Utorok, 27. júl, 2021 | Meniny má BoženaKrížovkyKrížovky

Vážení poslanci, to naozaj?

Otvorený list Asociácie moderných benefitov poslancom Národnej rady SR

Stravenky predsa nie sú nejaký zastaralý slovenský vynález niektorej z našich politických ga rnit úr, ktor é ho sa treba zbaviť.Je to funkčný syst ém pou ží van ý v celej Eur ó pe aj vo svete. U nás vš ak vid íme, ako sa politici cez kilečká starajú len o podnikateľsk é prostredie a pomalými krokmi stravenky ako účinný nástroj pomoci sociálne slabším likvidujú.

Vážení poslanci, vysnívali ste si racionálneho človeka, ktorý je neomylný a vždy sa vie 100-percentne správne rozhodnúť. Nie, nechceme z ľudí robiť ovce, ako často odkazujete svojim oponentom.Naozaj však veríte, že celé Slovensko je len jedna homogénna skupina ľudí, ktorá žije podľa excelu a príručiek o racionálnom správaní a efektívnosti? A čo tie nadrozmerné čísla o spotrebe alkoholu, cukru alebo tabakových výrobkov, o ktorých každý vie, že sú zdraviu škodlivé? Alebo čísla o finančnej negramotnosti?

Vážení poslanci, iste ste si všimli, že na Slovensku sú aj chudobní ľudia. Predsa všetci vieme, že v mnohých slušných a poctivo pracujúcich rodinách sú stravné poukážky na začiatku mesiaca, keď čakajú na výplatu, posledným prostriedkom na nákup jedla. Už dnes je na Slovensku ohrozených chudobou 872-tisíc ľudí, čo je vyše 16 % obyvateľov. Nejde pritom iba o dôchodcov či ľudí bez práce, ale ajtvrdo pracujúce rodiny s nižšími príjmami či rodiny s iba jedným živiteľom. V dôsledku pand é mie koronavírusu a jeho nových mutácií sa môže v tejto kateg ó rii ocitnúť ďalších 20- až 50-tisíc ľudí. Hovoríme teda za takmer jeden mili ó n Slovákov!

A práve v takejto chvíli ohrozenia, po dvoch vlnách pandémie, ale aj v dôsledku blížiacej sa hrozby tretej vlny tu krok za krokom v mene slova SLOBODA likvidujete nástroj sociálnej pomoci v podobe straveniek. Pod rúškom predstavy, že veci zjednodušujete, v priamom prenose oslabujete sociálne istoty, čo je v príkrom rozpore s princ ípmi Európskej únie, ktorej jedným z cieľov je potláčať chudobu. Iste, poviete nám, že nikomu nič neberiete.Majte však na pamäti aj tých, ktorí aj napriek tvrdej práci obracajú v ruke každé euro a pre ktorých boli stravenky až do tejto chvíle garanciou teplého obeda či nákupu potravín, keď im dochádzali peniaze.

Politici obviňujú spoločnosti, ktoré stravenky vydávajú, že na nich zarábajú. Áno, podnikáme v tejto oblasti na Slovensku rovnako ako v desiatkach krajín po celom svete. Podobne ako poisťovne, banky či iné podnikateľské subjekty.Sme hrdí na to, že sme funkčnou súčasťou sociálnych systémov moderných európskych krajín, kde sociálny štát nie je len heslom používaným pár mesiacov pred voľbami.

Vážení poslanci, v týchto dňoch budete rozhodovať o kozmetických úpravach už prijatého Zakonníka práce. V mene milióna chudobou ohrozených Slovákov vás vyzývame, aby ste neriešili kozmetické zmeny, ale prehodnotili tento zákon ako celok a revidovali jeho ustanovenia týkajúce sa stravovania zamestnancov a stravných poukážok.

Asociácia moderných benefitov

Doxx – stravné lístky

Edenred Slovakia

Up Slovensko

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Zmena zdravotnej poisťovne nikdy nebola jednoduchšia.

10 h

Sladké plody brusnice si okrem lahodného koláča spájame i s liečbou ochorení vylučovacej sústavy. Právom.

13 h

Skúter Medley je praktický, spoľahlivý a bezpečný, ako stvorený na mestské cesty.

20 h