SME
Piatok, 22. október, 2021 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
INZERCIA

Znalec slovenského brandy

Peter Ďuriš, Master Blender Karpatské brandy

Pochádza zo Serede, študoval na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre, na Fakulte biotechnológií a potravinárstva. Dnes pracuje v spoločnosti HUBERT J.E. ako Master Blender. Má vedomosti o celom výrobnom procese, od vína, cez destiláciu až po zrenie v sudoch. V záverečnej fáze je zodpovedný za to, aby brandy chutilo tak, ako ho poznáme a aké ho máme všetci radi.

  • Na začiatku bolo:

Už od malého chlapca som chcel stále niečo ochutnávať, rád som skúšal nové chute a vône. Pokračovalo to na výške, kde som sa venoval senzorickému hodnoteniu piva a teraz som pri vytváraní chute a vône najznámejšieho brandy na Slovensku.

  • Môj príbeh:

Začal pred desiatimi rokmi, keď som nastúpil do spoločnosti Hubert J.E. ako technológ zodpovedný za výrobu a spracovanie destilátov. Práca sa mi od začiatku dostala „pod kožu“ a stala sa zároveň aj mojim koníčkom.

  • Čas dozrievania:

Mojich 10 rokov s Karpatským brandy bolo krásnych a dúfam, že ďalšie roky budú ešte krajšie. Ja by som to prirovnal k destilátu, ktorý vyzrieva v dubovom sude. Na začiatku je mladý, nevyzretý a postupným vyzrievaním v sude sa z neho stáva kvalitné, vyzreté a elegantné brandy. Aj počas môjho vyzrievania v Huberte sa moja osobnosť postupne menila, až napokon vyzrela.

  • Silné vlastnosti:

Tie by mali popísať možno moji kolegovia, ktorí so mnou na príprave Brandy spolupracujú. Pri našej práci je veľmi dôležité mať predstavu o tom, ako destilát, ktorý vypálime v pálenici, bude vyzerať o pár rokov v dubovom dreve. Ďalšou dôležitou vlastnosťou je zodpovednosť. Niesť zodpovednosť za najznámejšie brandy na Slovensku je totiž veľmi zaväzujúce.

  • Najväčší úspech:

Veľmi si vážim každoročné úspechy našich Brandy na medzinárodných súťažiach. Napríklad v Číne, kde sme tri roky po sebe s KBŠ a naposledy s novinkou KBŠ V.S. získali významné ocenenia, raz double gold medal a raz gold medal. Ďalším významným ocenením je double gold medal na súťaži Concours Mondial De Bruxelles Spirits Selection, to sa nám podarilo tiež s našim KBŠ. Striebornú medailu sme získali v Londýne s našim Karpatským Brandy Exclusive. Na tieto ocenenia som mimoriadne hrdý, pretože je to istým spôsobom druh spätnej väzby od odborníkov, ktorí sedia v komisiách a hodnotia naše výrobky. Ale najväčšou odmenou a úspechom pre mňa je to, že zákazníkom naše Brandy chutí.

Tento seriál článkov o mužoch, ktorí nestarnú, ale dozrievajú vám prináša Karpatské brandy Špeciál. www.karpatskebrandy.sk

  • Príbeh KBŠ: Karpatské brandy Špeciál vzniklo v malej pezinskej pálenici už pred viac ako 50 rokmi. Pôvodne malo byť súčasťou receptúry expedičného likéru pre sekty Hubert, no pre svoju výnimočnosť sa zachovalo ako samostatná značka.
  • Čas dozrievania : Dozrievanie v dubových sudoch je základom chute. Charakter dreva a čas má na brandy výrazný vplyv.
  • Najcennejší poklad : Základom je kvalitné víno, z ktorého sa dvojitou destiláciou získa kvalitný destilát.
  • Silné vlastnosti: Unikátna chuť a vôňa KBŠ – nádherný súlad dreva s jemnosťou vanilky a sušeného ovocia.
  • Najväčší úspech: KBŠ je na Slovensku ikonou a pravidelne získava zlaté medaily i vo svete.

FOTO: Daša Šimeková

https://karpatskebrandy.sk/

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Zo všetkých krajín V4 autá do dvoch rokov najviac zdraželi na Slovensku.


5 h

Vycestujte na aktívnu dovolenku, z ktorej sa vrátite s plnou hlavou zážitkov.


INZERCIA 15 h

Kúpou neobyčajného adventného kalendára z Kauflandu pomôžete rodinám v ohrození.


INZERCIA 15 h
Skryť Zatvoriť reklamu