toto ovocie mierne povariť.
  • Ak chcete želatínu zafarbiť bez použitia farbiva, môžete namiesto vody použiť ovocnú šťavu, džús alebo rozmixované ovocie vo farbe, ktorú chcete dosiahnuť.

Želé je naopak rastlinného pôvodu vyrobené na báze výťažku z morských rias alebo agaru. Vďaka svojmu zloženiu dokáže nadobudnúť hustejšiu konzistenciu a jednotný pevný tvar po stuhnutí. Aby želé fungovala správne, musí tekutina prejsť varom minimálne po dobu
1 minúty. Je ideálnou voľbou pri príprave krásne tuhých a priehľadných ovocných želé ako z cukrárne.


Nie je želé ako želé

Áno, aj želé má svoje špecifické odlišnosti. Záleží na tom, aký dezert sa chystáte pripraviť. Chcete získať tortu s tenkou alebo silnou vrstvou želé? Podľa toho rozlišujeme použitie cukrárenského a tortového želé. Okrem toho sa odlišujú zložením, farebnosťou a vlastnosťami. Poďme sa na to teda pozrieť bližšie:

Cukrárenské želé Dr. Oetker je rastlinného pôvodu na báze agaru. Profesionálny výrobok na domácu prípravu extra vysokej a pevnej vrstvy želé na torty a zákusky, ktoré budú vyzerať ako z cukrárne. Je extra silné a číre! Príprava je jednoduchá – stačí zmiešať s 0,5 l tekutiny a 1 minútu povariť. Použiť môžete vodu alebo ovocnú šťavu. Z jedného vrecúška pripravíte 0,5 l červeného alebo žltého želé.

Tortové želé Dr. Oetker je rastlinného pôvodu, vyrobené na báze výťažkov z morských rias. Vďaka Tortovému želé Dr. Oetker máte úspech zaručený! Je ideálnym zakončením na všetky ovocné torty. Vďaka nemu ovocie získa pod tenkou vrstvou želé nádherný lesk a zároveň zostane krásne čerstvé, ako práve odtrhnuté. Podčiarkuje farbu ovocia a je ideálnym zakončením každej ovocnej torty či dezertu. Príprava je veľmi jednoduchá, stačí zmiešať s 250 ml vody alebo ovocnej šťavy, 1 minútu povariť a naliať na ovocie. K dispozícii je číre, červené a žlté tortové želé.

Na zvýraznenie farby a lesku jahôd, malín, višní či iných červených plodov siahnite poTortovom želé červenom Dr. Oetker. Ak chcete podčiarknuť farbu a lesk žltého ovocia ako napr. marhule, broskyne, nektárinky, ananás či banány, ideálnou voľbou pre vás bude Tortové želé žlté Dr. Oetker.

Iné zafarbenie môžete dosiahnuť napr. pomocou zahustenia šťavy z kompótu alebo prepasírovanej ovocnej šťavy v kombinácii s čírim želé. Nezabúdajte, že pri pečení sa kreativite medze nekladú! Buďte odvážni a vyskúšajte aj jedinečné farebné kontrasty. Zaujímavé je napríklad Tortové želé žlté v kombinácii s jahodami alebo Tortové želé červené v kombinácii s ananásom, či kiwi.



Cenné rady ako si pripraviť správne želé

  • Tortu je nutné pred nanesením želé potrieť tenkou vrstvou krému alebo džemu.
  • Pokiaľ želé pred použitím príliš stuhne, môžete ho ešte raz krátko rozohriať.
  • Po uvarení želé podľa návodu na obale ho nechajte chvíľu odpočinúť.
  • Na plnku ho nalievajte vlažné, ináč sa náplň môže vplyvom vysokej teploty rozpustiť.
  • Po stuhnutí želé stačí zákusky pekne nakrájať. Na to potrebujete ostrý tenký nôž a rezať rovnomerne.

Ak dodržíte naše jednoduché rady, želé budete mať nielen chutné, ale aj výsledný dezert bude vyzerať famózne. Prajeme Vám množstvo zábavy v kuchyni a dobrú chuť!
Skvelé receptové inšpirácie nájdete na www.oetker.sk

Skvelý tip na záver nielen pre vegánov

VEGA Gél Dr. Oetker je prvý certifikovaný neželatínový stužovač, ktorý slúži ako 100 % alternatíva k živočíšnej želatíne s vysokou želírovacou schopnosťou vďaka trom zložkám rastlinného pôvodu: agar, karubín a konjaková guma. VEGA Gél je bez chuti, spoľahlivo tuhne a výborne drží svoj tvar. Vďaka jedinečnej receptúre má univerzálne použitie a je ideálny nielen na prípravu sladkých dezertov, krémov a náplní, ale tiež na prípravu zeleninových a pikantných aspikov. Jeho výhodou je aj skvelé fungovanie s rastlinnými alternatívami mliečnych výrobkov, čím sa stáva skvelou voľbou aj pre vegánov. Jedno balenie vystačí na prípravu 500 ml krému alebo 250 ml aspiku.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Účinky Arónie oceňujú hlavne onkologický pacienti a ľudia so slabšou imunitou


3 h

Život zdravotne ťažko postihnutých a imobilných ľudí môže byť odteraz opäť o kúsok jednoduchší. Na trhu je totiž novinka.


7 h

Čučoriedky patria medzi naše obľúbené a vyhľadávané ovocie už po celé veky.


8 h