Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?

Jej narušenie môže viesť k nedostatku potravín či kvalitných surovín.

Nešetrné zásahy človeka do prírody vedú k postupnému vyhynutiu dôležitých rastlín i zvierat. Je možné, že budúce generácie nebudú poznať včely, lienky ani motýle? Prežije bez nich vôbec naše hospodárstvo?

Biodiverzitu ohrozuje najmä človek

Rozmanitosť rastlín a živočíchov pre život na Zemi nutne potrebujeme. Zabezpečuje nám čistenie vody a vzduchu, udržiava klímu v rovnováhe a prispieva k dôležitému opeľovaniu a hnojeniu plodín. Význam biodiverzity sa zreteľne prejavil aj počas boja s koronavírusom. Dobre fungujúce ekosystémy dokážu podľa odborníkov predchádzať vzniku a šíreniu infekcií.

Naopak, intenzívne používanie pesticídov a ničenie okolitých prírodných zdrojov, majú fatálne následky pre poľnohospodárstvo, ktoré už dnes bojuje s nižšou produktivitou a horšou úrodou. Hlavnými dôvodmi sú znečistenie okolitého prostredia, intenzívne lesníctvo, poľnohospodárstvo či nekontrolovaný rybolov.

Úloha hmyzu v prírode je nenahraditeľná

Takmer všetky divé a kultivované rastliny sú opeľované hmyzom, z čoho jasne vyplýva, že práve on predstavuje základ poľnohospodárskej produkcie. „Včela medonosná zďaleka nie je jediný opeľovač, na svete žije ďalších 20 tisíc druhov včiel a desaťtisíce druhov hmyzu, ako sú muchy, motýle alebo chrobáky“, upozorňuje Mgr. Marek Semelbauer, PhD., Ústav zoológie SAV a dodáva: „Larvy pestríc, niektoré kutavky, lienky a zlatoočky držia na uzde početnosť vošiek v prírode, ktoré zvyknú spôsobovať citeľné ekonomické škody v poľnohospodárstve“.

S cieľom chrániť rozmanitosť rastlín a živočíchov, Kaufland podporuje svojich dodávateľov v zodpovednom prístupe k životnému prostrediu a podieľa sa na množstve projektov, vrátane výstavby hmyzích hotelov v blízkosti svojich predajní, ale tiež v bratislavskej ZOO. Počas zimy je takáto stavba miestom hibernácie mnohých druhov hmyzu, v lete sa naopak stáva aktívnym centrom, plným života, a súčasne funkčným a prospešným nástrojom k revitalizácii okolitej prírody.

„Vybudovaním hmyzích hotelov v mestách investujeme do budúcnosti. Hmyz je nesmierne dôležitou súčasťou potravinového reťazca a jeho zachovanie je nutné k udržaniu biologickej rovnováhy, načo chceme upriamiť pozornosť našich zákazníkov“, hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovensko .

Predajca zodpovedný k životnému prostrediu

Prípravky na ochranu rastlín môžu ohrozovať nielen zdravie ľudí, ale tiež biologickú rovnováhu v okolitej krajine. Preto sa Kaufland zasadzuje o obmedzenie používania pesticídov. Od marca 2022 bude celý jeho sortiment ovocia a zeleniny výhradne z udržateľného a certifikovaného pestovania.

Od roku 2017 je súčasťou európskeho programu Life, zameraného na ochranu biodiverzity v potravinárskom priemysle. Spoločnosť kladie dôraz na medzinárodne platné certifikáty, ako je Fairtrade, Rainforest Alliance alebo GlobalG.A.P., ktoré garantujú bezpečnosť plodín, ako aj istotu pre zákazníkov, že ovocie a zelenina sú vypestované s ohľadom na životné prostredie a poľnohospodári dostávajú za svoju prácu spravodlivú plácu.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 138
  2. Každý piaty zomrie 8 796
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 774
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 8 750
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 791
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 728
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 947
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 8 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 8 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu