Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?

Kukurica stráca cukor. Do pár dní.

(Zdroj: Jakub Straňanek)

Je niečo po deviatej ráno. Pre väčšinu obyvateľov Slovenska sa začína pracovný deň. Adrián Nagy zo spoločnosti Adkon však už stojí pri lánoch kukurice v Jahodnej a rozdáva pokyny zberačom zeleniny. Vidieť, že veľkú časť pracovného dňa už má za sebou.

„V hlavnej sezóne spím občas tri hodiny,“ nadhodí Adrián Nagy počas toho, ako prezerá plné debničky karfiolu a posiela pracovníkov k reďkovke.

„Kedysi sme mali voľno aspoň štyri mesiace v roku,“ hovorí Nagy. Dnes je rád, ak si cez zimu dokážu oddýchnuť aspoň na mesiac. Za predĺžením pestovateľskej sezóny je výsev skorších druhov zeleniny aj nové odrody, ktoré dokážu prečkať zimu a dozrievať skôr.

Zamieriť na juh Slovenska v letných mesiacoch preto znamená ocitnúť sa na jednej veľkej plantáži. Dozrieva tu najviac sezónnej zeleniny, ktorá sa nemusí voziť spoza hraníc. Výsledkom je čerstvosť a plná chuť, ale aj nevyspaté oči pestovateľov.

Majú len pár traktorov

Firma Adkon sa od začiatku zameriava na produkciu kvalitnej zeleniny, ktorá chutí ako z domácej záhrady. Bez precízneho rodinného prístupu by sa to však nedalo. Vznikli na začiatku deväťdesiatych rokov ako rodinná farma otca a dvoch snov a zameriavali sa na pestovanie obilnín, papriky, zemiakov, karfiolu a kapusty.

„Experimentujeme, objavujeme nové druhy a skúšame. Pestujeme nakoniec len to, čo má aj pre nás samých tú najlepšiu chuť,“ dodáva Nagy. Vďaka tomu si zelenina zachováva svoj unikátny domáci charakter.

Vysoká kvalita a chuť sú dôvody, pre ktoré z ich polí už deviaty rok odoberá veľkú časť produkcie reťazec Kaufland. Všetko totiž pestujú ako vlastné.

Dokonca aj v garážach majú len pár traktorov a niekoľko druhov poľnohospodárskej techniky, inak drvivú časť úrody zberajú ako kedysi. Ručne. Odráža sa to aj na kvalite a chuti.

Ako skladovať kukuricu, aby naozaj chutila?

Adkon pestuje hlúboviny, kapustu, kaleráb a karfiol a ostatné roky aj lahôdkovú cibuľu a reďkovku. Dominantnou plodinou je však stále cukrová kukurica. Dodnes má najväčší podiel na ich výmere.

„Na kukuricu používame super sladké odrody. Ľuďom chutí najviac. Roky sme siali pokusné parcely a podľa toho vyberali tie najlepšie odrody,“ prezrádza Nagy.

Nie vždy je však spotrebiteľ s chuťou spokojný. Problémom je, že cukrová kukurica je síce po zbere sladká, ale postupom času sa cukor zmení na škrob. Vytráca sa tým sladkosť a prevažuje pevnejšia štruktúra. S konzumáciou preto nemožno otáľať.

„Super sladká kukurica nebude po štyroch dňoch pri izbovej teplote vyzerať zle, ale odchádza jej sladkosť a konzistencia sa mení na pevnejšiu,“ vysvetľuje Nagy.

Tento proces sa dá spomaliť skladovaním v chlade, no nedá sa zastaviť. Aj to je dôvod, prečo sa môže stať, že cukrová kukurica už nebude sladká. Platí to predovšetkým pri zahraničných odrodách, ktoré k nám cestujú dlho. Nikdy nebudú chutiť ako kukurica, ktorá je na pultoch obchodov do pár hodín od odtrhnutia. Podobne je to aj s hrachom.

„Čím skôr od zberu si spotrebiteľ kukuricu kúpi, tým bude sladšia. Po kúpe nie je dobré skladovať kukuricu dlhšie ako dva dni,“ radí Nagy.

Pri slovenskej kukurici je doba od zberu po predaj veľmi krátka. Po zbere je na druhý deň ráno v centrálnom sklade a na pultoch Kauflandu najneskôr do 48 hodín. Vďaka tomu ostáva chutná a sladká.

Úroda sa nedá predpovedať dopredu

O celú produkciu sa v Adkone stará šesť stálych pracovníkov a v najväčšej sezóne prichádzajú pomáhať sezónni zamestnanci. Celkovo je to 12 až 15 ľudí. Napriek odhodlaniu, opáleným tváram a malej porcii spánku nie je nikdy isté, či sa vložené úsilie vráti.

„Dosahujeme priemerné úrody, sú však roky, kedy sme dosiahli len 30 percent. Žiadny rok nie je rovnaký,“ hovorí Nagy.

„Nevieme, čo nás čaká, keď zasejeme a nevieme to ani vtedy, keď budeme zberať. Tento rok nám na jar namŕzala voda na ostrekovačoch. Tak chladný nástup jari si nepamätám,“ dodáva Nagy.

Napriek tomu nevidí tohtoročnú úrodu až tak zle. Na niektorých častiach poľa už pracovníci zberajú úrodu, inde gumičkami zaväzujú listy nad karfiolom.

„Musí sa to robiť manuálne, hlavne po tohoročnej chladnej jari“ hovorí Nagy. Inak by listy nepokryli ružicu karfiolu a slnko by spôsobilo, že namiesto krásnej bielej farby by bol žltý.

Na poli sejú postupne, aj s odstupom niekoľkých týždňov. Dôvodom je zachovanie čo najväčšej čerstvosti.

„Zelenine nemôžete povedať, aby prestala rásť. Môžete ju len pozberať. Odhadnúť správny časový úsek je niekedy alchýmia. Vyššie teploty znamenajú, že všetko dozrieva rýchlejšie. Preto odstupňujeme aj sadenie, aby sme dokázali zbierať a dodávať vždy len čerstvý tovar,“ hovorí Nagy.

„Nikdy však neviete, aké bude počasie. Občas sa preto stane, že aj v trojtýždňovom odstupe dozrie všetko naraz. Na jednej strane je to dobrodružstvo, na druhej je to vyčerpávajúce,“ hovorí konateľ, ktorý si počas sezóny prakticky neoddýchne. Jeho relaxom je večerná prechádzka roľami, keď všetko utíchne a on vníma krásu prírody.

Farebný karfiol? Žiadna exotika ani chémia

Zatiaľ čo bežný karfiol je potrebné zakrývať listami, aby neostal žltý, sú karfioly, pri ktorých je zmena farby cielená a veľmi žiadaná.

„Okrem klasického bieleho karfiolu pestujeme aj zelený a fialový. Chuť je približne rovnaká, no napríklad zelený karfiol je pevnejší. V polievke sa nerozvarí tak ako biely,“ hovorí Nagy.

Nejde o výsledok farbív ani mutácií. Sú to špeciálne vyšľachtené odrody, ktoré majú viac prirodzeného farbiva, napríklad ako v prípade bielej a červenej kapusty. V zelenom karfiole je viac chlorofylu, do fialova sa zas sfarbí zásluhou prirodzených pigmentov. Nie je to však jediná karfiolová inovácia, ktorú v Jahodnej skúšajú pestovať.

„V tomto roku sme skúšali prezimovať kel a karfiol. Vďaka tomu sme už vo februári aj marci zberali kel, karfiol sme napriek studenej jari mali už v apríli. Bežne to býva až v júni,“ teší sa Nagy.

Schopnosť prinášať novinky znamená, že môžeme mať na pultoch slovenskú zeleninu už v časoch, keď sme ju museli ešte len dovážať z južnejších krajín.

Nové odrody posúvajú pestovateľský kumšt spoločnosti a spotrebiteľom umožňujú nájsť kvalitnú slovenskú zeleninu na pultoch Kauflandu počas celého roka.

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá spolupráce medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť v tomto odkaze.

Éčka u nich nemajú miesto.

SME Creative

Mliečne baktérie sú najdôležitejší spolupracovníci.

SME Creative

Záujem o ne je po celý rok.

SME Creative a 1 ďalší

Ničenie vitamínov mrazom je mýtus.

SME Creative a 1 ďalší