Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?

Do 30. septembra sa výrobcovia rozhodujú pre zmenu organizácie zodpovednosti výrobcov.

Na čo prihliadať, ak sa potrebujete spoľahnúť?

Každý producent odpadu má mnoho povinností, navyše každý rok pribúdajú, legislatíva sa mení aj dvakrát ročne, a preto treba pri výbere OZV zvážiť viacero faktorov. Výrobca totiž uzatvorením zmluvy na dva roky zverí svoje dobré meno aj rozpočet profesionálnej organizácii.

Ale ako sa presvedčiť, kto sú ozaj profesionáli?

Pri zmene si overte, či OZV zvláda všetky zákonné povinnosti daného výrobcu a je patrične stabilná a etablovaná. Už viackrát sa stalo, že výrobcovia si vybrali OZV, kde sa popálili a nesplnili si tak zákonné povinnosti. Správou povinností síce môžu producenti poveriť organizáciu zodpovednosti výrobcov, ale zodpovednosť podľa zákona – tá zostáva vždy na nich.

Ronald Blaho zo spoločnosti Asekol SK odporúča, aby si všetci potenciálni záujemcovia OZV-čku dôkladne preverili. „Preverte si jej minulosť, ako fungovala a dokonca aj jej finančnú výkonnosť, čo je dnes už verejne dostupná informácia. Zaujímajte sa aj o to, ako komunikuje s verejnosťou, ako vzdeláva obyvateľov, a zisťujte si informácie od kolegov z brandže, či už je to napríklad potravinárstvo, nápojový priemysel alebo elektrozariadenia či batérie.“

Slovenský trh odpadového hospodárstva, ktorý je aj tak poznamenaný častými zmenami legislatívy, už videl nejeden prípad, keď OZV zanedbala povinnosti alebo nechala svojich klientov „v štichu“.

Takže ak váhate alebo ste nespokojní so svojou OZV, máte právo si hľadať alebo overovať iné možnosti. Veľmi často sa stáva, že výrobcovia alebo dovozcovia si nechávajú rozhodnutie o zmene na predposledný alebo posledný deň. Chyba!

Zákon hovorí jednoznačne – do 30. septembra musí byť výpoveď doručená súčasnej OZV-čke.

Slovenský trh odpadového hospodárstva má značnú dynamiku a niektorí výrobcovia majú aj viacero OZV – dve na elektro, jednu na baterky, jednu na obaly a jednu na neobaly alebo pneumatiky, čiže spolu aj päť rôznych zmlúv. A s tým aj viacero fakturácií a agend. „Vyznávame princíp, že je dobré mať všetko pod jednou strechou. Rozšírili sme pôsobnosť a teraz máme riešenia pre obaly, neobalové výrobky, batérie, elektrozariadenia a to všetko pod jednou zmluvou,“ vypočítava Ronald Blaho.

„Naša klientska základňa je stabilná a spájame domáce aj zahraničné skúsenosti a prevádzkovú optimalizáciu v strednej Európe. Vytvorili sme tak balík komplexných služieb pre viaceré vyhradené výrobky.“

Vzťah výrobcov a OZV je plnohodnotným partnerstvom. Okrem povinnosti zo zákona má OZV takpovediac „povinnosť“ strážiť rozpočet klienta a vedieť mu poradiť optimalizovať náklady a zefektívniť procesy.

Úroveň kvality a zodpovednosti by mala OZV preukázať aj odbornou pomocou a súčinnosťou v prípade kontroly štátnym orgánom, ale aj seminármi, priebežným vzdelávaním a kompletnou administratívnou podporou.

„Prácu berieme skôr ako poslanie. A ak máte záujem o trendy, pozývame vás hneď aj na prednášku, aby ste videli, že to s odpadmi a budúcnosťou myslíme vážne,“ uzatvára Ronald Blaho.

Pripravili sme pre vás prednášku Trendy v recyklácii a možnosti rozvoja podnikania na Slovensku a budete si ju môcť vypočuť na konferencii Odpadové hospodárstvo 2021, ktorú organizuje vydavateľstvo a vzdelávací dom Poradca podnikateľa 27. – 28. septembra 2021 v Jasnej.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 659
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 573
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 093
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 3 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 3 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu