Nedeľa, 26. september, 2021 | Meniny má EditaKrížovkyKrížovky

Mnohí ju považujú za drogu. Zázrak prírody pestujú na Liptove

Konopa siata má blahodarný účinok na ľudské telo. Na Liptove nájdeme farmu, kde ju pestujú vo veľkom.

Túžili po vlastnej a originálnej značke a taká výnimočná rastlina, ako konopa siata, im ambície a ciele vedela splniť.Túžili po vlastnej a originálnej značke a taká výnimočná rastlina, ako konopa siata, im ambície a ciele vedela splniť. (Zdroj: Konopná farma Liptov)

Keď sa povie konopa siata, mnohí si predstavia niečo zakázané, niečo, čo je spájané s drogami či kriminalitou. Pritom ide o rastlinu, ktorá patrí medzi zázraky prírody, obsahuje veľké množstvo prospešných látok a má široké spektrum využitia. Dvojica mladých mužov z Liptova Tomáš Žilla a Lukáš Kubáň sa rozhodla, že pod Tatrami začnú rastlinu pestovať vo veľkom. Založili Konopnú farmu Liptov a tu, v malebnej slovenskej prírode, vyrastajú dnes zo zeme stovky listov tejto vzácnej rastliny.

„Inšpiráciu sme hľadali predovšetkým v liptovskej prírode. Chceli sme robiť niečo, čo nás s ňou spojí a podporí domáce hospodárstvo. Túžili sme po vlastnej a originálnej značke a taká výnimočná rastlina, ako konopa siata, nám presne všetky naše ambície a ciele vedela splniť,“ povedal Tomáš Žilla. Podnikateľský sen dvoch šikovných ľudí sa začal v roku 2019. Obaja mali svoje zamestnania, ale túžba vytvoriť niečo nové, vlastné, ich hnala dopredu. Aj keď začiatky sú vždy ťažké.

„Slováci majú ešte stále predsudky voči tejto rastline. Je to predovšetkým preto, lebo ľuďom chýba osveta. O konope siatej toho veľa nevedia, rovnako tak o lekárskej marihuane. Často si ich mýlia, veľakrát démonizujú a považujú za drogy,“ pokračoval pestovateľ. Pritom z konopy siatej vyrábajú na farme unikátne oleje, balzamy, krémy, čaje a portfólio produktov spoločnosti sa neustále rozrastá. Pozitívom v tomto prípade ale je, že karta sa začína pomaličky obracať a predsudky Slovákov sa postupne darí búrať.

„Jedným z našich hlavných cieľov je robiť medzi obyvateľstvom osvetu. Pracujeme na tom prakticky každý deň. Vďaka tomu vidíme za ostatné tri roky zlepšenie, no čaká nás ešte neskutočné množstvo práce. Jednou z našich metód vzdelávania o problematike ja náš blog, ktorý nájdete na stránke www.konopnafarmaliptov.sk.“

Nejde o drogu

Zoznam pozitívnych účinkov konopy siatej na ľudský organizmus je poriadne dlhý. „Obsahuje predovšetkým množstvo vitamínov a chlorofylu, ktoré sa nachádzajú v celej rastline. Semienka sú bohaté na rastlinné tuky, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie nášho organizmu. Najcennejšou zložkou je momentálne CBD, ktoré sa extrahuje priamo z kvetov (šišiek),“ vysvetlil Žilla a následne doplnil: „Základný rozdiel medzi marihuanou a konopu siatou je ten, že neobsahuje THC. Kým kvalitná marihuana obsahuje okolo 15 percent THC, u konopy siatej sú tieto hodnoty zanedbateľné, a to do 0,2 percenta.“

Náročné pestovanie

Konopa dokáže bez problémov vyrásť aj v našich zemepisných šírkach, no jej pestovanie rozhodne nie je jednoduché. Navyše, mnohých by mohlo odradiť veľké množstvo vybavovania a v neposlednom rade náročnosť rastliny na životný priestor. „Pestovať konopu môže hocikto, no len málokto to zvládne. Ako pri každom biznise si najskôr potrebujete naštudovať množstvo legislatívy, vybaviť všetku tú byrokraciu a zvládnuť pracovné technológie a predaj. Je potrebné sa pripraviť, že to nie je len tak. Človek sa musí riadne obracať,“ upozornil Žilla.

Napriek tomu sa konope na Liptove darí, hoci má rada pomerne veľa slnka. „Liptovská príroda je stále divoká a krásna, mali by sme si ju strážiť. Klimatické zmeny začíname vážne vnímať už aj my. Každé pestovanie je náročné, avšak keď zvládnete celý proces, výsledky stoja za to. Čo sa týka samotnej konopy, klimatické podmienky na Liptove sú priemerné, konopa má síce rada v kvete viac svetla ako je pod Tatrami, avšak horský vzduch a kvalitná zem jej robia veľmi dobre,“ doplnil.

Vynikajúce oleje

Konopná farma Liptov sa naplno rozbehla a medzi produktmi nájdete širokú škálu rôznych výrobkov, ktoré sú prospešné pre naše telo. Veľmi obľúbený je napríklad konopný čaj alebo tinktúra. „Z kozmetiky máme pre ľudí konopné masti doplnené o esenciálne oleje alebo konopný balzam čierne hrozno. Pre obohatenie organizmu o rastlinné tuky ponúkame konopný olej zo semien. Najcennejšie z nášho portfólia sú pre ľudí i pre nás vynikajúce CBD a CBG oleje, ktoré majú blahodarné účinky na ľudský organizmus. Tieto ale aj ostatné naše produkty nájdete na www.konopnafarmaliptov.sk.“

Predovšetkým CBD a CBG oleje sú u zákazníkov veľmi obľúbené a asi aj najznámejšie. Telo sa vám za vašu starostlivosť určite odmení. „CBD a CBG olej účinkuje na organizmus pomocou endokanabinoidného systému, vďaka tomu vplýva na rôzne orgány a systémy akými sú: mozog, miecha, trávenie, pohlavné orgány, pohybové orgány a mnohé ďalšie. Preto sú oleje pre telo tak prospešné,“ doplnil Žilla. Ako na záver dodal, firma je stále len na začiatku, ale ponuku plánujú tento mesiac rozšíriť o CBD kvety a CBD kozmetiku.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Vedeli ste, že vypínače a zásuvky môžu aktívne prispievať k väčšej domácej hygiene?

20 h

Vyžaduje vaša prevádzka zvýšenie produktivity a efektívnosti práce?

21 h

Najväčšia sieť hobbymarketov OBI otvorila v Michalovciach celkom novú predajňu.

24. sep
Skryť Zatvoriť reklamu