Pochádza zo Serede, študoval na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre, na Fakulte biotechnológií a potravinárstva. Dnes pracuje v spoločnosti HUBERT J.E. ako Master Blender. Má vedomosti o celom výrobnom procese, od vína, cez destiláciu až po zrenie v sudoch. V záverečnej fáze je zodpovedný za to, aby brandy chutilo tak, ako ho poznáme a aké ho máme všetci radi.
- Na začiatku bolo:
Už od malého chlapca som chcel stále niečo ochutnávať, rád som skúšal nové chute a vône. Pokračovalo to na výške, kde som sa venoval senzorickému hodnoteniu piva a teraz som pri vytváraní chute a vône najznámejšieho brandy na Slovensku.
- Môj príbeh:
Začal pred desiatimi rokmi, keď som nastúpil do spoločnosti Hubert J.E. ako technológ zodpovedný za výrobu a spracovanie destilátov. Práca sa mi od začiatku dostala „pod kožu“ a stala sa zároveň aj mojim koníčkom.
- Čas dozrievania:
Mojich 10 rokov s Karpatským brandy bolo krásnych a dúfam, že ďalšie roky budú ešte krajšie. Ja by som to prirovnal k destilátu, ktorý vyzrieva v dubovom sude. Na začiatku je mladý, nevyzretý a postupným vyzrievaním v sude sa z neho stáva kvalitné, vyzreté a elegantné brandy. Aj počas môjho vyzrievania v Huberte sa moja osobnosť postupne menila, až napokon vyzrela.
- Silné vlastnosti:
Tie by mali popísať možno moji kolegovia, ktorí so mnou na príprave Brandy spolupracujú. Pri našej práci je veľmi dôležité mať predstavu o tom, ako destilát, ktorý vypálime v pálenici, bude vyzerať o pár rokov v dubovom dreve. Ďalšou dôležitou vlastnosťou je zodpovednosť. Niesť zodpovednosť za najznámejšie brandy na Slovensku je totiž veľmi zaväzujúce.
- Najväčší úspech:
Veľmi si vážim každoročné úspechy našich Brandy na medzinárodných súťažiach. Napríklad v Číne, kde sme tri roky po sebe s KBŠ a naposledy s novinkou KBŠ V.S. získali významné ocenenia, raz double gold medal a raz gold medal. Ďalším významným ocenením je double gold medal na súťaži Concours Mondial De Bruxelles Spirits Selection, to sa nám podarilo tiež s našim KBŠ. Striebornú medailu sme získali v Londýne s našim Karpatským Brandy Exclusive. Na tieto ocenenia som mimoriadne hrdý, pretože je to istým spôsobom druh spätnej väzby od odborníkov, ktorí sedia v komisiách a hodnotia naše výrobky. Ale najväčšou odmenou a úspechom pre mňa je to, že zákazníkom naše Brandy chutí.
Tento seriál článkov o mužoch, ktorí nestarnú, ale dozrievajú vám prináša Karpatské brandy Špeciál. www.karpatskebrandy.sk
- Príbeh KBŠ: Karpatské brandy Špeciál vzniklo v malej pezinskej pálenici už pred viac ako 50 rokmi. Pôvodne malo byť súčasťou receptúry expedičného likéru pre sekty Hubert, no pre svoju výnimočnosť sa zachovalo ako samostatná značka.
- Čas dozrievania : Dozrievanie v dubových sudoch je základom chute. Charakter dreva a čas má na brandy výrazný vplyv.
- Najcennejší poklad : Základom je kvalitné víno, z ktorého sa dvojitou destiláciou získa kvalitný destilát.
- Silné vlastnosti: Unikátna chuť a vôňa KBŠ – nádherný súlad dreva s jemnosťou vanilky a sušeného ovocia.
- Najväčší úspech: KBŠ je na Slovensku ikonou a pravidelne získava zlaté medaily i vo svete.
FOTO: Daša Šimeková