Utorok, 26. október, 2021 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Projekt KRAJa na podporu včelárov priniesol svoju úrodu

Pomáhať dobrej veci prináša svoje ovocie a niekedy aj tekuté zlato!

(Zdroj: TERNO real estate)

Pomáhať dobrej veci prináša svoje ovocie a niekedy aj tekuté zlato! Vie to aj moderný reťazec slovenských potravín – KRAJ. Už od roku 2019 podporuje poctivých včelárov zachovávať ich čarovné remeslo v rámci projektu Med z našich úľov. O tom, že sa to vypláca, svedčí aj tohtoročná nádielka medu.

V rámci projektu Med z našich úľov sa reťazec rozhodol od jari tohto roka podporovať aj Strednú odbornú školu Pod Bánošom v Banskej Bystrici, ktorá sa na Slovensku venuje výučbe včelárstva. KRAJ si adoptoval v horárni v Nízkych Tatrách, o ktorú sa študenti spomínanej školy starajú, 80 úľov. A práve med od študentov sa v týchto dňoch dostáva na predajné pulty. Zákazníci ho nájdu vo vybraných predajniach KRAJ, konkrétne v Auparku v Petržalke, Petržalskej tržnici, Devínskej Novej Vsi a na Drotárskej ulici v Starom Meste. Celkovo sa študujúcim včelárom podarilo z adoptovaných úľov stočiť 700 kilogramov medu. Na predajné pulty sa najprv dostane 400 kíl agátového medu, ktorý bol získaný kočovným spôsobom z oblasti slovensko-maďarských hraníc. Obsahuje zo všetkých kvetových medov najmenej peľových zŕn, preto je považovaný za jeden z najčírejších medov. Neskôr nájdu zákazníci vo vybraných predajniach v ponuke aj 300 kíl medu lesného. KRAJ si navyše pripravil počas 21. a 22. septembra akciu pre držiteľov vernostnej karty – zľavu 20 % na všetky medy, vrátane medu od študentov včelárstva z Banskej Bystrice.

"Rozhodli sme sa rozširovať náš projekt Med z našich úľov a podporiť včelársku školu v Banskej Bystrici, pretože včelárstvo pokladáme za jedno z najušľachtilejších remesiel na Slovensku. Zároveň si myslíme, že kvalitný med patrí medzi najzdravšie potraviny vôbec. Preto nás teší, že v týchto dňoch môžeme našim zákazníkom ponúknuť med z produkcie včiel, ktoré sme si adoptovali," uviedol marketingový manažér KRAJa Marek Koštrna. Výťažok z predaja medu bude slúžiť na ďalšiu podporu rozvoja včelárskeho remesla na Slovensku či opravu a rekonštrukciu včelníc.

Včelárstvo má na našom území veľmi dlhú tradíciu. Jeho história siaha až do 19. storočia. V súčasnosti to však včelári nemajú ľahké, keďže pre nepriaznivé počasie rapídne klesla produkcia medu a takisto sa znižuje aj počet včiel v prírode. Do dnešného dňa si v rámci projektu Med z našich úľov reťazec adoptoval už 168 úľov z troch včelníc na Slovensku. Medzi včelárov, s ktorými KRAJ spolupracuje, patrí Igor Štvrták z dedinky Vysoká na východnom Slovensku a Tatiana Kamenská z Banskej Bystrice.

Projekt na podporu slovenských včelárov Med z našich úľov bude pokračovať i naďalej. Aj v súčasnosti hľadá KRAJ poctivých včelárov, najmä však zo západného Slovenska, keďže v tejto časti krajiny ešte nemá žiadnu adoptovanú včelnicu. V prípade záujmu o spoluprácu sa môžu včelári hlásiť prostredníctvom formulára na webe.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

ESCO Distribučné sústavy vám pomôže pri rozvoji podnikania.

4m

Pevnou súčasťou parku P3 Bratislava D2 je aj 300-ročný dub.

INZERCIA 9 h

HERRYS spúšťa prieskum, cieľom ktorého je zistiť preferencie kupujúcich a prispieť tak k zlepšeniu kvality bývania v BRATISLAVE.

9 h
Skryť Zatvoriť reklamu