Piatok, 6. august, 2021 | Meniny má JozefínaKrížovkyKrížovky

Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí.

Pomáha lepšie zvládať stres i potláčať úzkosť. Viete, o ktorej minerálke je reč?

Zdroj: UnsplashZdroj: Unsplash

Najprirodzenejším a efektívnym spôsobom, ako dostať do tela magnézium, je dostatočný príjem minerálnej vody. Nie však hocijakej! Nielenže musí mať optimálny obsah magnézia. To musí byť tiež v správnom pomere s ďalším minerálom – kalciom. Reč je o minerálnej vode Gemerka.

Biomedicínsky výskum AquaMin realizovala spoločnosť MEDIREX a.s. v spolupráci s Internou klinikou Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnou nemocnicou Bratislava. Jeho cieľom bolo zistiť vplyv a efekt pitia minerálnej vody so zvýšeným obsahom magnézia na ľudské zdravie. Výskum prebiehal na vybranej vzorke 80 ľudí vo veku 30-65 rokov (muži aj ženy), kde 40 ľudí počas 30-tich dní pilo denne 1,5 litra Gemerky. Rovnako veľká druhá vzorka pila v tom istom čase 1,5 litra mierne sýtenej vody z vodovodu.

Načítavam video...

Magnézium z Gemerky zostáva v bunkách

Výskum potvrdil, že magnézium prijaté v Gemerke dokáže telo efektívne vstrebať a účinkuje priamo v bunkách.„Príjem magnézia v minerálnej vode Gemerka dostatočne zásobil organizmus týmto minerálom, pričom magnézium išlo priamo do buniek, teda presne tam, kde má pôsobiť,“ vysvetľujú autori výskumu Prof. MUDr. Juraj Payer PhD, MPH, FRCP a Doc. MUDr. Peter Jackuliak, PhD, MPH.

Minerálka má pozitívny vplyv na psychiku

Dostatočný príjem magnézia je tiež témou pre odborníkov z oblasti duševného zdravia. „Účastníci štúdie zhodne vyhodnotili, že pravidelné pitie magnéziovej vody Gemerka pozitívne ovplyvnilo kvalitu ich spánku. U ľudí, ktorí boli vystavení nejakej forme záťaže, prispelo pitie minerálky k tomu, že efektívnejšie a lepšie využili energiu na podávanie kognitívneho výkonu. To znamená, že sa im zlepšila pamäť, pozornosť a vedeli sa lepšie sústrediť. Zaujímavé je tiež, že čím bola na začiatku štúdie u ľudí hladina magnézia nižšia, tým viac depresívnych a úzkostných prejavov v úvode výskumu udávali,“ prezradila Mgr. Petra Brandoburová, PhD. z tímu psychológov.

Magnézium a kalcium radšej z minerálky ako z výživových doplnkov

O dobrom vplyve pitia Gemerky ale nehovoria len vedci z citovaného výskumu. Doc. Ing. Pavel Blažíček, ktorý je viceprezidentom Slovenskej spoločnosti klinickej biochémie, jednoznačne uvádza, že najefektívnejší spôsob, akým môže naše telo prijať potrebné hodnoty magnézia, je práve pitie minerálnych vôd. Telo dokáže vstrebať cez minerálku až 60 % minerálov, ale cez výživové doplnky len 30 %.

Neplatí, že čím viac magnézia vo fľaši, tým lepšie. Dôležitejší je pomer s kalciom!

Veľmi dôležitý je aj pomer s druhým minerálom, ktorým je v tomto prípade vápnik, čiže kalcium. Tento minerál je potrebný na vstrebávanie magnézia. Bez neho to jednoducho nejde. Výhodou Gemerky je pomer medzi magnéziom a kalciom 1:3, čo zabezpečuje efektívne vstrebávanie oboch minerálov.

Prečo Gemerka?

• Magnézium prijaté v Gemerke dokáže telo efektívne vstrebať a účinkuje priamo v bunkách.
  • Účinky a benefity tejto minerálnej vody sú vedecky potvrdené ako u jedinej minerálnej vody na Slovensku.
  • Gemerka pomáha lepšie odolávať stresu.
  • Vplýva tiež pozitívne na kvalitu spánku.
  • Prispieva k zlepšeniu pamäti, sústredenia, pozornosti a rýchlejším reakciám.
  • Gemerka pomáha znižovať aj mieru depresií a úzkostí.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nemusíme dlho bádať, aby sme prišli na to, že strava postavená na čerstvých plodoch je tá najzdravšia.

17 h

Už žiadne ručné zdvíhanie imobilných osôb. Máme pre vás skvelého pomocníka. Neviete sa dostať do vane či na vozík?

20 h

Účinky Arónie oceňujú hlavne onkologický pacienti a ľudia so slabšou imunitou

4. aug