Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky

Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?

Jej narušenie môže viesť k nedostatku potravín či kvalitných surovín.

Nešetrné zásahy človeka do prírody vedú k postupnému vyhynutiu dôležitých rastlín i zvierat. Je možné, že budúce generácie nebudú poznať včely, lienky ani motýle? Prežije bez nich vôbec naše hospodárstvo?

Biodiverzitu ohrozuje najmä človek

Rozmanitosť rastlín a živočíchov pre život na Zemi nutne potrebujeme. Zabezpečuje nám čistenie vody a vzduchu, udržiava klímu v rovnováhe a prispieva k dôležitému opeľovaniu a hnojeniu plodín. Význam biodiverzity sa zreteľne prejavil aj počas boja s koronavírusom. Dobre fungujúce ekosystémy dokážu podľa odborníkov predchádzať vzniku a šíreniu infekcií.

Naopak, intenzívne používanie pesticídov a ničenie okolitých prírodných zdrojov, majú fatálne následky pre poľnohospodárstvo, ktoré už dnes bojuje s nižšou produktivitou a horšou úrodou. Hlavnými dôvodmi sú znečistenie okolitého prostredia, intenzívne lesníctvo, poľnohospodárstvo či nekontrolovaný rybolov.

Úloha hmyzu v prírode je nenahraditeľná

Takmer všetky divé a kultivované rastliny sú opeľované hmyzom, z čoho jasne vyplýva, že práve on predstavuje základ poľnohospodárskej produkcie. „Včela medonosná zďaleka nie je jediný opeľovač, na svete žije ďalších 20 tisíc druhov včiel a desaťtisíce druhov hmyzu, ako sú muchy, motýle alebo chrobáky“, upozorňuje Mgr. Marek Semelbauer, PhD., Ústav zoológie SAV a dodáva: „Larvy pestríc, niektoré kutavky, lienky a zlatoočky držia na uzde početnosť vošiek v prírode, ktoré zvyknú spôsobovať citeľné ekonomické škody v poľnohospodárstve“.

S cieľom chrániť rozmanitosť rastlín a živočíchov, Kaufland podporuje svojich dodávateľov v zodpovednom prístupe k životnému prostrediu a podieľa sa na množstve projektov, vrátane výstavby hmyzích hotelov v blízkosti svojich predajní, ale tiež v bratislavskej ZOO. Počas zimy je takáto stavba miestom hibernácie mnohých druhov hmyzu, v lete sa naopak stáva aktívnym centrom, plným života, a súčasne funkčným a prospešným nástrojom k revitalizácii okolitej prírody.

„Vybudovaním hmyzích hotelov v mestách investujeme do budúcnosti. Hmyz je nesmierne dôležitou súčasťou potravinového reťazca a jeho zachovanie je nutné k udržaniu biologickej rovnováhy, načo chceme upriamiť pozornosť našich zákazníkov“, hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovensko .

Predajca zodpovedný k životnému prostrediu

Prípravky na ochranu rastlín môžu ohrozovať nielen zdravie ľudí, ale tiež biologickú rovnováhu v okolitej krajine. Preto sa Kaufland zasadzuje o obmedzenie používania pesticídov. Od marca 2022 bude celý jeho sortiment ovocia a zeleniny výhradne z udržateľného a certifikovaného pestovania.

Od roku 2017 je súčasťou európskeho programu Life, zameraného na ochranu biodiverzity v potravinárskom priemysle. Spoločnosť kladie dôraz na medzinárodne platné certifikáty, ako je Fairtrade, Rainforest Alliance alebo GlobalG.A.P., ktoré garantujú bezpečnosť plodín, ako aj istotu pre zákazníkov, že ovocie a zelenina sú vypestované s ohľadom na životné prostredie a poľnohospodári dostávajú za svoju prácu spravodlivú plácu.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Napriek tomu, že jazdci na motorke klimatizáciu nepotrebujú, horúčavy doliehajú aj na nich

18 h

Počas prvého mesiaca vyzbierali takmer 2 tony bioodpadu. Ku kontajneroviskám bola pridaná nová zberná nádoba.

21 h

Na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave či v exekúcii.

30. júl