SME

Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?

V Bratislave mali okoloidúci možnosť ochutnať 4 druhy vegánskych bagiet, ktoré chutia ako klasické bagety so syrom a šunkou.

Dokázali sa tieto vegánske bagety chuťovo vyrovnať tým, ktoré ľudia poznajú a bežne konzumujú? Ktorá im chutila najviac? Viac sa dozviete vo videu z ochutnávky.

Nová slovenská značka You Vegan má vegánstvo už v samotnom názve. Firma vznikla tento rok s cieľom priniesť verejnosti výrobky, ktoré budú chutné a zároveň bez akýchkoľvek živočíšnych zložiek. Dôvodom je znižovanie živočíšnej produkcie najmä z etických a ekologických dôvodov.

Koncept You Vegan je založený na alternatíve k bežným bagetám, na ktoré sú Slováci zvyknutí. „Chute všetkých našich bagiet ľudia veľmi dobre poznajú. Sú to vegánske náhrady potravín, ktoré bežne konzumujú alebo konzumovali v minulosti. Ide v princípe o jednoduché obložené bagety, len vo vegánskej verzii. Chutia rovnako,” hovorí predseda predstavenstva spoločnosti You Vegan, Ľuboš Viktorin.

V slovenských regáloch nič také doposiaľ nebolo

Filozofiou firmy You Vegan je etické vegánstvo, ktoré má aj pozitívny vplyv na životné prostredie, keďže rastlinné produkty majú omnoho nižšiu ekologickú stopu, než tie konvenčné. Spoločnosť You Vegan považuje produkt za revolučný práve v tom, že nič podobné na našom trhu nie je a navyše ide o slovenský výrobok.

Na nerozoznanie od klasickej šunkovej či syrovej bagety

„Chceli sme sa zamerať na produkt, ktorý chuťovo pripomína klasiku, na ktorú sú ľudia zvyknutí a ukázať, že aj vegánske produkty môžu byť úplne rovnako chutné ako tie bežné. Pred spustením predaja, sme získali spätnú väzbu približne od 200 ľudí, z ktorých boli niektorí vegáni, ale aj bežne sa stravujúci ľudia. Podľa ich pripomienok sme bagety upravovali do tej dnešnej, chuťovo preferovanej podoby,” hovorí výkonná riaditeľka Dagmar Sádecká.

Bagety sú navyše vhodné aj pre ľudí s laktózovou či vaječnou intoleranciou. Základ všetkých bagiet je nadýchané čerstvé biele pečivo, chutná vegánska majonéza, jarná cibuľka a rímsky šalát. Okrem toho má každá z nich svoju osobitnú plnku s rastlinnou verziou šunky, syra či parížskeho šalátu.

Momentálne značka You Vegan ponúka tieto štyri obložené bagety:

Jarná bageta: Milovníci syrových chutí si pri tejto bagete rozhodne prídu na svoje.
Základ je majonéza s jarnou cibuľkou. Na nej sú poukladané dva druhy vegánskeho „syra” - jeden je klasický na štýl eidamu a druhý je cheddarového typu. Samotný vrch bagety zdobí čerstvý chrumkavý šalát.


Študentská bageta: V tejto bagete taktiež nájdeme vegánsku majonézu s jarnou cibuľkou a šalátom, no vo vnútri je sójový nárez, ktorý chutí ako šunka. Pre tých čo majú radi šunkovú klasiku, je Študentská bageta výborná voľba.

Gurmánska bageta: Okrem klasického majonézového základu má táto bageta v sebe plátky sójového nárezu a vegánskeho eidamového „syru”, ktoré sa skvelo dopĺňajú. Gurmánska bageta je pre všetkých, ktorí milujú vôňu a chuť šunkovo-syrovej bagety.

Parížska bageta: Skvelo dochutený, šťavnatý majonézový šalát s kúskami sójového nárezu, hráškom a kyslými uhorkami tvorí plnku Parížskej bagety. Na vrchu samozrejme nesmú chýbať listy chrumkavého rímskeho šalátu.

Bagety sú dostupné na celom Slovensku v sieti Kaufland, v prevádzkach so zdravou výživou, staničných bufetoch, dostupné tiež cez poskytovateľov donášky jedla. Ďalšie informácie, môžete nájsť na stránke https://www.youvegan.sk/.

Všetky bagety sú navyše certifikované ochrannou známkou

Spoločnosť si dala od začiatku záležať na tom, aby vybrala také suroviny, ktoré spĺňajú štandardizované kritériá medzinárodného vegánskeho certifikátu V-Label.

„Bagety a všetky ich zložky sme poctivo skontrolovali, aby sme sa uistili, že žiadna surovina neobsahuje zložky živočíšneho pôvodu a taktiež, že sa pri ich spracovaní použili výhradne rastlinné zložky, vrátane pomocných technologických látok. To je štandardom značky V-Label, ktorá funguje od roku 1996 a je nezávislou značkou kvality pre vegánske a vegetariánske výrobky,” hovorí Kristína Chaparro z neziskovej organizácie Slovenská vegánska spoločnosť, ktorá je výhradným poskytovateľom ochrannej známky V-Label na Slovensku.

Vegánske produkty nenakupujú len vegáni

Svetový trh s rastlinnými produktami sa mnoho rokov teší rekordnému predaju a očakáva sa, že v rokoch 2019 - 2025 bude rásť o 8,94 % ročne. Zatiaľ čo v roku 2018 sa jeho príjmy odhadovali na 10,66 miliárd, do roku 2027 sa očakáva dosiahnutie hodnoty 27,98 miliárd dolárov.

„Rastlinné produkty idú jednoznačne do popredia. Ich konzumentami nie sú však len vegáni, ale najmä flexitariáni,” hovorí Kristína Chaparro.

Flexitariáni sú ľudia, ktorí síce nie sú striktní vegáni, ani vegetariáni, no uvedomujú si, že rastlinné stravovanie prináša benefity pre planétu, keďže takéto produkty majú nižšiu uhlíkovú stopu, menšiu spotrebu vody a pôdy, a preto ich podiel v strave cielene znižujú. Zároveň je pre nich dôležitá aj chuť jedla, a keďže výrobkov je na trhu čoraz viac, dávajú prednosť chutným rastlinným alternatívam.

Celosvetovo, podľa prieskumu Euromonitor o zdraví a výžive z roku (2020) tvoria vegáni a vegetariáni len malú skupinu konzumentov, a to 4% a 6,4%. Naproti tomu, flexitariánov je oveľa viac, v roku 2020 predstavovali až 42% spotrebiteľov.

Web: https://www.youvegan.sk/o-nas/
Instagram: https://www.instagram.com/youvegan_sk/

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 193
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 548
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 13 941
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 006
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 632
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 500
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 017
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 340
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 12 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 12 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 22 h
SkryťZatvoriť reklamu